Alternatieven voor VAG-COM

VAG-COM (tegenwoordig VCDS genoemd) is een populair programma om VAG auto's uit te lezen (fouten uitlezen en resetten, real-time meetwaardes uitlezen, onderdelen testen, instellingen veranderen). En het is ook nog beschikbaar én geschikt voor de particulier, wat wil je nog meer zou je zeggen. Maar... VAG-COM is commercieel, een volledige versie kost circa 450 euro. Ik weet niet hoe jij in je 'slappe was' zit, maak ik vind dat niet bepaald goedkoop. Voor mij was dat een rib uit mijn lijf. Een goedkoper alternatief wat evenveel (of meer...) kan zou dus heel prettig zijn. Een overzicht van mij bekende mogelijkheden vind je hier.
Mijn conclusie (voor wat het je waard is...) is dat er (anno ) voor de amateur (!) geen programma beschikbaar is wat qua mogelijkheden vergelijkbaar is met VCDS (VAG-COM). Er zijn vele (meestal handsheld) OBD-scanners te koop. Die kunnen vrijwel allemaal alleen maar foutcodes uitlezen en resetten. Maar geen daarvan is VAG specifiek en komt dus qua mogelijkheden ook maar een heel klein beetje in de buurt van VCDS. Met VCDS kun je ook veel meer dan met de (nu verouderd, maar nog wel bruikbaar) VAG-tools 1551 en 1552. En die tools waren nota bene niet voor particulieren te koop.

Mijn conclusie (voor wat je dat waard is):
als je het geld er niet voor over hebt om een geregistreerde versie van VAG-COM te kopen:  gebruik de shareware VAG-COM, die was / is beschikbaar in een aantal versies:

  1. versie 311.2 engelstalig;  sinds VCDS Lite is versie 311.2 niet meer bij Ross-Tech beschikbaar.
  2. versie 409.1 engelstalig;  sinds VCDS Lite is versie 409.1 niet meer bij Ross-Tech beschikbaar.
  3. versie 409F nederlandstalig;  is niet meer beschikbaar.
  4. versie VCDS-Lite engelstalig; dit is sinds 01 april 2010 de 'officiële' shareware versie.

Ja, er zijn manieren om VAG-COM illegaal fully-functional aan de praat te krijgen.


VCP = VAG CAN PRO
Als je dan toch een alternatief wilt horen kijk dan eens naar VAG CAN PRO. Dat ziet er netjes uit, anno voorjaar 2015 beter up-to-date (qua nieuwe VAG modellen) dan VCDS, goed in geleide geautomatiseerde procedures (beter dan VCDS), meer gericht op retro-fitten (dan VCDS), kan ook modules flashen (bij verkeerd gebruik fataal), minder overzichtelijk / toegankelijk dan VCDS. Eerste aanschaf (alleen CAN €279; K+CAN €379) goedkoper dan VCDS, maar de updates (verbeterde functionaliteit en nieuwe VAG modellen) kost €50 per jaar. Bij beroeps (OBD-kundige garages) is naast VCDS ook VCP wel eens aanwezig. Een beginner kan beter met VCDS starten.


Goedkope scantools
Heel goedkoop (< € 100) kan wel! En het is volkomen legaal.
Ondersteunen alle OBD2 / EOBD voertuigen vanaf 1996 t/m 2013 (ook CAN).
Maar dan kun je alleen (!) de foutcodes uitlezen en resetten. Resetten MIL. Met een beetje geluk ook nog het service-interval resetten.
 AutoLink AL301    basis scantool, Engelstalig
 Icarsoft i810   iets minder basic, life data, Nederlandstalig


Zijn er andere programma's waarmee je met de VAG-COM kabel kunt werken, eventueel op andere automerken?   antwoord: nee.
De VAG-COM kabel is specifiek gemaakt om met VAG-COM te werken op VAG-auto's. Bij een paar modellen van andere merken (bv. Opel, Toyota, Volvo) kun je m.b.v. VAG-COM (programma en kabel) het motormanagment uitlezen, maar verder niks. Alle moderne auto's hebben wel de bekende OBD aansluiting, maar als je serieus aan de slag wilt dan zul je toch merkspecifieke kabel en software moeten aanschaffen, omdat die verschillende merken met andere protocollen werken.
Het antwoord op de hierboven gestelde vraag is dus: nee, dergelijke programma's zijn er niet.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 oktober 2013.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken