CAN bus.

Onderstaande is een vertaling (in samenvatting) van de informatie die je bij Ross-Tech kunt vinden. Aangevuld met informatie van rCs.
Bij Ross-Tech vind je ook een vergelijking in mogelijkheden tussen de 'gewone' en de CAN kabel.

CAN betekent 'Controller Area Network'
CAN is een nieuwe manier van communicatie met de auto voor de diagnose zoals die bij de laatste generaties van VW, Audi, Seat en Skoda wordt toegepast. Het oude ISO9141 systeem gebruikt een enkele K-lijn, het nieuwe CAN bus systeem gebruikt 'twisted pair' draden met verschillende signaleringen (CAN-High draad en CAN-Low draad). CAN is aanzienlijk sneller dan ISO-9141 (500 kpbs vs. 10.4 kbps).
Je hebt én speciale hardware (kabel) én speciale software (VAG-COM versie 404.0 of hoger) nodig om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van CAN.
Meer info over de CAN interface van Ross Tech.

Welke auto's gebruiken CAN voor diagnose?   bron

Oudere auto's met de K-lijn, werkt dan de CAN bus kabel wel?   Ja !
De HEX-COM+CAN en de HEX-USB+CAN kabels zijn geheel 'backwards compatible' met oudere auto's welke óf de enkele óf de dubbele K-lijnen hebben, dus ze werken met alle VW/Audi/SEAT/Skoda van 1996-2005.
 
De niet-CAN bus kabels, werken die wel op de nieuwste auto's?   Ja !
Ideaal dus voor personen die (voorlopig) niet met de nieuwste VAG-voertuigen (zie hierboven) werken. Er zijn wel veel beperkingen omdat vrijwel alle communicatie tussen de diverse regelapparaten verloopt middels een 'CAN-bus' aansluiting. Met de niet-CAN bus kabel kun je alleen in 01-Engine komen (volgens mij een wettelijke verplichting), de andere modules komt je niet in.

Het CAN-bus systeem is dubbel uitgevoerd.
De meeste apparaten in de auto werken intern via een zg. CAN-bus. Dit is een netwerk systeem (data-bus) waarop apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het probleem van zo'n data netwerk is dat het eigenlijk niet uit mag vallen. Daarom heeft men het CAN-bus systeem in voertuigen van VAG uitgevoerd met twee data kabels, de HIGH en de LOW. Normaal gesproken gaat de datacommunicatie over beide kabels, mocht er echter een kabel uitvallen (slijtage, per ongeluk doorknippen en ga zo maar door) dan valt het systeem terug op 1-draads communicatie en wordt er dan de foutcode 01336 aangegeven.

CAN-bus versie / snelheid.
Half-canbus en/of verschillende can-bus soorten/versies is loos verhaal. Als men daarmee verschillende snelheden bedoelt dan is dat wél het geval. Maar dat is met VAG-COM niet te zien.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02 augustus 2012.Bron:    rCs    Ross-Tech

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken