klik hier om af te drukken

Noodloop
nl noodloop
du Notlauf
en emergency running mode  /  safe mode  /  limp mode  /  limp home mode

De ECU (Electronic Control Unit = Motorsteuergerät = Module voor het electronisch regelen van de auto) regelt o.a. het motormanagement. Die ECU bevat een 'noodloopprogramma' wat in werking wordt gesteld wanneer er sensoren zijn die aangeven dat er ergens in het (motor)management een niet reëel (veilig) signaal is gemeten. Voor elke sensor, waarvan de ECU vindt dat die een storing heeft die ernstig genoeg is (bv. door uitval, draadbreuk, kortsluiting of overschrijding van een maximale waarde *), wordt dan een gemiddelde (veilige) waarde gebruikt, zodat de wagen ter reparatie naar een werkplaats kan worden gereden. Bij de meeste modellen diesels (maar niet alle) gaat dan het voorgloei-lampje knipperen.

Noodloop is niet schadelijk voor de auto, want allerlei belangrijke waardes die misschien schade kunnen veroorzaken (o.a. de turbodruk-regeling) worden op een veilig niveau gehouden. Noodloop is wel heeeeeel vervelend voor de bestuurder omdat je door die begrensde turbodruk geen sdi meer kunt bijhouden (ook wel weer prettig natuurlijk, want het blijft heel en je kunt nog thuis komen).

Als je de motor afzet en (meestal) de sleutel eruit (!) dan reset de ECU zichzelf, behalve bij oudere TDI's zoals de Golf-3, waar gas loslaten vaak voldoende is om de noodloop te beëindigen. Als de foutcode 'slechts' intermittent was en hij wordt bij opnieuw starten niet meer waargenomen dan zal de motor zich normaal gedragen. Wordt dezelfde fout wéér geconstateerd dan zal het motormanagement wéér overschakelen op het noodloopprogramma. Dat kan dus ook direct na het opnieuw starten van de motor optreden.

Een pasklare diagnose is niet te geven omdat er verschillende dingen aan de hand kunnen zijn. Kijk hier voor analyse en oplossingen.

* Een 'klassiek' geval van noodloop treedt op als er te grote regelverschillen in de turbodruk zijn waargenomen. Als die turbodruk gedurende één of twee sekonden boven een bepaalde piekwaarde komt (of gedurende 15 sekonde boven een iets lagere piekwaarde, afhankelijk van automodel) gaat de ECU in de noodloop. In 95% van de gevallen ontstaat dit probleem door een lekkende slang(aansluiting) of door een niet goed functionerende N75 of turbo.
* Soms een slecht werkende powerbox aanwezig?
Dank aan 'SvendeLaer'


Hieronder staat een 'prachtig' voorbeeld van noodloop bij een AGR:
noodloop
Logs en grafieken: Meneer Eric.

De reden van de noodloop in bovenstaande grafiek is duidelijk: er is te langdurig een te groot verschil tussen de gevraagde turbodruk (Specified MAP, gele lijn, ca. 1880 mbar) en de geleverde turbodruk (Actual MAP, groene lijn, ca. 2300 mbar). Bij ca. 3450 rpm (X-as) oordeelt de ECU (Electronic Control Unit = computer van de auto) dat hij genoemd verschil niet langer wil aanzien (= onverantwoord vindt), besluit dan tot noodloop, zet de bijbehorende foutcode in de ECU (in dit geval 17958, maar dat kan ook een andere foutcode zijn) en laat het MIL (Malfunction Indicator Light) branden. De ECU brengt de turbodruk (actual MAP) op een veilige waarde van ca. 1800 mbar waardoor de N75 (Duty cycle, rode lijn) veel minder werk heeft (van 90% naar 67%). Ook de hoeveelheid ingenomen lucht (MAF actual, paarse lijn) wordt op een veilige waarde gebracht (sommige garages denken dat de LMM kapot is en vervangen 'm). Als je bij de voorbeelden kijkt bij een AGR dan zie je dat de turbodruk van deze AGR veel te hoog is.
Conclusie: de N75 en de LMM zijn ok, de oorzaak moet bij de turbo gezocht worden [turbo, slangen(aansluitingen), powerbox, tuning].
Oplossing: het was de slang die van de turbo afkomt, deze was een klein stukje ingescheurd. Ook de slang op de vacuüm pot was niet helemaal fris meer. Beide nu vervangen en nog wat kleine slangetjes en hij loopt nu als vanouds.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 februari 2009.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken