klik hier om af te drukken

Pomptiming    meten met VAG-COM

Let op:


Met het meten van je pomptiming kun je zien of je pomp op het juiste tijdstip begint met de inspuiting. De pomptiming mag je alleen in 'Basic Settings' uitlezen [je kunt dus met een shareware versie van VAG-COM nooit de pomptiming controleren omdat je kanaal 000 niet in Basic Settings kunt bekijken]. Basic Settings is nodig omdat de regeling van de ECU dan wordt uitgeschakeld en je dus gaat kijken op welk moment de verstuiver opent zonder een teruggekoppelde regeling. Basisc Settings is dus een soort nulstelling. Op het moment dat je Basis Settings inschakelt zal het geluid van de motor iets veranderen omdat de ECU nu geen veranderingen meer doorgeeft voor de pomptiming. Het voorgloeilampje zal gaan knipperen als waarschuwing dat je nu niet moet gaan rijden. Bij een verkeerde pomptiming gaat de motor vaak stotterend aan en uit, hij roet 'stevig' en heeft een relatief hoog verbruik.
Voor een nauwkeurige en betrouwbare meting is het noodzakelijk dat de motor op bedrijfstemperatuur is, minstens 80 gr., liefst 85 gr. en bij koud weer moet je de auto dan redelijk aan de tand voelen om dat te bereiken. Maar in de praktijk krijg je bij een half warme motor al een heel aardige indicatie of de pomptiming redelijk staat of niet. Controleer die bedrijfstemperatuur in de meetwaardeblokken (zie hieronder).
Omdat bij het meten van de pomptiming de ECU geen veranderingen doorgeeft, MOET moet deze meting NIET rijdend gebeuren, maar WEL bij stationair draaien.

De meting:

  1. blok op bedrijfstemperatuur (85 graden), stationair laten lopen met alle stroomvreters uitgeschakeld (airo, achterruitverwarming, verlichting enz)
  2. ga naar   [Select]
  3. dan naar   [01 - Engine]
  4. dan naar   [Meas. Blocks - 08]
  5. ga naar Group 001 en controleer veld 4, daar staat de temperatuur van de koelvloeistof
  6. ga naar Group 000 en klik op [Go]
  7. klik nu (links onderaan) op [Switch to Basic Settings] en er verschijnt rechts in de hoek van het grijze VAG-COM scherm de knop [TDI-Timing] (versie 303.1 en later).
  8. klik nu in het [TDI-Timing] venster in de rechter onderhoek op het juiste motorcode (link, link)

Je doet jezelf tekort als je niet eerst de onderstaande alinea leest met het kopje 'achtergrond info'.

Pomptiming matig   Pomptiming redelijk   Pomptiming OK
klik op de afbeelding voor een groter formaat   klik op de afbeelding voor een groter formaat   klik op de afbeelding voor een groter formaat
klik op de afbeelding voor een groter formaat
Bron: TDIclub.nl  meneer Eric    Bron: Ross-TechAchtergrond info.
Er is soms wel wat discussie over wat nu het 'echte', het 'juiste', de 'goede', het 'af-fabriek' tijdstip van inspuiting is. Origineel VAG voorschrift is 'op de blauwe lijn', maar de praktijk heeft uitgewezen dat 'op de groene lijn' (iets vroeger dus) wat soepeler rijdt.
Onze VP TDI's hebben (technisch gezien, en hoofdzakelijk om milieu redenen) standaard een wat late timing. Met andere woorden: er zit bij hoge inspuithoeveelheden nog wat ruimte om vroeger in te spuiten. Maar dit wil dus niet zeggen dat 'vroeger' altijd beter is. Later inspuiten levert vaak een soepeler lopende motor op (minder nagelend karakter) en zal ook iets meer trekkracht leveren, zeker bij lagere inspuithoeveelheden. De moeilijkheid is dus de combinatie van 1) het juiste tijdstip en 2) bij het juiste toerental en 3) de goede inspuithoeveelheid te vinden. Door de pomp vroeger te zetten (richting de groene lijn) kan het zijn dat je aan de onderkant van de timing wat vermogen gaat missen en je er aan de bovenkant iets meer ruimte bij krijgt om meer diesel in te spuiten. Het is dus een compromis tussen 'vroeg' of 'laat' en het is vaak waar jij je persoonlijk het prettigst bij voelt.
Wil je het echt goed doen dan is er eigenlijk maar één oplossing en dat is om naar een tuner te gaan die ook de timing map op de juiste plaatsen aanpast zodat er alleen bij een hoge inspuitvraag ook iets extra wordt vervroegd en niet over de gehele linie zoals je doet door simpelweg de pomp vroeger te zetten.
Bron: Luc

Geen TDI-timing knop zichtbaar.
Bij een enkele getuned auto komt soms de TDI-Timing knop niet tevoorschijn. De oorzaak is dat de tuner het onderdeelnummer heeft aangepast zodat er geen label file gevonden wordt. Je ziet ook staan: `Labelfile: None`. Geen idee waarom dat gebeurt. Is m.i. een domme actie en nergens voor nodig. Je verhindert er als tuner alleen maar mee dat er een diagnose gesteld kan worden op de auto.

Oplossing: ga naar Basic Settings, kijk in Group 000: kanaal 2 is de timing en kanaal 7 is de temperatuur. Maar pas op: daar staat niet de werkelijke temperatuur, maar een index waarde. Als die waarde tussen de 100 en 180 is, moet de timing ergens tussen de 60 en de 70 zijn, dan staat de pomptiming goed. [Wil je de werkelijke waarde van de temperatuur van het blok (= temperatuur koelvloeistof) weten, kijk dan bij Meetwaardeblokken, groep 001, veld 4]. Kijk ook bij de drie plaatjes hierboven.
Als je dan een screenshot hebt van een andere auto met dezelfde motor kun je precies aflezen of ie goed staat.

Bron: Lucas

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 26 juni 2009.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken