klik hier om af te drukken

Problemen / vragen

Frequently Asked Questions  =  FAQ
  Er zijn meer dan 30.000 geregistreerde gebruikers, dus Ross-Tech heeft al een aantal jaren de nodige vragen 'over zich heen gekregen'. Die vragen (en de antwoorden) zijn verzameld in een lijst, de zogenaamde faq's. Als je een vraag hebt kijk svp in die lijst, 99% kans dat jouw probleem daarin behandeld wordt.

Filmpjes op Youtube
  Van een paar veelvoorkomende onderwerpen heeft Ross-Tech op Youtube een filmpje geplaatst.

VAG-COM oplossingen:
 1. Algemene problemen.
  • staat het contact van de auto wel aan?
  • zit de stekker(s) er wel goed in?
  • brandt het lampje op de stekker?
   • zo niet:  dan w.s. geen voeding aanwezig op de poort (zekering 10?)
   • zo niet:  kan te maken hebben met het radio-probleem, zie hieronder
  • haal de verlengkabel er tussenuit.
  • als de laptop op de accu loopt:  check de instellingen in energiebeheer
  • probeer jouw VAG-COM op een andere auto.
  • probeer VAG-COM van iemand anders op jouw auto.
 2. Radio
  • als VAG-COM niet werkt en je hebt een after-market radio, trek dan aan de achterzijde van de radio de stekkers er uit, want bij sommige after-market radio's ligt de diagnosedraad aan +12 Volt.  Lees dit.
  • bij een Seat Ibiza 6K2 wil de (ingebouwde) Seat Sound System (radio) ook wel eens roet in het eten gooien wat betreft uitlezen. Probeer eerst of het uithalen van de desbetreffende zekering soelaas biedt, als dat niet het geval is moet de radio eruit en alle aansluitingen eraf.
 3. Als de Comfort Module onder de mat bij de bestuurdersstoel zit, controleer dan of het daar droog is. Die dingen willen nog wel eens verzuipen, en die kan dan je diagnoselijn kunnen verzieken.
 4. Lees de FAQ bij Ross-Tech door.
 5. Bij bepaalde auto's en modellen is bekend dat er specifieke problemen zijn. Alle dergelijke bekende problemen staan beschreven op de website van Ross-Tech.
 6. Sommige VAG-COM versies kunnen niet overweg met de Zone Alarm. Zet die firewall dan uit als je VAG-COM gebruikt.
 7. Virus Scanners. Veel virus scanners vertragen de snelheid van loggen, log-in en andere VAG-COM taken welke gegevens op de harde schijf schrijven. Als je twijfelt zet schakel dan de virusscanner uit tijdens VAG-COM, want je pc kan geen virus oplopen als hij aan de auto hangt.
 8. Windows 2000: Service Pack 4 is een vereiste als je VAG-COM gebruikt.
 9. Specifieke VAG-COM procedures (engels) vind je op deze pagina van de VAG-COM / Ross-Tech website.
 10. Specifieke VAG-COM procedures (engels) voor Golf-4 en Jetta vind je op deze pagina van de VAG-COM / Ross-Tech website.
 11. Specifieke VAG-COM procedures (engels) voor TDI's vind je op deze pagina van de VAG-COM / Ross-Tech website.
 12. Specifieke VAG-COM procedures (engels) voor de pomptiming van verdelerpomp motoren (dus niet voor PD=pompverstuivers) vind je op deze pagina van de VAG-COM / Ross-Tech website.
 13. Specifieke VAG-COM procedures (nederlands) voor de pomptiming van verdelerpomp motoren (dus niet voor PD=pompverstuivers) vind je op deze pagina van deze website.
 14. Specifieke VAG-COM procedures (engels) voor het aftermarket radio probleem vind je op deze pagina van de VAG-COM / Ross-Tech website.
 15. Specifieke VAG-COM procedures (nederlands) vind je op deze pagina van Priemus.
 16. Wiki voor VAG-COM is experimenteel, maar toch.
 17. Vaak gehoord: "to many communication errors / excessive communication errors". Waarschijnlijk heb je teveel pogingen gedaan om verbinding te krijgen en nu is VAG-COM in de war. Negen van de tien keer is de volgende oplossing voldoende: VAG-COM afsluiten, stekker uit de pc, pc en VAG-COM opnieuw opstarten, auto van contact en weer op contact.
 18. Vaak gehoord: "can't sync baudrate / kann Baudrate nich synchronisieren". als je in het Options scherm kijkt, dan staat de baudrate altijd op nul, dwz. VAG-COM probeert de optimale baudrate te bepalen. En deze foutmelding wil zeggen dat 't niet gelukt is.
  • zet met de hand die baudrate op 9600.
 19. Bij 1991-1994 TDI blokken is bekend dat soms VCDS niet functioneert met 'thid-party' kabels. Je hebt dan een officiele hex-kabel van Ross-tech nodig.
 20. Bij sommige Audi 1991-1994 TDI blokken functioneert het diagnose protocol op een baudrate van 240 (jawel, twee-honderd-veertig) bits per seconde.
 21. Bij 1993-1994 Audi 2.6L blokken met Hella ECU, evenals oudere auto's die het 'Check Engine' lampje verbonden hebben met de L-Line (check diagram van bekabeling, er is geen lijst van bekend) functioneert het diagnose protocol op een baudrate 240 (jawel, 240) bits per seconde.
 22. Vaak gehoord: "ik kan opeens niet meer in een Module komen waar ik tot nu toe altijd wel in kon komen". Bepaalde (Central Convenience) Modules schijnen een software bug te hebben, welke er voor zorgt dat de Module soms niet meer kan communiceren. Om dat te herstellen heeft die Module een herstart nodig. Helaas herstart de Module zichzelf niet als je het contact afzet, want hij staat altijd onder stroom om een eventuele afstandsbediening te 'zien'. De keuzemogelijkheden zijn (de stroom moet er helemaal af): 1) trek de zekering van die Module eruit voor 30 minuten en probeer het opnieuw; 2) demonteer die Module uit auto voor een paar minuten; 3) als al het voorgaande niet kan: haal de accukabels eraf, niet voor een paar minuten (want er blijf hier en daar nog spanning op staan), maar kabels loshalen, rempedaal 20 seconden indrukken, of gewoon een half uurtje wachten.
 23. Vaak gehoord: "Vista". Ik krijg mijn VAG-COM 311.2 niet aan de gang met Vista 32 bit. Twee oplossingen heb ik tot nu toe gehoord:
  • start VAG-COM in de XP-comptabiliteitsmodus (klik rechts op vag-com.exe) en als administrator, dan gaat het goed.
  • zet VAG-COM niet in de program files map en laat Vista zelf naar een usb -> com driver zoeken.
 24. Vaak gehoord: "Vista". Ik krijg mijn VAG-COM 311.2 niet aan de gang met Vista 64 bit. Ik heb tot nu toe geen oplossingen gehoord om dat wel aan de praat te krijgen.
 25. Vaak gehoord: "Vista". Een VAG-COM - Vista gebruiker stuurde deze: ik heb vandaag mijn laptop met Vista (32bits Ultimate) voorzien en daarna heb ik VagCom 607 geïnstalleerd. De USB driver moest ik via apparaarbeheer installeren. Eerst de kabel aangesloten op de laptop, nog niet op de OBD stekker, vervolgens via apparaatbeheer het stuurprogramma geinstalleerd door deze uit de directory van VagCom te halen. Toen de driver geinstalleerd was deed ik de stekker op de OBD aansluiting en kon ik de auto uit lezen.
 26. Soms gehoord: "ik kan niet in Module 01 komen". Meestal komt dit voor bij oudere auto's. Zet het contact uit en weer aan terwijl VAG-COM aan het "zoeken" is. Herhaal dat desnoods een paar keer.
 27. Soms gehoord: "ondefiniëerbare problemen". Ontkoppel de radio, zelfs als dat een origineel af-fabriek exemplaar is.   Lees dit.
 28. Hele vage fout bij een Audi A4 2003. Bij de diagnose gaven diverse onderdelen aan dat het onderdeel niet klopte met het chassisnummer o.a. de airbags. Als het contact werd uitgezet dan verdween de storing weer, maar als het contact ongeveer 10 minuten aan stond dan kwamen tijdens het opnieuw uitlezen de storingen weer terug. Ook het lampje van de airbags ging dan weer branden. Als ik de foutcodes wiste en de auto op contact liet staan dan kwamen de foutcodes na ongeveer 1 minuut al weer terug. Na bellen naar verschillende Audi dealers kreeg ik gelukkig iemand aan de lijn die het probleem kende. Zij hadden er ruim 2 dagen aan gewerkt. Het blijkt dat de computer in de tellerklok dan defect is. Nieuwe (gereviseerde) tellerklok er in en de storing is verholpen! Ik heb de tellerklok eruit gehaald en een gereviseerde er in gezet. Ook bij mij waren de storingen toen verholpen. Dank aan Theo.
 29. "Windows 7". Ik krijg mijn VAG-COM 311.2 (409?) niet aan de praat. Oplossing: je moet vag-com.exe als Administrator uitvoeren.
 30. "Windows 7". Ěn versie 311.2 krijg is Module 01 niet bereikbaar; too many communication errors. Apparaat beheer -> poorten -> usb kkl -> eigenschappen -> advanced settings: "latency timer" moet op 1 staan. Daarnaast moet je vagcom.exe als administrator uit laten voeren.

Installatie
  De installatie van VAG-COM zelf (het programma op je harde schijf zetten) is 'recht voor z'n raap' en mij zijn nog nooit problemen daarmee ter ore gekomen.
  Verreweg de meeste problemen ontstaan bij het installeren van de juiste drivers:

Specifieke problemen bij bepaalde modellen
  Bij bepaalde auto's en modellen is bekend dat er specifieke problemen zijn.
Alle dergelijke bekende problemen staan beschreven op de website van Ross-Tech.

Chiptuning
  Chiptuning (het aanpassen/vervangen van de software in de ECU) kan niet met behulp van VAG-COM.

Wegrijblokkering    (Startblokkering / Startonderbreker)
  Hoe kan ik met VAG-COM de wegrijblokkering (en het alarm) uitschakelen?.
Het officiële standpunt van Uwe Ross (Ross-Tech) is: "met  [25 - Wegrijblokkering (Immobilizer)]  kun je de 'factory ignition kill setup' NIET uitschakelen (noch met een tool van de dealer). Ook een eventueel af-fabriek-alarm kun je hiermee NIET uitschakelen. Bovendien, binnen VAG-COM discussiëren we niet over info welke behulpzaam kan zijn voor autodieven. Nee, ik beschuldig je er niet van dat jij zo iemand bent. Dit onderwerp is daarom OFF-TOPIC."

USA - NL versie en support  /  Engels - Nederlandstalig
  Waarschuwing. Als je een Nederlandse licentie hebt gekocht kan het verleidelijk zijn de laatste beta versie regelrecht van Ross-Tech te downloaden en er overheen te zetten. En als je regelrecht bij Ross-Tech hebt gekocht wil je misschien de Nederlandstalige versie er overheen zetten. Niet doen. Want door het updaten wordt de software én de hardware (dongle) veranderd. Door een update met de Amerikaanse versie verliest de adapter zijn Nederlandse licentie waardoor het later de Nederlandstalige software niet meer volledig herkent. Dit kan alleen ongedaan worden door het weer te updaten met de gelijke NL versie. Een oplossing zou kunnen zijn om de dongle niet te updaten als de software dat vereist. Gewoonweg op cancel drukken als dit knopje tevoorschijn komt. Door de diverse veiligheidsmaatregelen in de adapter en in de software (vanwege de illegale kopieen) is echter niet te garanderen dat dit ook gaat werken. Bovendien kom je met eventuele ondersteuning in de problemen. Heb je de NL versie gekocht en je zet daar de USA versie overheen en je hebt een probleem, dan heb je een grote kans dat Ross-Tech zegt "ga maar naar je Nederlandse leverancier, want bij hem heb je betaald voor support". En de Nederlandse leverancier zegt "ga maar naar Ross-Tech, want ik weet niks van deze versie".

Eigenlijk buiten het kader van deze pagina, maar vooruit... omdat deze vraag bij VAG-COM dealer rCs een 'eervolle derde plaats' in de faq in neemt:
 • vraag:  ik heb 'service interval gereset' maar het lampje gaat niet uit.
 • antwoord:  de reset-procedure voor VW en Audi zijn niet gelijk.

Een merkwaardig / opvallend verhaal over een Audi TT i.c.m. VAG-COM 3.11
 

Met VAG-COM 3.11 worden (in onderstaande auto) fouten uitgelezen en gewist en VAG-COM wordt op de juiste wijze afgesloten. Wordt daarna de auto gestart dan blijft de motor wel draaien, maar met veel horten en stoten. Als er gas wordt bijgegeven dan slaat hij weer af. Zo gaat dat enkele keren, totdat hij ineens wel blijft draaien op 2000 rpm. Wordt dan de eerste versnelling ingeschakeld, dan staat de auto opnieuw af. Als hij zo na drie pogingen moeizaam op gang blijft, dan lukt het om met 5 kmh de straat uit te rijden. Na zo'n 300 meter is de auto beter 'aanspreekbaar', maar bij elke hogere versnelling valt hij even scherp terug. Na een ruime kilometer begint hij normaal te rijden, maar de volgende 3 km is de auto nog wel begrensd op zo'n 70kmh. Na een paar kilometer gaat de auto wel beter rijden, maar het optimaal is het niet, hij blijft wat stotteren. Dit patroon is nu driemaal meegemaakt na gebruik van VAG-COM 3.11 Wie dit begrijpt, mag het uitleggen.....

Bij de dealer is recent een algemene test uitgevoerd. Er waren wel diverse foutcodes aanwezig, maar die waren niet van belang. Die foutcodes zijn gewist en de auto reed daarna onmiddellijk prima!

Fueltrim de oorzaak?
Commentaar van GS: na het wissen van foutcodes wordt altijd de fueltrim gereset (ook als er geen foutcodes aanwezig waren). Maar ik heb nog nooit gehoord dat het wissen van de fueltrim zulke grote gevolgen heeft. Ik zou beginnen met de onderdelen te controleren die van invloed zijn op de fueltrim, zoals LMM, inspuiting, lambdasensor, katalysator. Misschien is er daar eentje bij die een te grote afwijking heeft.
Nagekomen bericht: de LMM is vervangen (een zwaar vervuilde LMM geeft geen foutcodes!) en het lijkt er op dat dit de oplossing is.

Audi TT coupe 132kw 225pk;    1.8lt 20V turbo; 4 cil. turbo; AJQ; benzine    VIN TRUZZZ8NZY1xxxxxx    Datum eerste toelating 13.01.2000    102.000 km.

Leesvoer:    fueltrim    meetwaardeblokken

Nog steeds vragen en/of problemen ?
 • doe dan hetzelfde als ik, gebruik de zoek pagina.
 • op het VAG-COM forum van de tdiclub.nl is veel te vinden. Je kunt ook je eigen vragen daar posten. Dat forum wordt door velen gelezen, ook door mij.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23 maart 2013.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken