klik hier om af te drukken

Hoe de voorgloeitijd van de gloeispiraal te verlengen.
Als het net boven nul is, of kouder, hebben sommige tdi's het moeilijk bij het starten.
Natuurlijk: 2x voorgloeien is beter dan 1x voorgloeien, maar nog beter is 1x verlengd voorgloeien.

Pas op !    De voorbeelden op deze pagina zijn (meestal) voor een Golf-4.
Per automerk en -model verschilt vaak het aantal modules, en het aantal en de betekenis van de kanalen in die modules.

Je moet heel goed weten waar je mee bezig bent anders maak je veel schade.

Boven een (buiten)temperatuur van ca. 9 graden (48 F) start de tdi zonder voorgloeien en dat gaat (meestal) prima, beneden die temperatuur worden de gloeispiralen te hulp geroepen. Die 9 graden is natuurlijk plus of min een paar graden en ook wordt de voorgloeitijd beïnvloed door de luchtdruk: hoe hoger de luchtdruk, hoe korter de voorgloeitijd. Daarom heb je een langere voorgloeitijd als je (hoog) in de bergen bent, zelfs boven de 9 graden.

Onderstaande experimenten zijn uitsluitend uitgevoerd met een ALH motor (vp = verdelerpomp).

Waarschuwing.
Ik hoop dat het onderstaande helpt als je koude-start-problemen hebt. Maar realiseer je ook dat de voorgloeitijd bepaald niet het enige is wat invloed heeft op de koude start. Pas deze modificatie niet toe om andere onderliggende problemen te verdoezelen. Slechte pomptiming beïnvloedt ook de koude start en dat moet je eerst controleren voor je bovenstaande modificatie doet. Succes !

N.B. Doe onderstaande aanpassingen met een koude motor om het resultaat van de veranderingen te kunnen zien. Je kunt de veranderingen te allen tijde aanbrengen, maar je ziet geen resultaat totdat de motor koud is. Merkwaardig, maar je zult de nieuwe voorgloeitijd niet zien in het tweede scherm meteen nadat je de verandering hebt aangebracht. Je moet eerst het contact uit en aan hebben gezet en opnieuw inloggen in de engine-module om het resultaat te zien.

  1. zet het contactslot aan
  2. ga naar   [Select]
  3. dan naar   [01 - Engine]
  4. log in met  12233  als code
  5. dan naar   [Adaptation - 10]
  6. ga naar kanaal  12
  7. verander 'adaptation number' van  32768  (default) in een getal van ongeveer  32700
  8. [Test]   &   [Save]   &   [Close]
  9. zet het contact uit, en daarna weer aan
  10. ga weer naar [01 - Engine], log opnieuw in, ga naar kanaal 12 en je moet nu een verandering zien in het tweede scherm: deze waarde is de tijd in seconden dat de gloeispiraal zal gaan branden.

Ik heb wat geëxperimenteerd met verschillende temperaturen en dit is wat ik vond:
De temperatuur van de koelvloeistof was 7.2 C.
De normale voorgloeitijd is dan 1.01 seconden:

Toen heb ik de adaptation value veranderd naar 32700 (bij dezelfde koelvloeistoftemperatuur).
De voorgloeitijd is nu 2.88 seconden:

En tenslotte heb ik de adaptation value veranderd in 32650.
De voorgloeitijd is nu 6.61 seconden:

Volgens mij is de laatste verandering teveel van het goede. Je hebt maar een paar seconden voorgloeitijd nodig omdat die gloeipluggen heel snel heet worden. De kans is groot dat je de voorgloeispiralen op deze manier om zeep helpt. Natuurlijk is ook elke auto verschillend en misschien krijg jij bij dezelfde waarden iets andere voorgloeitijden te zien. Je moet het zodanig veranderen dat jouw auto er baat bij heeft. Het ligt voor de hand om eerst de waarde 32700 te proberen om te zien of je auto daar goed met start. Als ie dan niet lekker start pas dan de waarde beetje bij beetje aan.

Om te kunnen vergelijken zijn hier plaatjes bij een temperatuur van 13.5 C.
De voorgloeitijd is nu 0 (nul) seconden:

En met een adaptation value van 32650 is de voorgloeitijd 2.57 seconden:

Slot.
Wat je dus moet doen is uitvinden bij welke temperatuur je auto het moeilijk heeft bij het starten en de voorgloeitijd aanpassen bij die temperatuur. Circa 3 seconden voorgloeitijd heb je nodig (niet meer), dus als je auto moeilijk start bij 13.5 graden C (56 F) zet dan de adaptation value op ongeveer 32650. Als je auto bij die temperatuur goed start, maar het wel moeilijk heeft bij 7 graden C (45 F), zet dan de adaptation value op ongeveer 32700. Nogmaals, alle bovenstaande waarden zijn van toepassing op mijn auto en jouw auto kan best iets andere waarden nodig hebben. Ik woon op bijna zeeniveau, dus als jij duidelijk hoger woont dan zullen de waardes voor jou anders zijn.

Waarschuwing.
Ik hoop dat het bovenstaande helpt als je koude-start-problemen hebt. Maar realiseer je ook dat de voorgloeitijd bepaald niet het enige is wat invloed heeft op de koude start. Pas deze modificatie niet toe om andere onderliggende problemen te verdoezelen. Slechte pomptiming beïnvloedt ook de koude start en dat moet je eerst controleren voor je bovenstaande modificatie doet. Succes !

Disclaimer.
Ik heb dit voor mijn eigen auto gedaan en het werkte goed. Jij doet het voor jouw auto op eigen risico. Als jij je gloeispiralen opblaast is dat voor eigen rekening.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2005.Bron

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken