klik hier om af te drukken

Eerste Hulp Bij Onregelmatigheden aan je auto

Als je auto kuren vertoont is het belangrijk om te weten dat de moderne (>1995) VAG-auto is ingericht voor OBD = On Board Diagnostic. Voor het stellen van een diagnose is het programma VCDS (VAG-COM) niet onmisbaar, maar wel erg handig. Als je auto een herkenbaar probleem heeft dan wordt er in de ECU (Electronic Control Unit) van je auto een foutcode opgeslagen. Eén van de bekendste 'onregelmatigheden' is de zogenaamde noodloop.

1. Bij een storing gaat (niet altijd) het storingslampje (diesel: voorgloeilampje) knipperen (MIL = malfunction indication light).
  • De foutcode(s) uit (laten) lezen m.b.v. VCDS (VAG-COM). Dat doe je o.a. met een Automatische Scan. Wis die foutcodes, want die staan er misschien al een hele tijd in en zijn deels misschien niet meer van toepassing.
  • Ga een paar dagen rijden en maak dan opnieuw een Autoscan, want dan staan de foutcodes erin die met het actuele probleem te maken hebben. In een Autoscan staat trouwens ook de softcoding van alle modules. Save die Autoscan dus goed.
  • Bewaar die 5-cijferige-numerieke foutcodes  (op je pc,  schrijf ze op,  maak een print,  vraag de garage om een print).
  • Er zijn erg veel soorten fouten.

2. Misschien wel 50% van de postings op het VAG-COM forum van de tdiclub.nl gaan over slechts een paar problemen:
  • het voorgloeilampje knippert omdat de remlichtschakelaar kapot is (één of beide remlichten doen het dan niet).
  • stotterend en/of onregelmatig lopen, slecht en/of onregelmatig trekken, inhouden bij gas geven, etc., lees dan de info over de LMM, de N75 en de turbo.   Het verzamelen van de juiste gegevens voor dit probleem en het analyseren ervan staat hier.
  • noodloop.   Het verzamelen van de juiste gegevens voor dit probleem en het analyseren ervan staat hier.
  • onregelmatig toerental en/of onregelmatige temperatuur van de koelvloeistof, lees dan de info over de koelvloeistoftemperatuursensor.
  • het bekijken van de pomptiming.
  • met maken van logs, hier staan een paar voorbeelden.
3. De andere 50% van de VAG-COM postings zijn zo divers dat daar op deze pagina geen zinnig woord over is te zeggen. Lees de foutcode(s), zoek 'm op in de lijst en als die lijst je geen oplossing geeft, post dan je vraag op het VAG-COM forum van de tdiclub.nl.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2009.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken