klik hier om af te drukken

Tuning   een simpel overzicht van de mogelijkheden voor de TDI van VAG.

Inderdaad, dit onderwerp heeft niet echt met VAG-COM te maken. Maar powerbox en tuning heeft, naast VAG-COM, altijd meer dan gewone interesse bij mij gehad, vandaar dat deze pagina toch hier staat. Powerbox tuning zijn trouwens onderwerpen waar toegepaste kennis van VAG-COM erg handig is. Zie bv. de pagina is die VAG auto getuned?.

Disclaimer. Schrijver dezes aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door informatie die in deze webpagina wordt verstrekt.
Inleiding. Dit is een inleiding (een simpele leidraad) in het oerwoud van de tunings mogelijkheden voor de TDI motor. Deze webpagina pretendeert zeker niet volledig te zijn. Wil je meer weten: ga internet surfen.

Tuning hoef je niet te doen omdat ie dan harder gaat en beter trekt; je voelt dat de auto veel beter oppakt en het toerenverloop is opvallend gelijkmatiger; het is duidelijk prettiger autorijden zonder snelheden te overtreden.
Tuning van de dealer. Wat betreft de eventuele nadelen voor de 'houdbaarheid' van je TDI: het is niet voor niets dat VAG chiptuning (mits binnen redelijke grenzen) aanbiedt met behoud van de garantie. Chiptuning van VAG is meestal van ABT, soms ook door OCT of SKN, een enkele keer van JD.Lees de volgende veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden voordat je verder gaat:

Basis    volgorde is niet van belang.

Powerbox  of  Chiptuning    that's the question.

Let op    als je gaat chippen zijn er een paar dingen van groot belang.

Optioneel    volgorde niet belangrijk.

Moeilijk / Niet doen / Heeft geen zin / Grote vakkennis vereist.

Zeker NIET doen.

HOEVEEL PK kan ik uit mijn auto halen en WAT KOST DAT.

Pas op je portemonnee.

Iedereen die naar tuning vraagt krijgt eerst te horen 'snelheid en pk's kosten geld, hoeveel heb je?' De verhouding geld-pk's is niet lineair, maar exponentieel: de eerste 10 pk extra kost 100 euro, de volgende 10 pk extra kost 400 euro, de volgende.....Bezint eer ge begint.

Tuning van een TDI is hot tegenwoordig. En ook niet meer zo duur. Chiptuners schieten als paddestoelen uit de grond. Logisch dat er tuners met veel, maar helaas ook met weinig kennis.
Bezint dus eer ge begint.Bediscussieerbaar is bovenstaande lijst zeker,

zowel qua volgorde als op de onderdelen. Zoveel mensen zoveel meningen. We zijn allemaal auto-expert. Deze lijst is slechts bedoeld als basale 'start', 'leidraad' of overzicht. Ben je serieus van plan om te gaan tunen, ga dan eerst op zoek naar (veel) meer informatie. Op het internet is daarover genoeg te vinden.

Advies: Henno.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 maart 2009.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken