klik hier om af te drukken

Loggen

Je kunt met de [Measuring Blocks] veel gegevens te weten komen over het functioneren van de auto.
Met meetwaarden wordt bedoelt de hoeveelheid/functie van een onderdeel.
Hoe werken de meetwaardes?
  1. Ga naar   [Select]
  2. dan naar   [01 - Engine] (of een andere module)
  3. dan naar   [Meas.Blocks - 08]
  4. zoals je nu ziet kun je in 3 groepen meetwaarden tevoorschijn toveren; later bij het maken van logs zul je dit lezen als Group A, Group B en Group C.
  5. met de + en de - kan je wisselen tussen de verschillende kanalen waarvan het nummer bepaalt welk onderdeel je meet.

Meetwaardeblokken in verschillende Modules:

Voorgeschreven waarde / Sollwert.
Van een aantal TDI-blokken staan hier (bron dieselschrauber.de) de voorgeschreven waarden (Sollwert) van de belangrijkste kanalen in 01-engine voor diesel motoren.
Op die lijst staan ook de afkortingen van de meeste eenheden waarin wordt gemeten.

De belangrijkste kanalen (voor TDI's) van 01-engine zijn:
 Kanaal 000  Pomptiming. Controle ervan na een distributiewissel of gewoon een tussentijdse controle (alleen vp = verdelerpomp, geen pd = pumpedüse = pompverstuiver).
 Kanaal 001  Injectie hoeveelheid.
 Kanaal 003  Lucht Massa Meter (LMM). Hier kun je de gemeten hoeveelheid lucht zien bij je actuele toerental. Bij stationair toerental, warme motor en een werkende EGR klep is de gemeten luchthoeveelheid ongeveer 250 +/- 20 mg/r, als je met vag-com de EGR-klep dicht zet is dat ca. 360 +/- 20 mg/r, en bij een afgedopte klep ongeveer 455 +/- 20 mg/r.
 Kanaal 004  Inspuittijdstip / Cold start injector duty cycle (alleen vp) / Nokkenaspositie (alleen pd)
 Kanaal 006  Wagensnelheid, monitoring rempedaal, Cruise Control system.
 Kanaal 007  Temperatuur van de brandstof, luchtinlaat en koelvloeistof (om G2 en G62 te controleren)
 Kanaal 008  Een log van dit kanaal (8,3) is ook geschikt om te kijken of een blok getuned is of niet.
  • of:  Begrenzing inspuithoeveelheid; 8,2: inspuithoeveelheid vraag (stand gaspedaal), 8,3: inspuithoeveelheid koppel-begrenzing, 8,4: inspuithoeveelheid LMM-begrenzing.
  • of:  Koppelbegrenzing; 8,2: Fahrerwunsch-,moment, 8,3: Drehmoment-,begrenzung, 8,4: Rauchbegrenzung.
 Kanaal 011  Turbodruk. Met deze functie kan je zien hoe hoog de gevraagde en geleverde turbodruk is bij het actuele toerental. Een log van dit kanaal (11,2) is ook geschikt om te kijken of een blok getuned is of niet.
 Kanaal 012  Voorgloeistatus, voorgloeitijd, temperatuur koelvloeistof.
 Kanaal 013  Regeling stationair toerental per cilinder aan de hand van afregeling inspuit-elementen. Deze groep laat zien hoe de ECU de kracht van elke cilinder bij stationair toerental balanceert om rekening te houden met variaties in toleranties van alle componenten, inspuitvariaties, compressie etc. (engels: tolerances, jet sizes, compressions; duits: leerlaufruheregelung, einspritzmengenabweichung)
 Kanaal 020  Torque (alleen pd). Deze waarde is het theoretische koppel, het is dus wel een reeele waarde maar er is geen rekening gehouden met de interne weerstandverliezen etc. Je kunt het dus min of meer vergelijken met het verschil qua motorvermogen en het (lagere) vermogen wat aan de wielen gemeten wordt.Hoe maak je een log?

De basis voorwaarden voor een goede log zijn:  warme motor,  3e versnelling (!),  plankgas van 1000 tot 4000 rpm  (benzine: 2500-6000 rpm).
N.B. met constante snelheid meet je niks, alleen met volgas zie je de begrenzingen van de gevraagde waardes en die wil je weten. Omdat je een log maakt kan je nu bij ieder toerental je gegevens terug vinden die je in de Groups van de Measureblocks hebt ingesteld. De gemeten Groups uit de Measureblocks worden in een log op tijdsvolgorde weergegeven.

Hoe doe je dat?
Zoek een mooie rustige rechte weg uit waar je wel 100km/u kunt halen zonder gekke fratsen onderweg. Maak zo'n log altijd met z'n tweeen, want sturen met 100 km/u en op de laptop kijken en klikken gaan erg slecht samen. Rij de auto fatsoenlijk warm, parkeer 'm aan de kant, start de laptop, start VAG-COM en ga naar Select en Engine (01). Na de instelling van de Groups [bv, LMM, hoeveelheid ingespoten brandstof en turbodruk (bij Golf en Passat is dat resp. kanaal 03, 08 en 11), bij sommige TDI's zijn dat andere kanalen] in de Measureblocks kun je beginnen met het loggen van de gegevens. Je kan eventueel de logfile een herkenbare naam geven, bijvoorbeeld: Logs\Henks LMM test.CSV. Tip: Zet alvast de cursor op de Start knop. Rij rustig in de 3e versnelling (ca. 1000 toeren), stamp het gaspedaal onderin en druk gelijktijdig op de linkermuisknop waarvan de cursor al gepositioneerd was op de Start knop in VAG-COM. Terwijl de auto doortrekt in toeren is VAG-COM druk bezig om de gegevens op te slaan. Het mooie van VAG-COM is dat de Start- en de Stopknop op dezelfde plaats zitten. Bereik je de 4000 toeren (dat is meer dan genoeg), druk dan weer op de linkermuisknop om de log te stoppen.  uitleg van 'dieselslurper'

Hand geschakeld t.o.v. DSG
Bij plankgas vanaf 1000 rpm in de derde versnelling schakelt de DSG-bak meteen terug naar de tweede. En dat wil je dus niet. De oplossing is als volgt: zet 'm op manueel schakelen (uiteraard), geef zo veel mogelijk gas maar trap niet door de kick-down heen (je voelt dat punt wel als je even aan het oefenen bent). Dit gaat in de vierde versnelling makkelijker dan in de derde en je hebt dan (in de 4e) ook meer meetpunten.

Wat bevat de logfile nu?
De logfile bevat de 3 Groups die zijn ingesteld uit de Measureblocks. Van die 3 groepen zijn de gegevens verzameld van het starttoerental tot het stoptoerental. De logfile in het 'csv' format (comma separated values). Je moet van goeden huize komen wil je dit kunnen interpreteren. Hiervoor heeft VCDS een oplossing: CSVconverter. Deze is te downloaden op deze link. De CSVconverter zet je logfile om in leesbare rijen en kolommen in Excel. Nu is het leesbaar.  uitleg van 'dieselslurper'

Wat is de Sample Rate?
De "sample rate" is het aantal metingen per sekonde wat VAG-COM kan doen. Met de meest agressieve protocol-timing kunnen met de ECU uit onze VR6 uit 1997 net 4.0 metingen per sekonde halen, als we één groep meten (single group). Deze ECU heeft een snelheid van 9600 baud. De meeste nieuwere ECU's draaien op 10400 en hebben dus een fractie hogere snelheid. Het is dus begrijpelijk als je tegelijkertijd twee groepen meet dat de sample rate terug valt naar 2.0, en bij het meten van drie groepen tegelijkertijd naar ca. 1.3. De sample rate varieert van controller naar controller en ook de gebruikte pc zal ook enige invloed hebben. Sommige controllers (in het bijzonder AG4 transmissions en Digifant-III ECU's) hebben een 'hybrid' data-type die een lange 'header' moeten lezen als ze van groep wisselen. Meer dan één groep bekijken werkt wel bij deze types, maar de sample rates wordt extreem langzaam. Als je bij de 'Sample Rate Display' telkens 'Reading Header' ziet, dan weet je 'hoe laat het is'. Bij controllers welke KWP-2000 hebben is er een [Turbo] knop in het Measuring Blocks scherm. Als je daarop drukt dan wordt de sample rate duidelijk verhoogd, tot wel 30 metingen per sekonde bij het uitlezen van een enkele groep. Als je op [Turbo] hebt gedrukt dan blijf je in deze 'High-Speed mode' totdat je het Measuring Blocks scherm verlaat.

Voorbeelden van logs vind je hier.

Beoordelen van logs aan de hand van verschillende aspecten vind je hier.
N.B. De maximale waarde die de LMM haalt kan per motortype nogal verschillen. Van oudere TDI'(bv. de 1Z en de AHU) is bekend dat ie, ook in nieuwstaat, niet veel meer haalt dan 840 mg/r.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2012.Bronnen:  TDIclub.nl  meneer Eric  Ross-Tech

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken