klik hier om af te drukken

Diagnose van de Luchtmassameter van een Audi/Skoda/Seat/VW diesel TDI-auto.
LMM voor VAG benzine-auto zie hier.

Algemeen.
De luchtmassameter (LMM) (ook MAF = mass air flow meter), van een motor berekent de hoeveelheid lucht die via de luchtinvoer het verbrandingshuis intreedt. Voor het inspuiten van de juiste hoeveelheid brandstof moet het motormanagement precies weten hoeveel lucht er de cilinders in komt.
LMM's van Bosch geven nogal eens de geest bij VAG auto's en het probleem ermee is dat het meestal niet een kwestie is van "hij doet 't niet" en dan een nette foutmelding in VCDS. Is ie wel echt fysiek kapot dan lees je dat ook stilstaand uit en krijg je w.s. foutcodes 00553 of 16484 of 16485 of 16486 of 16487 of 17552 of 17553 of 17554 te zien.
De werking van de LMM vermindert omdat hij gevoelig is voor vocht, vuil, stof en hitte. Na een tijdje gaat ie als gevolg daarvan lagere waardes van de luchthoeveelheid doorgeven dan in nieuwstaat. Als gevolg daarvan wordt er minder diesel ingespoten (bingo). Verschijnselenen (*) zijn o.a. stotterend/onregelmatig, slecht trekken, onregelmatig trekken, inhouden bij gas geven zonder dat er met VCDS een fout is uit te lezen.
Zeg nooit nooit, maar door een slechte LMM gaat de motor nooit in de noodloop (tenzij de LMM zelf kapot is, zie hierboven).
* Pas op: stotterend en/of onregelmatig lopen, slecht en/of onregelmatig trekken, inhouden bij gas geven, etc. vind je ook vaak/soms als de N75 slecht werkt.

Stilstaand uitlezen heeft vrijwel nooit zin.
De LMM (VAG-code G70) meet de hoeveelheid lucht die via het luchtfilter naar de inlaat van de motor gaat. Bij stationair toerental en een werkende EGR klep is de gemeten luchthoeveelheid ongeveer 250 +/- 20 mg/r, als je met vag-com de EGR-klep dicht zet is dat ca. 360 +/- 20 mg/r, en bij een afgedopte EGR-klep ongeveer 455 +/- 20 mg/r. Maar ja, dat zijn de waarden bij stationair toerental en dan zie je zelden problemen.

Diagnose van een diesel LMM.    Rijdend uitlezen is het enige juiste.
Als je de LMM ervan verdenkt schuldig te zijn dan heeft het uitlezen van foutcodes mbv VCDS geen zin (tenzij de stekker eraf is natuurlijk). Wat je wél moet doen is de LMM rijdend uitlezen om te zien of ie de gevraagde waardes wel haalt. Dat uitlezen doe je in [01-Engine]  [Meetwaardeblokken-08]  [Groep-003]. Advies: maak een log in de 3e versnelling, plankgas van 1250 - 4000 rpm zodat je de gemeten waardes later op je gemak kunt bekijken.
De gevraagde waarden (MAF specified) liggen tussen 850 en 950 mg/r. Als de LMM nog fris is dan moeten de geleverde waarden (MAF actual) daar boven liggen. Hoever er boven verschilt per motorcode. Bij oudere types zoals de 1Z blijft de geleverde waarde rond de 850 mg/r. Bij nieuwere krachtiger types liggen de waardes rond de 1000 mg/r, soms wel hoger.
Mooi voorbeeld van een vervuilde LMM       Mooi voorbeeld van goede LMM

Bosch LMM schoonmaken ?
Bron Jos:  feit is dat de Bosch lmm niet goed functioneert door vervuiling. Echter het schoonmaken met bijv. remmenreiniger of aanverwante artikelen maakt vaak meer kapot dan je lief is. Reinigen in een hoogfrequent bad lukt ook niet echt goed. De Pierburg meet op een andere manier en blijft daardoor langer goed.

Bosch - Pierburg.
  • Pierburg heeft een LMM speciaal voor VAG-auto's (zodat je geen lipje meer hoeft af te vijlen zoals eerder bij de Pierburg LMM van Mercedes). Het Pierburg nummer is  7.22684.15.0   en die past op de volgende motorcodes (alfabetisch): ACV, AFF, AFN, AGR, AHH, AHM, AHU, AJM, AJT, ALH, ANU, ASV, ASZ, ATD, ATJ, AUY, AVB, AVF, AVG, AWX, AXL, AXR, BKC.
    N.B. vervang bij een ASZ (130 pk) en een ARL (150 pk) de Bosch niet door een Pierburg, het vervangingstype staat wel in de Pierburg-lijst, maar het loopt lang niet zo fijn als een originele Bosch.
  • Jos: de reden waarom ik die Pierburg gebruik is vanwege de levensduur t.o.v. de Bosch. Ik heb niet het idee dat een auto beter loopt met een Pierburg.
  • Dennis heeft in zijn ATJ Passat een Bosch en een Pierburg netjes gelogd. Zijn commentaar: "auto rijdt beter met de Bosch, pakt eerder op en rijd gewoon vloeiender. Het vermogen komt er geleidelijker in en niet in een klap zoals met de Pierburg."

De LMM krijgt soms de schuld terwijl dat niet juist hoeft te zijn.
Als de LMM in een log laat zien dat ie niet de gevraagde waardes haalt, dan hoeft dat niet persé aan de LMM te liggen. Als de N75 kapot is, of je auto rijdt in de noodloop, dan haalt de LMM de gevraagde waardes ook niet.

Meer info.
Lees hier en hier voor meer info over de LMM.

Kijk mamma... zonder LMM.
En het leuke is dat je prima zonder LMM kunt rijden. Kijk hier maar eens.

Testen zonder VCDS.

Als je geen VCDS tot je beschikking hebt dan zou je het programmaatje MAF-CALC kunnen gebruiken.

Bronnen:  Ross-Tech  TDIclub.nl  meneer Eric  tditech  dieselslurper
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2014.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken