klik hier om af te drukken

Airbags            

 Airbags en airbag gerelateerde fouten

Let goed op (en het is al zo vaak gezegd):  onzorgvuldig / ondeskundig handelen met airbags en airbag gerelateerde fouten kan leiden tot ernstige verwondingen, zelfs tot de dood want je hebt te maken met explosief materiaal. Zelfs het wissen van foutcode(s) kan een airbag laten afgaan.
Als je dus te maken krijgt met airbag(s) en/of airbag gerelateerde fouten en je weet niet 110% zeker waar je mee bezig bent, doe het dan niet zelf, maar ga naar de dealer.

 Foutcodes betreffende airbags?:   dan doen alle airbags het niet!

Let op.  Als er een airbag gerelateerde foutmelding (bv. 01218) in het geheugen staat anders dan "(---)airbag uitgeschakeld" (bv. 01280)  dan doen daardoor alle airbags het niet  en dan brandt het airbaglampje continu.

 2000-2001 Golf / GTI / Jetta / Beetle Airbag System

Blijf bij - VW Golf / GTI / Jetta / Beetle, bouwjaar 2000-2001 - af van de airbags vanwege een bekend probleem (airbags met onderdeelnummer 6Q0-909-605-A).
Lees de link bij Ross-Tech zorgvuldig en als je Engels onvoldoende is om precies te snappen wat er staat, blijft dan van de Airbag Regelmodule af!
Vanaf versie 7 (?) herkent VAG-COM de 'gevaarlijke' Regelmodule en slaat die over in alle scans.
Vanaf versie 11.11 kan VCDS wél op de goede manier met deze Regelmodule omgaan (fouten resetten).
bron Ross-Tech (Engelstalig)

 Crashsensor(en)

Als de crashsensoren aangeven geactiveerd te zijn geweest dan is het zeer waarschijnlijk dat de auto bij een crash betrokken is geweest. De auto heeft dan wel een serieuze klap gehad. Die sensoren zitten o.a. in de kokerbalk, de kreukelzone zeg maar. Dat gaat net even wat verder dan een beetje bumperschade.....

 Airbag geploft?

Bij het vervangen van een geplofte airbag MOET ook de Airbag Regelmodule worden vervangen. In die Regelmodule zit namelijk een soort-van electro-mechanische schakelaar die de airbag af laat gaan. Die schakelaar kan NIET worden gereset. Blijf dus heel ver weg van mensen en bedrijven die zeggen dat ze een Airbag Regelmodule kunnen resetten. Wees er dus zeker van dat er alleen NIEUWE airbag-componenten worden gemonteerd. Ga niet zelf prutsen hiermee. Ga naar de officiële dealer.

Vraag een techneut van Audi, of van de airbag afdeling van Bosch of Siemens waarom ze het zo hebben gemaakt dat sommige foutcode niet kunnen worden gewist op de gebruikelijke manier. Vraag ze ook of zij een Airbag Regelmodule, die is gereset op een ongewone manier, in hun eigen auto zouden monteren. Persoonlijk zou ik liever in een auto rijden zonder airbags, dan in een auto met een Regelmodule die is gereset door één van deze firma's, omdat het allerlaatste waar ik zin in heb is een airbag die ontploft zonder dat het de bedoeling is -- zoiets kan iemand doden. Als je echt je Airbag Regelmodule wilt resetten door een firma die zegt dat te kunnen, dan is dat geheel tussen jou (en je passagiers) en die firma. Maar vergeet dan niet te vragen naar de garantie voor het geval er toch een airbag onbedoeld afgaat en vergeet ook niet te vragen of die firma dat verzekert. Blijf in vredesnaam ver weg van personen of firma's die zeggen Airbag Regelmodule(s) te kunnen resetten, een nieuwe Regelmodule is niet erg veel duurder dan het resetten (wat ze beweren te kunnen). De realiteit is dat alleen een nieuwe Regelmodule veilig genoeg is om te installeren, omdat firma's die zo'n Regelmodule resetten hun modules nooit testen en ook geen garantie geven. Er zijn voorbeelden van airbags die vanuit een geresette regelmodule toch onbedoeld zijn ontploft en, lest best, het zou best wel eens verboden kunnen zijn om een gebruikte Airbag Regelmodule te monteren.

 Airbags de-activeren

Het VAG concern heeft inderdaad (tot welk bouwjaar?) de mogelijkheid ingebakken om airbags softwarematig te de-activeren, zie module 15, adaptation.
Na zo'n softwarematige uitschakeling van de (bijrijders)airbag zal het airbaglampje een paar keer knipperen en daarna uitgaan. Het is zeer dringend af te raden dat te doen! Die airbag kan daarna wel degelijk afgaan. Er is een goed gedocumenteerd ongeval in Duitsland waar in de negentiger jaren in een Golf de bijrijders-airbag door de dealer (!) was ge-deactiveerd zodat in die auto een kinderzitje op de bijrijdersstoel in gebruik kon zijn waarbij het kind met het gezicht naar achteren zit. Die auto was betrokken bij een ongeluk, de airbag ging wel af waardoor het kind werd gedood.
Er is maar één manier om een airbag te de-activeren:  fysiek afkoppelen (maar zie hierboven bij 'foutcodes betreffende airbags').

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2014.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken