home  →  select  →  15 airbags  →  adaptation 10

15 - Airbags:        Adaptation - 10

Onzorgvuldig / ondeskundig handelen met airbags en airbag gerelateerde fouten kan leiden tot ernstige verwondingen, zelfs tot de dood.    LEES DEZE LINK

Let op   In bekende problemen zijn de onderstaande zaken voor Module-15 van belang.
 • 2000-2001 Golf/GTI/Jetta/Beetle Airbag System  (belangrijk!).
  Blijf bij - VW Golf/GTI/Jetta/Beetle, bouwjaar 2000-2001 - af van de airbags vanwege een bekend probleem (airbags met onderdeelnummer 6Q0-909-605-A).
  Lees de link bij Ross-Tech zorgvuldig en als je Engels onvoldoende is om precies te snappen wat er staat, blijft dan van de Airbag Regelmodule af!
  Vanaf versie 6 (?) herkent VAG-COM de 'gevaarlijke' Regelmodule en slaat die over in alle scans.
  Vanaf versie 11.11 kan VCDS wél op de goede manier met deze Regelmodule omgaan (fouten resetten).
  bron Ross-Tech (Engelstalig)
 • 1990-1993 Cabrio/Cabriolet Airbags.
  Deze Regelmodules kunnen niet communiceren met VAG-COM. Leuk 'detail': ze kunnen ook niet communiceren met Volkswagen's VAG-1552 scan tool. En ook niet met VAG-1551, tenzij er in die 1551 een oude 'outdated' programma-kaart zit.
  bron Ross-Tech (Engelstalig)

0  =  aktiveren
1  =  de-aktiveren

 kanaal 01  airbag passagierskant
 kanaal 02  airbag bestuurderszijde
 kanaal 03  zij-airbag passagierskant
 kanaal 04  zij-airbag bestuurderszijde
 kanaal 05  gordelspanner passagierskant
 kanaal 06  gordelspanner bestuurderszijde
 kanaal 07  hoofdsteun-airbag passagierskant
 kanaal 08  hoofdsteun-airbag bestuurderszijde

Afhankelijk van auto en model zijn niet altijd alle kanalen beschikbaar.

Om te kunnen aktiveren en de-aktiveren is afhankelijk van de Module ook een 'hardware' aktie aan de airbags nodig: een speciale weerstand op de desbetreffende airbag stekker. Er zijn speciale airbag deactiveringssetjes te koop. In ETKA is te vinden dat er voor ieder automodel aparte setjes zijn, bestaande uit een kabelbinder, sticker en stekker met een weerstand (je hebt 2,3,4 polige airbag stekkers). De prijs ligt rond de 25 euro per airbagdeactiveringsset. Dus als je een zij-airbag hebt ben je dus 50 euro kwijt aan onderdelen.
Deze aktie(s) is zeer serieus werk i.v.m. de veiligheid / verzekering. Het is dus zeer waarschijnlijk 'voor eigen risico'. Om er op te attenderen dat de desbetreffende airbag is uitgeschakeld is een speciale sticker (met spelfout) te verkrijgen: bestelnummer 1H0 010 076 E.

De enige manier om er zeker van te zijn dat de uitgeschakelde airbag niet zal uitklappen, in welke omstandigheid dan ook, is om die airbag fysiek af te koppelen. Er is een goed gedocumenteerd geval in Duitsland waar in de negentiger jaren in een Golf de bijrijders-airbag door de dealer (!) was ge-deactiveerd zodat in die auto een kinderzitje op de bijrijdersstoel in gebruik kon zijn waarbij het kind met het gezicht naar achteren zit. Die auto was betrokken bij een ongeluk, de airbag ging wel af waardoor het kind werd gedood.

Informatie (specifiek per auto, model en bouwjaar) is beschikbaar voor Audi, Seat, Skoda en Volkswagen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23 juli 2012.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken