klik hier om af te drukken

Gloeibougies     Gloeistift    Gloeispiraal

Waarom gloeibougies?
Dieselmotoren zijn zogenaamde zelfontbranders. Er wordt buitenlucht aangezogen en in de cilinders zo sterk samengeperst dat het een temperatuur tussen 700 en 900 °C bereikt. Als er bij die temperatuur brandstof wordt ingespoten, dan ontbrandt dit mengsel vanzelf vanwege de hitte. Dat werkt prima als de motor op temperatuur is. Als de motor urenlang stilstaat bij een buitentemperatuur van maximaal een paar graden boven nul (Celcius), dan is ook het motorblok én de buitenlucht koud en dan spreek je van 'koude start'. Om die aangezogen buitenlucht toch een beetje te verwarmen zijn er de gloeibougies. Ze compenseren de ongunstige startomstandigheden door voor de start "voor te gloeien" en de verbrandingsruimte zodoende op te warmen. Met goed werkende gloeibougies loopt de dieselmotor vanaf de koude start al rustig. Prettige bijkomstigheid is dat er bij een koude start dan minder schadelijke stoffen worden uitgestoten. Het voor een diesel typische 'nagelen' hoort tot het verleden.

Gloeitijd veranderen
Als jou de lengte van de voorgloeitijd niet bevalt dan kun je dat aanpassen.

Gloeibougies testen
Gloeibougies kun je relatief eenvoudig zelf testen.

Gloeibougies, nagloeien
De voornaamste functie van gloeibougies is natuurlijk voorgloeien om de koude start wat makkelijker te maken. Maar nagloeien doet hij ook, gedurende een minuut of twee of tot 2200 toeren. Kom je boven de 2200 rpm dan houdt het nagloeien op tot je er weer onder de 2200 toeren komt. Het nagloei proces duurt nooit langer dan twee minuten. Deze nagloeifase is door VW bedoeld om de verbranding tijdens het opwarmen van de motor beter op gang te helpen en het milieu te ontzien. Voor zover mij bekend stopt het nagloeien na het bereiken van een bepaalde motortemperatuur en/of als het motortoerental boven de 2500 rpm uitkomt. Het nagloeien is te zien / controleren in Meetwaardeblok 01-08-12.

Gloeibougies, relais
De gloeibougies worden aangestuurd door relais J52.

Meer info op de tdiclub.com (Engelstalig).

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2013.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken