klik hier om af te drukken

Diagnose van de Luchtmassameter van een Audi/VW benzine-auto.
LMM voor VAG diesel-auto zie hier.

Algemeen.

De luchtmassameter (LMM) (ook MAF = mass air flow meter), van een motor berekent de hoeveelheid lucht die via de luchtinvoer het verbrandingshuis intreedt. Voor het inspuiten van de juiste hoeveelheid brandstof moet het motormanagement precies weten hoeveel lucht er de cilinders in komt.
Een veel voorkomende fout in Audi en VW (modeljaar 2000 en nieuwer) benzinemotoren is een slechte Luchtmassameter (LMM). Een goede diagnose stellen kan lastig zijn. De klant komt vertellen dat zijn auto niet meer de trekkracht heeft van een tijd geleden. Misschien (!) zijn er fuel-trim gerelateerde foutcodes te zien (meestal 17536 / P1128). Als garagist kun jij niet constateren of die auto inderdaad slechter trekt, want je weet niet hoe de auto vroeger reed. Best mogelijk dat de klant gelijk heeft, maar hoe test je dat?

Het is bekend van Luchtmassameters dat die langzaam slechter (vuil) kunnen worden en dan minder lucht meten dan een nieuwe. En als er minder lucht wordt gemeten dan wordt er, als gevolg daarvan, minder brandstof ingespoten (bingo). Maar die mindere waarden zijn nog niet laag genoeg om een foutcode te veroorzaken die naar de LMM wijst. In de VAG reparatiehandboeken staat de specificatie voor de LMM in gram per seconde bij stationair (!) toerental. Maar een controle bij stationair toerental zal maar zelden een probleem laten zien. Wat dan?

Test stilstaand.

Kijk naar de waarden van de additieve- en meervoudige fuel-trim. Die vind je meestal in Module-01, Meetwaardeblokken-08, Groep 032. Als de LMM bezig is 'de geest te geven' dan zal de additieve trim (linkse veld) wél binnen de specificatie zijn (lager dan 10%), maar de meervoudige trim (rechtse veld) zal dan een positieve waarde geven buiten de specificatie (hoger dan 15%). Het tegenovergestelde kan ook voorkomen: als de additieve trim (positief) buiten de specificatie is (hoger dan 15%) en de meervoudige trim is in orde (lager dan 10%), dan is het waarschijnlijk dat de auto een inlaat (vacuüm) lek heeft.
Let op:  resetten van de foutcodes (of er foutcodes aanwezig waren of niet) zal de fuel-trim resetten (op nul zetten). Dus als je de LMM controleert, dan pas in laatste instantie de foutcodes wissen.


screenshot:  dank aan Vagtechniek.nl

Test rijdend.

Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor de fuel-trim buiten zijn specificatie is. Dus voordat je de LMM vervangt, doe eerst een test onder vollast (plankgas) van de oude LMM. De waarden van de LMM vind je in Module-01, Meetwaardeblokken-08, Groep 002, veld 4 en/of Groep 003, veld 2 (Groep 101?). Maak een log van plankgas optrekken in de tweede versnelling van 1000 tot 5000 rpm. Als je op zeeniveau bent (*) dan zal de piekwaarde van de LMM (in gram per seconde) ongeveer 80% zijn van het aantal pk's van de auto. Als die piekwaarde lager is dan 65% dan is het bijna zeker dat de LMM bezig is te overlijden.

* op grotere hoogtes (in de bergen) zal bij een auto zonder turbo de getoonde piekwaarde duidelijk anders (lager) zijn vanwege de lagere buiten-luchtdruk. Als de auto wel een turbo heeft check dan of er wel de gewenste hoeveelheid lucht (MAP, mass-air-pressure) wordt geleverd. Gevraagde en geleverde waarden daarvan staan meestal in Module-01, Meetwaardeblokken-08, Groep 115.

Testen zonder VCDS.

Als je geen VCDS tot je beschikking hebt dan zou je het programmaatje MAF-CALC kunnen gebruiken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2019.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken