klik hier om af te drukken

VCDS  /  (VAG-COM)   kennismaking
een (te snelle, te korte) rondleiding

Met het (Microsoft pc) programma VCDS kun je modules in de ECU van VAG-auto's (Audi, Seat, Skoda, VW) uitlezen.

Fouten uitlezen.
Als je een VAG-auto hebt dan is het geen slecht idee af en toe het geheugen eens uit te lezen op fouten, dat heet een Automatische-Scan (AutoScan). Schrik niet als hier fouten tevoorschijn komen, want een foutcode blijft net zolang in het geheugen van de boordcomputer staan totdat ie wordt gewist (er zijn wel eens tijdelijke ongemakken die vanzelf weer verdwijnen, maar intussen wel een fout hebben achter gelaten). VCDS kent op het ogenblik circa 17000 fouten, waarvan er mij 12561 bekend zijn (branche-bescherming), 9737 daarvan zijn nu in het Nederlands vertaald en 9211 hebben een nadere beschrijving (verschijnselen, oorzaken, oplossingen).

Controle op functionaliteit van onderdelen.
De waarde van veel onderdelen kan (rijdend) worden uitlezen (bv. snelheid, toerental, oliedruk, olietemperatuur, turbodruk (gevraagd en geleverd), brandstof-inspuithoeveelheid, koelvloeistoftemperatuur, etc etc). Dat doe je m.b.v. het onderdeel Measuring Blocks. Die gemeten waardes kun je (rijdend) loggen, zo'n log kun je opslaan op je eigen pc. Voorbeelden: de werking van de lucht-massa-meter (LMM); het verloop van de turbodruk; de werking van de N75 klep die de turbodruk meet en regelt; het meten van de pomptiming; controle of een auto is getuned of niet.
In vrijwel elke Module is een item [Output Tests] aanwezig. Daarin kunnen veel van de onderdelen worden getest, die in de desbetreffende Module aanwezig zijn.

Instellingen veranderen.
De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat een opsomming op deze bladzijde het doel van deze pagina voorbij schiet.
Voorbeelden: de EGR kan (voor 85%) worden dicht gezet (tot modeljaar 2002); de portieren kunnen automatisch worden vergrendeld (anti carjack); knipperen en/of een toetertje bij het ont- en vergrendelen van je portieren; selectieve deuropening; de taal van de multi-functie-indicator is in te stellen; de service-meldingen zijn te resetten; op je mfa het weergave brandstofverbruik omzetten van liters per 100 km naar km per liter; het stationair toerental kan worden aangepast.

Procedures.
Voor een groot aantal handelingen zijn er standaard procedures binnen VCDS. Deze procedures zijn bijvoorbeeld nodig na service onderhoud of na het vervangen van bepaalde onderdelen.
Voorbeelden: het resetten van het service interval;  EGR inleren;  gasklephuis inleren;  ESP basisafstelling;  Xenon basisafstelling;  Niveauregeling;  Remdruksensor basisafstelling;  Acceleratiesensor basisafstelling;  Dwarsacceleratiesensor basisafstelling;  Stuurhoeksensor calibreren;  ABS pomp ontluchten;  Diesel Partikel Filter regenereren

Auto kopen?
Als je een VAG-auto wilt kopen (nieuw of gebruikt) is het geen slecht idee voor de koop een paar dingen te testen. Als daar inderdaad fouten uitkomen dan heb je 'wat te melden' aan de verkoper.

Je eigen auto.
Je eigen auto krijgt natuurlijk bijzondere aandacht. Het is geen slecht idee om met behulp van VCDS regelmatig (preventief) onderhoud te doen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 augustus 2017.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken