Welke kabel met welke VAG-COM versie?
USB / RS232 / HEX / COM / CAN ?

Heb je een VAG auto en weet je niet welke kabel je kunt / moet gebruiken, kijk dan op deze en deze link.

 dongle   serieel of USB   converter USB naar serieel 
 verlengkabel   micro CAN   kabel voor LT en Crafter 
 2x2 kabel   3x2 kabel   oude auto  <>  CANbus kabel 
 KKL kabel  <>  CANbus auto     

Dongle.
 • De oude (t/m versie 409) VAG-COM kabel werkt volgens het zogenaamde KKL interface.
 • Met ingang van VAG-COM versie 500 is producent Ross-Tech overgestapt op de zogenaamde "dongle adapters". Deze dongle-kabel kun je alleen bij Ross-Tech of één van de Nederlandse distributeurs aanschaffen. De gebruiker koopt dus de adapter met software, waarbij de licentie in de adapter zit en onafhankelijk is van de geënstalleerde PC. Met versie 404.0 is ook de CAN bus structuur in werking gegaan.
 • Alle 'third party interfaces' (kabels niet gekocht bij Ross-Tech of een officiële dealer) werken uitsluitend t/m VAG-COM versie 409.1.
 • Niet alle 'third party interfaces' die goed werken met versie 311.2 functioneren ook goed op versie 409.1.

In VAG-COM versie hoger dan 409.1 zit een stukje software wat controleert of er wel een juiste kabel aangesloten is. Die kabel bevat daarvoor een zogenaamde 'dongle' met een processor die de juiste antwoorden geeft. Als VAG-COM de juiste antwoorden krijgt, dan schakelt het zich zelf vrij en kun je het programma als geregistreerde gebruiker verder gebruiken. Krijgt het programma de verkeerde of geen antwoorden dan schakelt het zich niet vrij en kun je het dus niet gebruiken.
Meer info over de interface van Ross Tech.

- Alles wat is te maken is te kraken.
Natuurlijk is alle code te kraken en elke beveiliging te omzeilen, maar dan is dit illegaal en strafbaar. De maker van VAG-COM software moet zijn personeel betalen, zelf boterhammen kunnen smeren, en wil dus geld zien voor de software en zijn interfaces. Eenieder (behalve Ross-Tech zelf dan) die een interface maakt en verkoopt die deze codes emuleert en zo VAG-COM vrij geeft, is illegaal bezig. Als je het zelf maakt uitsluitend uit educatieve overweging en er geen handel mee drijft is er natuurlijk niets op aan te merken.

Bron:   Msmax    rCs     VAG-COM

USB of RS232 (serieel, com) aansluiting op de pc.

VAG-COM werkt helaas (nog) niet draadloos, dus je zult de pc met een kabel met de auto moeten verbinden. Er zijn twee soorten aansluit-verbindingen waar VAG-COM mee kan werken: de één steek je in de USB-uitgang van je pc en de ander in de RS232 uitgang (ook wel de serieel of de com-poort genoemd). Verschil in functionaliteit is er niet. Het is de keuze van de gebruiker. Sommige nieuwere computers hebben geen RS232 aansluiting meer. Het valt op dat de 'hobbyist' voor een USB kiest, terwijl de 'professional' een voorkeur heeft voor een seriele aansluiting.
Meer info over de interface van Ross Tech.

Let op: bij intensief gebruik (meerdere keren per dag de kabel (ont)koppelen) gaat de USB-kabel hooguit een paar maanden mee. Neem in dat geval liever de COM-kabel.

Converters-kabels USB - RS232.

Als je een seriële kabel hebt en geen seriele poort op je pc ga dan op zoek naar een "USB naar serieel converter kabel". Pas wel op daarbij want lang niet alle USB naar serieel converters werken met VAG-COM, dat is echt afhankelijk van de chip in de converter. Die chip moet namelijk hogere communicatiesnelheden aankunnen, maar zelfs dan is het geen garantie dat het werkt, zie ook de FAQ lijst van Ross-Tech. Als je een opto-coupler interface hebt wordt je kans zelfs veel minder dat het echt goed werkt.

Verlengkabels,     (zie faq 1.7 bij ross-tech)

 • USB:
  • elke standaard USB 2.0 kabel heeft een gegarandeerde werking tot een lengte van 5 meter. De VAG-COM USB kabel is ca. 2 meter lang en mag dus verlengd worden met een USB kabel van maximaal 3 meter.
  • wil je een langere usb verlengkabel dan die 3 meter (tot een maximum van circa 12 meter) dan moet je repeaters / versterkers / active extensions gaan gebruiken en daar heb ik geen ervaring mee.
  • aanvankelijk was ik enthousiast over USB-verlenging over Cat 5, dus USB verlengen mbv een gewone UTP (netwerk)kabel. Met een UTP kabel van 20 meter (!) werkte VAG-COM prima met versie 10.6.1. op een Golf-5+ en op een Caddy 2C. Maar ook deze verlenging is niet 100% betrouwbaar.
 • OBD:
  • wat wél probleemloos werkt is de OBD-kabel (dus niet de usb) te verlengen,  Smeets,  webshop usa,  webshop usa,  webshop duitsland.
   Die OBD-verlengkabel sluit je aan op de usb-VCDS kabel. Werkt betrouwbaar tot 50 meter verlenging. Aanrader, auto buiten en zelf binnen! Te koop in verschillende lengtes. Wel relatief duur.
 • Serieel / COM:
  • een seriele VAG-COM kabel kan worden verlengd tot een maximum van 20 meter.

 • Voor een goede werking is het verstandig een verlengkabel (welke dan ook) zo kort mogelijk te houden.
 • Als VAG-COM problemen geeft dan moet je als allereerste een eventuele verlengkabel er tussenuit halen.

Micro CAN.

Sinds juli 2006 is er een nieuwe kabel op de VAG-COM markt. De naam is 'Micro-CAN'. Het is een goedkope kabel die uitsluitend toepasbaar is voor auto's die gebaseerd zijn op de CAN technologie van VW-Golf-5. Let op: de kabel is niet 'backwards compatible' met de K-lijn kabels en hij is niet bruikbaar voor sommige Audi modellen. Er is geen 'Software Activation' nodig (gedraagt zich dus als een dongle kabel!). VAG-COM is met deze Micro-CAN kabel 'fully functional'.

  Deze kabel werkt dus alleen (!) op de volgende auto's:
 • 1K-chassis (Mk.5) VW Golf (Rabbit) en Jetta inclusief de GTI en GLI versies.
 • 3C-chassis (B6) VW Passat
 • 8P-chassis Audi A3
 • 8J-chassis Audi TT
 • 8X-chassis Audi A1
 • 1T-chassis VW Touran mini-van
 • 1F-chassis VW Eos
 • 2K-chassis VW Caddy
 • 5M-chassis Golf Plus
 • 5P-chassis Seat Altea en Toledo
 • 1P-chassis Seat Leon
 • 1Z-chassis Skoda Octavia

Alle auto's op deze lijst zijn auto's van de allerlaatste generatie, voorgaande modellen van dezelfde auto werken dus niet (!) met deze Micro-CAN kabel. Als jouw auto niet op deze lijst staat, dan werkt deze kabel dus niet!
Deze Micro-CAN kabel kan uitsluitend worden gebruikt met VAG-COM versie 607.0 of hoger.

Meer info over de interface van Ross Tech.

VAG auto's van voor 1995     2x2 aansluiting
2x2 kabel

Oude VAG auto's (1990-1995, pre-OBDI) hebben vaak een 2x2 aansluiting, waar de huidige 16pins niet op past. Daarvoor is een verloopkabel beschikbaar. Dit verloopstuk is precies hetzelfde als VW's VAS-5051/2 aansluiting.
O.a. te koop bij rCs

Pas op: bij een 2x2 kabel van een goede leverancier zijn de 2 stekkers zodanig vorm gegeven dat je ze niet verkeerd kunt aansluiten. Er zijn verhalen van 2x2 kabels waarvan je de 2 stekkers WEL verkeerd kunt aansluiten, met desastreuze gevolgen.

VAG auto's van voor 1995     3x2 aansluiting
3x2 aansluiting 3x2 aansluiting

Bij Volkswagen Corrado 2.0 16V, motor code 9A, 1993 is een 3x2 aansluiting bekend. Die derde grijze aansluiting is voor de ABS.  bron

Volkswagen LT en Crafter.
Volkswagen LT kabel

De Volkswagen LT is een samenwerkingsproject met Mercedes. De OBD aansluiting is niet de klassieke 2x 8 pins, maar heeft een verloop nodig om met VAG-COM te kunnen communiceren.

Ik heb een oude auto met de K-lijn, werkt dan de CAN bus kabel wel?      JA !

De HEX-COM+CAN en de HEX-USB+CAN kabels zijn geheel "backwards compatible" met oudere auto's welke óf de enkele óf de dubbele K-lijnen hebben, dus ze werken met alle VW/Audi/SEAT/Skoda van 1996-heden.

De oude 'dubbele K-lijn kabel' (dus 'niet-CAN bus'), werkt die wel op de nieuwste auto's?      JA !

Maar er zijn wel veel (!) beperkingen omdat de communicatie tussen de diverse regelapparaten verloopt middels de 'CAN-bus' aansluiting. Vrijwel altijd kun je dan alleen [01-Engine] bereiken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08 december 2018.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken