klik hier om af te drukken

VTG-gymnastiek voor de turbo

Al een aantal maanden zwerft er over het internet de kreet 'VTG-gymnastiek voor de turbo'.
'Men' zegt dat je daarmee de variabele schoepen van de TDI-turbo lekker fris en soepel kunt houden.
Dat klinkt veelbelovend, zie hieronder hoe je het moet uitvoeren.
Maar lees dan onderaan op deze pagina ook de mening van een paar mensen uit de praktijk.

Het volgende moet nu te zien zijn:

Heeft VTG-gymnastiek eigenlijk wel zin?
Ross-Tech (Se.St.):  "Dit sprookje van de VTG-gymnastiek bestaat helaas nog altijd en zal ook wel niet verdwijnen. Ik vind het knoei- en prutswerk. Het draagt niet (niet) bij aan het schoonmaken van de variabele schoepen omdat in het beste geval de troep binnenin de VTG wordt samengeperst. De variabele schoepen kunnen dan nog steeds niet optimaal bewegen."
TDIclub.nl (Fedde en Lucas):  "Basic Settings zet bij 'ON' volledig vacuüm op de turbo en bij 'OFF' haalt hij het vacuüm er weer af. De turbo is (vrijwel altijd) koud, er stroomt weinig uitlaatgas door de turbo, dus de roet blijft gewoon zitten. De schoepen worden wel aangestuurd (het is wel een goede check om te zien of de aansturing wel werkt), maar van een efficiënte 'VTG-gymnastiek' is geen sprake, ook wordt hiermee geen roet verwijderd. Volledig aansturen en volledig loslaten van de schoepenverstelling doet de auto ook (en beter dan bovengenoemde 'gymnastiek') tijdens 'spelen' met het gaspedaal."

Youtube

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 november 2015.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken