klik hier om af te drukken

Remlichtschakelaar   (F)  /  (F63)
duits   Bremslichtschalter
engels   Brake Switch

De remlichtschakelaar (VAG-code 'F') is een schakelaar op het rempedaal. Als dat pedaal wordt ingedrukt maakt de schakelaar contact waardoor de remlichten gaan branden. Die schakelaar gaat vaak kapot (misschien wel met stip op nummer één...). In een TDI waarschuwt een knipperend voorgloeilampje onmiddellijk voor deze storing.
Even naar de dealer (hij heeft 'm op voorraad en dat zegt genoeg...), kost enkele tientjes en 'klaar is kees'.

Bekend neveneffect van een storing van de remlichtschakelaar is dat de Cruise Control niet meer functioneert.

Extra info:
  • Praktijkervaring 1. Vanmiddag op weg naar huis gaat opeens het voorgloeilampje knipperen! Tien minuten later is het knipperen verdwenen. Thuis de auto even uitgelezen: dtc 16955. De fout is gereset en is niet meer teruggezien. De remschakelaar heeft waarschijnlijk eventjes zodanig vervelend gedaan dat de ECU het nodig vond te waarschuwen met het knipperen van het voorgloeilampje. Commentaar van de VAG dealer: "dat komt vaker voor!".
  • Praktijkervaring 2: Ik kreeg foutcode 00526 samen met 16955. Hierbij gingen het EPC, ABS en ESP lampje branden (wat een kerstboom) en de remlichten dus niet. Als je deze site erop napluist kom je uit bij de remschakelaar. Bij mij was het echter de zekering (10A). De storing is onstaan nadat er een aanhanger achter geknoopt is.
  • Praktijkervaring 3: Ook bij mij kwam ook 16955 tevoorschijn, maar na vervangen van het lampje bleef 16955 terugkomen. Bleek het vervangende lampje ook kapot te zijn!
  • Praktijkervaring 4: Er is een verkeerde gloeilamp aanwezig (bv. 21W ipv 5/21W, of led-lampen erin gezet)
    • Bron Gbn: Het gevolg is dat deze dan bij normaal licht (het 5W gedeelte) ook al het 21W gedeelte van stroom voorziet EN er een koppeling ontstaat tussen je licht-stroomkring en je rem-lichtstroomkring. Daardoor kan het zijn dat de computer ziet dat je remlichten branden, terwijl er maar signaal op 1 van de 2 schakelaars bij je rempedaal staat, omdat er geen rem ingetrapt is en de kring bij je achterlicht doorverbonden is. Check even of het juiste lampje erin zit, scheelt weer een remlicht schakelaar.
  • Een AFN heeft twee schakelaars op het rempedaal en eentje op het koppelingpedaal. Als de ECU van één van die twee geen signaal krijgt dan kan dat vreemde gaspedaal reactie veroorzaken (reageert dan soms niet op het gaspedaal). Ook de cruisecontrol werkt dan niet (of krijg je niet werkend). En geen foutcodes in VCDS! De twee schakelaars op het rempedaal 'luisteren' heel nauwkeurig. De ene schakelt, de andere onderbreekt, en dit moet gelijktijdig gebeuren binnen 0.3 sec.
  • Ross-tech FAQ 2.7. Veel Automatische Transmissie Control Modules tonen foutcode 00526 of 17087 wat een kapotte remlichtschakelaar zou zijn. Je kunt dit negeren en de fout zal niet verschijnen als je eenmaal op de rem trapt voor je scant op foutcodes.

Foutcodes die dan tevoorschijn kunnen komen: 00526, 00599, 00741, 01435, 02844, 16955. 16956, 16957, 17087, 17103, 17108, 19510,

Meetwaardeblokken
De Remlichtschakelaar (F) vindt je bij  benzine  motoren meestal in [01-Engine]  [Meetwaardeblokken-08]  [Groep-066].
De Remlichtschakelaar (F) vindt je bij  diesel  motoren meestal in [01-Engine]  [Meetwaardeblokken-08]  [Groep-006].

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2012.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken