klik hier om af te drukken

Softwarematig de EGR uitschakelen (85% - 100%)   (alleen diesel):
Voor in het inleren van een magnetische EGR klep bij benzine auto's zie hier.

 nl:   UGR   Uitlaatgasterugvoersysteem
 du:   AGR   Abgasrückführung; ook wel: ARF
 en:   EGR   Exhaust Gas Recirculation


Meetwaardeblokken:
De Duty Cycle van de EGR (= de stand van de klep) vindt je bij benzine motoren meestal in [01-Engine]  [Meetwaardeblokken-08]  [Groep-076.4].
De Duty Cycle van de EGR (= de stand van de klep) vindt je bij diesel motoren meestal in [01-Engine]  [Meetwaardeblokken-08]  [Groep-03.4].


De EGR,  wat, waarom, wanneer:

De EGR,  waarom dichtzetten:
omdat die EGR reeds verbrande uitlaatgassen opnieuw de cilinder in stuurt. Dat zorgt voor een lagere NOx uitstoor (zie hierboven), maar ook voor zodanig veel vervuiling in de EGR door roetaanslag dat dieselrijders die EGR graag afgesloten willen hebben.

De EGR,  dichtzetten:
Of de EGR wel of niet simpel met een plaatje is af te dichten heeft te maken met de ECU die rond 2004 is veranderd.
Je kunt verrassend eenvoudig kijken of de EGR van jouw auto met een plaatje is af te dichten, of dat je naar een tuner moet:

 EGR m.b.v. VAG-COM dichtzetten (85%)    voor modeljaar 2004.

Let op::

Procedure::

 1. Ga naar   [Select]
 2. dan naar   [01 - Engine]
 3. dan naar   [Login - 11]
 4. Enter   12233
 5. dan   [Do It!]
 6. dan   [Adaptation - 10]
 7. ga naar kanaal 003
 8. schrijf de waarde op die er nu staat, dan kun je nog terug
 9. trap het gaspedaal heel even diep in om je ervan te verzekeren dat de EGR klep open blijft staan voor de komende paar minuten, terwijl jij de volgende stappen uitvoert:
  1. constateer dat het scherm een "default adaptation value" van 32768 aangeeft en ook ongeveer 250 +/- 20 mg/stroke "air intake volume".
  2. als dat in orde is vul dan 33768 in als nieuwe "adaptation value", en klik op [Test].
  3. constateer dat de weergegeven "air intake volume" verandert, meestal wordt 't ca. 370 mg/stroke, maar er wordt ook wel eens een waarde van circa 325 mg/stroke gemeld. De OEM specificatie-limiet is 370 mg/stroke, dus als je binnen de specificaties voor emissie control van de VW-handleiding wilt blijven, dan moet je een getal invoeren wat een beetje kleiner is dan 33768. Als wettelijke limiet van de NOx (stikstofoxide) emissie je nu "even iets minder interesseert" laat 'm dan op 33768 staan (de NOx emissie kan namelijk met deze nieuwe setting met bijna 40% toenemen). Bij een afgedopte EGR komt de "air intake volume" zo rond de 470 te staan.
  4. als dat er allemaal goed uitziet en je hebt een setting waar je tevreden mee bent (met een "intake air volume" van 370 mg/stroke of een heel klein beetje minder), klik dan op [Save].
  5. de hier weergegeven waardes hoeven bij jou niet precies hetzelfde te zijn, maar als je de waarde 33768 invoert dan zal de ECU het automatisch aanpassen. Bij mij was het 33638 wat een "intake air volume" van ca. 345 mg/stroke opleverde. Het belangrijkste is dat je op zoek bent naar een "air intake volume" van ca. 370 mg/stroke.
  6. heb je op [Save] geklikt?

Let op::

Bron: Ross-TechBij vrijwel alle benzine auto's van VAG (Audi/Seat/Skoda/VW) kan/moet de EGR soms opnieuw worden gecalibreerd / ingeleerd (net zoals je de gasklep kunt calibreren/inleren). Deze procedure is waarschijnlijk alleen van toepassing op magnetische EGR kleppen.

De procedure is verhuisd naar een speciale pagina.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 01 juni 2017.  

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken