klik hier om af te drukken

Turbo met variabele schoepen     problemen
VNT = Variable Nozzle Turbo     VTG - Variabele Turbo Geometrie

Algemeen.

Een VNT turbo heeft, naast natuurlijk assen en bijbehorende lagers, de bekende variabele schoepen (zie het bewegende plaatje op deze pagina) die er voor zorgen dat er bij elk toerental en gaspedaalstand de juiste turbodruk wordt geleverd. Die assen en lagers kun je niet bijkomen, dus onderhoud daaraan lukt je niet. Maar de bewegende schoepen, daar kun jij als bestuurder wel 'dagelijks' onderhoud aan doen.

Variabele schoepen gaat vastzitten.

Een turbo wordt aangedreven door uitlaatgassen en een belangrijk bestanddeel van de uitlaatgassen van een diesel is roet. En roet vervuilt de turbo. Als jouw TDI als een "oud wijf" bereden is (of wordt...) dan hebben die variabele schoepen weinig tot niks te doen en door de roet gaat ze vastzitten. Ze reageren dan niet meer (goed) op gaspedaalstand en toerental, geven daardoor een verkeerde turbodruk, wat noodloop tot gevolg heeft waarbij een foutcode wordt afgegeven (te weinig of te veel turbodruk).
Zijsprongetje: het is opvallend hoe vaak de dealer dan de gemakzuchtige diagnose "turbo vervangen" afgeeft. Dat lost bovenstaand probleem wel op, maar de oplossing kan soms veeeeel goedkoper.

Wat kun jij doen,   graag op volgorde.

 • rij niet altijd rustig met weinig gas (cruise control) in een (te) lage versnelling met te weinig toeren; je turbo roet hierdoor dicht waardoor de schoepenverstelling vast gaat zitten of zwaar gaat lopen. Ofwel: rij niet teveel beneden de 2000 rpm, trek regelmatig even door in de versnellingen dan krijg je niet snel problemen met vastzittende schoepen.
 • af laten koelen. De turbo wordt heel warm als de motor fors wordt belast. Zet je de motor meteen na die belasting uit, dan is er geen koeling meer van olie en lucht waardoor de turbo zijn hitte (vrijwel) niet meer kwijt kan. Daardoor verbrandt de olie die op de lagers zit, wanneer je 'm dan weer start krijg je extra slijtage. Dus: na een forse belasting nooit meteen uitzetten, maar eerst een paar kilometer rustig laten uitlopen, eventueel daarna nog 20-30 seconden stationair laten draaien.
 • dieselreiniger;  wat helpt is af en toe een flesje diesel reiniger in de tank te doen. Als het blok goed warm is, gooi dan de inhoud van het hele flesje (ca. 400 ml) in de tank die maximaal half vol is, liever nog als er 15-20 liter in zit. Laat daarna de auto flink werken, blaas 'm goed schoon voor de tijd van die tankinhoud! Het bekendste spul daarvoor is waarschijnlijk 'advanced diesel fuel conditioner' en 'diesel turbo cleaner' van Forté, maar er zijn meer merken bv. Bardahl, Petromark, Wynn's.
 • een paar keer per week die variabele schoepen goed laten werken zodat de kans een stuk kleiner is dat ze (te) stroef gaan bewegen, of vast gaan zitten.
  • in de 2e, 3e of 4e versnelling, tussen 2000 en 3000 rpm (niet lager dan 2000 rpm vanwege de krachten op de aandrijflijn) regelmatig spelen met het gaspedaal (5x van 0% tot 100% en terug binnen 30 seconden). De schoepen moeten dan maximaal bewegen om aan de vraag van het gaspedaal te voldoen.
 • de turbo goed doorblazen met hete uitlaatgassen zodat de boel schoon brandt. Let op: dit alleen doen als het blok door-en-door warm is en als je het blok goed 'aanspreekt' dan is dat pas na minimaal 15-20 minuten het geval, houdt 30 minuten aan voor de veiligheid.
  • in de 3e of 4e versnelling, 1-2 keer per week plankgas de toerenteller doorlopen tot maximaal 500 rpm onder de rode streep. De turbo wordt dan door de hete uitlaatgassen goed schoon gebrand. Pas op! Als je plankgas het toerenbereik doorloopt met een turbo waarvan de schoepen al vastgekoekt zitten zodanig dat er foutcodes onstaan die 'te hoge druk' weergeven, dan is de kans groot dat je schade maakt (turbo opblazen); wees dus voorzichtig.
 • hang de TDI regelmatig aan VCDS en doe de VTG-gymnastiek voor de turbo; lees dan ook de kritische opmerkingen onderaan die pagina.
 • je TDI heel weinig gebruiken is ook niet zo goed: door vocht krijg je roestvorming inwendig in de turbo waardoor de schoepen ook vast kunnen gaan zitten. Dat is geen onbekend probleem als een TDI aangekocht wordt die al een tijd bij de dealer staat.

Als het bovenstaande niet geholpen heeft...

Dan blijven er nog maar twee mogelijkheden over:

 • laten reinigen  geen slecht idee, in ieder geval veel goedkoper dan een nieuwe turbo. Succes is niet altijd gegarandeerd.
 • nieuwe turbo;  een ruilturbo kan natuurlijk ook, maar daar zijn lang niet altijd goede ervaringen mee. Wees lief voor je auto, zeker als je er nog een tijd mee wilt doen, verwen hem met een nieuwe OEM turbo.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2015.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken