klik hier om af te drukken

De powerbox voor de TDI motoren van het VAG concern.

Inderdaad, dit onderwerp heeft niet echt met VAG-COM te maken. Maar powerbox en tuning heeft, naast VAG-COM, altijd meer dan gewone interesse bij mij gehad, vandaar dat deze pagina toch hier staat. Powerbox en tuning zijn trouwens onderwerpen waar toegepaste kennis van VAG-COM erg handig is. Zie bv. de pagina is die TDI getuned?.
Let op: vanwege de verschillende bouwwijze van de TDI met een pompverstuiver (pd: elke cilinder heeft een aparte brandstofpomp) en de TDI met een verdelerpomp (vp: één pomp voor alle cilinders) is de powerbox voor een vp anders geconstrueerd dan voor een pd-motor. Een powerbox voor een pd-motor wordt soms een powerplug genoemd.

Kijk hier voor de verschillen tussen een verdelerpomp (vp) en een pompverstuiver (pd) en hoe je kunt zien welk blok er in jouw auto ligt.
Powerbox voor een verdelerpomp (vp).

De powerbox zorgt voor meer brandstofinspuiting.
De moderne auto is voorzien van een motormanagement systeem (ECU) die electronisch de brandstof inspuiting regelt, afhankelijk van diverse kenvelden die tesamen de inspuithoeveelheid bepalen. De ingespoten hoeveelheid wordt teruggemeld naar de ECU, die daarop dan weer meer of minder brandstof zal inspuiten. De powerbox gaat dit terugmeldsignaal iets verzwakken, daardoor zal de ECU de eerst volgende keer meer brandstof zal inspuiten, wat tot gevolg heeft dat de auto beter presteert. Doordat de ECU zo'n beetje alle sensoren bewaakt kan men niet ongestraft een weerstand in de terugmeldlijn plaatsen. Dit zou een storing kunnen genereren bij het inschakelen van het kontakt. Door echter de weerstand vertraagd na het inschakelen van het kontakt in het regelsysteem met de terugmeldlijn op te nemen, voorkomt men een storingsmelding. Een powerbox met alleen een verhoogde brandstofinspuiting levert ongeveer 10 pk winst, afhankelijk van het blok waarop het wordt toegepast en de instellingen van de powerbox.

De powerbox zorgt voor een hogere turbodruk (optioneel).
Als tussen de sensor van de drukopnemer en de ECU een diode wordt geplaatst dan zorgt dat voor een spanningsverval waardoor de ECU denkt (afhankelijk van welke diode) dat de druk ca. 200 mbar lager is. De ECU zal daarop de geleverde turbodruk met 200 mbar verhogen wat tot gevolg heeft dat de auto beter presteert. Hoeveel de turbodruk hoger wordt is te controleren met VAG-COM, ga naar [01 - Engine], dan naar [Meas.Blocks - 08], ga naar kanaal 11 en kijk bij het tweede blokje. Daar staat de waarde van de actuele luchtdruk minus de waarde welke veroorzaakt wordt door de spanningsval op de druksensor. Voorbeeld: de actuele buitendruk is bv. 1019 mbar, je ziet in kanaal 11, tweede blokje het getal 829 staan, dan zorgt de diode voor een turbodrukverhoging van 1019-829=190 mbar. Een powerbox met verhoogde brandstofinspuiting én de turbodrukverhoging levert ongeveer 15-20 pk winst, afhankelijk van het blok waarop wordt toegepast en de instellingen van de powerbox.

De DHZ Powerbox (ook verkrijgbaar via Msmax) is voorzien van alle tot nu toe bekende verbeteringen en aanpassingen zoals: 1) modificatie om schokken tijdens het schakelen te voorkomen; 2) modificatie om een verhoogd stationair toerental te voorkomen en 3) turbodrukverhoging.
Voor iemand die een beetje handig is met soldeerbout, printplaat en schroevedraaier is een powerbox zelf te maken (materiaalkosten ca. 25 euro), pas dan erg op dat je de goede instellingen toepast.
Pas op: als iemand je een powerbox (met alle opties) aanbiedt voor meer dan 150 euro, dan wordt je afgezet.

Risico.
Het klinkt erg aantrekkelijk: 25 euro (zelf bouwen) of 100 euro (laten maken) en dan 20 pk erbij krijgen, maar er is wel degelijk een risico aan verbonden waarvan je je goed bewust moet zijn:

Dank aan Msmax, Luc en Sebastian.

klik op de afbeelding voor een groter formaat
Een Passat B5 AHU van 03-1999 met 237.000 km op de teller. De gevraagde (donkerblauw) en geleverde (rood) turbodruk is standaard.
Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
klik op de afbeelding voor een groter formaat
Dezelfde B5, nu een kwartiertje later met een powerbox EN een diode voor de turbodruk-verhoging. De diode laat de ECU denken dat de luchtdruk ca. 230 mbar lager ligt, de geleverde turbodruk (rood) moet dan ook met 230 mbar worden verhoogd om te werkelijke turbodruk (paars) te zien.
Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
Powerbox voor een pompverstuiver (pd).

Het principe van de werking van een PD powerbox is allemaal gelijk: je geeft de ecu een veel hogere dieseltemperatuur dan in werkelijkheid het geval is en hoge temperatuur = lage dichtheid waardoor er meer wordt ingespoten, maar je kunt hier wel op verschillende manieren mee omgaan:

Waarom pas als de motor warm is? Het verschil tussen werkelijke en door de box voorgeschotelde temperatuur bij een koude motor is erg groot waardoor er dan erg veel 'meer' vermogen beschikbaar is (kan oplopen tot 25%). Dit nodigt natuurlijk uit om met een koude motor flink op het gas te trappen. De rest van het verhaal kun je er zelf wel bij denken.
De vermogenswinst met een PD powerbox bij een warme motor zal niet veel hoger zijn dan grof gesteld 10% op een koude dag en kan dalen naar zo een schamele 2% op een erg hete dag. Voordelen van een PD powerbox zijn er ook wel degelijk: het is erg simpel en er treden geen vreemde verschijnselen op zoals bijv. schokken, zoals bij VP powerboxen het geval kan zijn. Als de motor goed in orde is zal er weinig tot geen verhoging van de roetuitstoot waarneembaar zijn. En het is een relatief veilige vorm van tuning (als uitgevoerd in de geavanceerde vorm) maar wel met een gering resultaat. Als je echt een flinke toename van het vermogen wil is er alleen maar de weg naar de chiptuner of de obdtuner. Maar toch zijn er mensen die erg tevreden zijn over een PD box en ja 10% bij 130 pk is toch nog altijd 143 pk.
Pas op: als iemand je een powerbox (met alle opties) aanbiedt voor meer dan 100 euro, dan wordt je afgezet.
Dank aan Luc.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02 februari 2008.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken