klik hier om af te drukken

Het after-market radio probleem

Het onderstaande is een samengevatte vertaling van de originele tekst bij Ross-Tech. Heb je na het lezen van onderstaande vertaling nog vragen, check dan de originele (Engelstalige) tekst.

Achtergrond.
Ergens in 1997-1998 begonnen Audi en VW radio's met diagnose-mogelijkheid in hun meeste modellen in te bouwen. Dat betekent dat de uitlees-apparatuur van de dealer (en ook VCDS natuurlijk) met de radio kan communiceren. Met de bedoeling om verschillende opties te kunnen beheren, zoals de aanwezigheid van een CD-speler, de aanwezigheid van een antenne-versterker, etc. Bovendien bewaken deze radio's continu de uitgang naar de luidsprekers, dus als er onderbreking of kortsluiting naar een luidspreker is dan wordt er een foutcode opgeslagen.
Het probleem is echter dat VW de 'K-lijn', de draad waarlangs alle regelmodules in de auto met het uitlees-apparaat communiceren, op een aansluiting in de OBD-connector heeft gezet waar oudere radio's meestal 12 Volt terugzetten in de stekker van hun kabelboom. Dus als je een niet-diagnose radio uit een 1997 model haalt en je monteert die in een 1998 model (waar een wel-diagnose radio in hoort te zitten), dan passen de aansluitingen van de kabelboom prima, maar de K-lijn is dan kort gesloten naar 12 Volt!

After-market radio's.
Meestal zetten mensen geen oude OEM radio in een nieuwere auto. Wat ze wel doen is een betere after-market radio inbouwen. En dat doen ze vrijwel altijd met behulp van een after-market inbouw-frame wat regelrecht op het inbouw-frame van de auto aansluit. Het probleem is echter dat sommige van die after-market inbouw-frames de oudere, niet-diagnose radio's kopiëren en dus een verbinding leggen tussen +12 Volt en de pin waar de K-lijn is bij de nieuwere modellen. Je nieuwe after-market radio werkt prima, totdat... iemand een uitlees-apparaat aansluit.

Het probleem.
De auto trekt zich niets aan van een kort gesloten K-lijn op 12 Volt. Want de K-lijn wordt niet gebruikt voor communicatie tussen de regelmodules in de auto. Een uitlees-apparaat maakt een communicatie-sessie door de K-lijn, via een hoog-ohmige bron, aan te sluiten. Maar als de K-lijn een 'harde' +12 Volt heeft, dan klopt er iets niet! In dat geval geeft meestal een driver in het uitlees-apparaat de geest. Ook VAG-1551/1552 worden daardoor opgeblazen. De moderne VCDS interface gebruikt drivers die thermisch zijn beveiligd. Als je de stekker van een moderne VCDS interface in een auto aansluit waarvan de K-lijn kortgesloten is +12 Volt, dan zal VCDS domweg niet werken en niet beschadigd worden.

De dealers.
Sommige dealers zullen weigeren een auto uit te lezen die een aftermarket-radio heeft. Begrijpelijk, omdat de meeste dealers een paar van hun zeer dure uitlees-apparaten hebben opgeblazen. Met de moderne (na 2009) VCDS software kun je het zelf testen:  is de auto uit te lezen dan is het veilig en hopelijk kun je dan je dealer ook daarvan overtuigen.

Test dit probleem zelf.
Lees de originele tekst bij Ross-Tech.

VAG-saver.
Lees de originele tekst bij Ross-Tech.

2002+ 'Premium VI' Radio.
Lees de originele tekst bij Ross-Tech.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07 mei 2012.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken