home  →  lijst met foutcodes klik hier om af te drukken

foutcode:  17945    P1537     (de overeenkomstige 'oude VAG code' is: 01237)

  Deze foutcode is 'Manufacturer Specific' (voor elke autofabrikant een andere omschrijving en betekenis). De onderstaande omschrijving / verschijnselen / oorzaken / oplossingen zijn specifiek voor VAG-auto's.

nl Stopklep brandstoftoevoer (N109)    onjuiste werking
du Kraftstoffabschaltventil (N109)    Unterbrechung/Kurzschluß nach Masse
en Engine Shutoff Solenoid (N109)    Malfunction

Extra info bij de foutcodes.

Let op: onderstaande gegevens zijn niet afkomstig van het VAG concern, wel uit talloze andere bronnen. Volledig en foutloos kan dus niet worden gegarandeerd. Blijf kritisch nadenken.

Mogelijke verschijnselen:
Mogelijke oorzaken:
  • Bedrading en/of aansluitingen defect
  • (N109) is defect, niet goed dicht of hij klemt
Mogelijke oplossingen:
  • Check / repareer bedrading en aansluitingen
  • Check (meetwaardeblokken) / vervang (N109)
Extra info:
  • De (N109) is de afsluitklep van de brandstofpomp bij een verdelerpomp TDI motor
  • Een praktijk geval.
    Opeens last van vermogensverlies. noodloop en niet meer vooruit te branden. Geen rook te zien en de turbo was hoorbaar, dus hij werd begrensd op zijn brandstof. Variabele schoepen op de turbo getest, die zijn ok. Ook de (N75) werd getest en was ok. Storingen uitgelezen (luchtmassameter was niet 100%): foutcode 01237, het brandstofafsluitventiel. Deze eens getest... spanning erop en de solenoid trekt in, tot aan zijn aanslag. Ohmse weerstand van het spoeltje 7,2 Ω, precies volgens specificatie. Motor laten draaien en gewoon 14 volt op het spoeltje, dus alles was normaal. Dan de uitlaat maar eens nalopen op verstoppingen, maar ook dit was niet het geval. Zo langzamerhand denk je dan dat je gek wordt. Alle mogelijke oorzaken waren gewoon in orde! Nog maar eens uitlezen en weer kwam het brandstofafsluitventiel naar voren. Weer testen en alles in orde. Uit pure ellende dan toch maar naar de Bosch dieselservice en een nieuw ventiel gehaald en waardes vergeleken met de oude. Alles hetzelfde en hetzelfde gedrag. Toen met een slecht gevoel gemonteerd. Ja hoor, nog steeds geen verschil. Dus weer uitlezen en weer dit ventiel als melding. Aha, dit is dus een harde melding die een noodloop BLIJFT genereren zolang hij niet kan worden gewist... Maar na resetten was hij nu wel weg. En trok het TDI-tje ineens weer als een lier!
    Het blijkt dus weer dat een statische test een heel ander resultaat kan hebben dan het dynamisch gedrag. Bij mij lag het dus ondanks al het meten en testen (3 dagen lang...) toch nog aan zoiets lulligs als het brandstof afsluitventieltje, 46 euro bij de dieselservice maar waarschijnlijk veel duurder bij de dealer. Dat dingetje leek helemaal in orde, maar opende terwijl hij op zijn plek zat kennelijk maar gedeeltelijk. Mocht je zo'n probleem hebben met een oudere TDI, kijk dan ook eens of je er een Bosch verdeelpomp op hebt zitten. Als alle andere oplossingen niet werken, is dit waarschijnlijk je probleem. En haal je het klepje eruit, let dan goed op dat je het plunjertje en het veertje niet verliest. Die kan je nl. niet los krijgen...

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29 februari 2008. Bron

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken