Diversen / Handige dingen   losse opmerkingen die ik nergens anders kwijt kan.

12 volt acsi aflooprollen bagagedragers bagage vastzetten batterij, oplaadbaar bestekbak
blaaspijpje cargo straps fietsdrageers fietsroutes fooien garage bars geld
hars koelen kokend water kras landen leer leesboeken
motordragers nl-sticker opberg-boxen promobil luggage bar rammelende flessen schoolvakanties
reisgidsen ruitenwissers scooterdragers sleepkabel sleeplint stekkers 230v stinken
stoelen stoelhoes stootrollen tachograaf tafels teer toeristenbelasting
tol in portugal vloerkleed victron voetenverwarming vuilwater waarschuwingsborden walstroom
waslijn wasje doen woordenboeken zonnewering      

12 Volt aansluitingen

Pro-Car.de

Accessoires

Rojé   alarm - cruisecontrol - bluetooth carkits - auto-tv - multimedia - navigatiesystemen
Brandrup alleen voor Volkswagen en Mercedes buscampers.

ACSI

Met de ACSI-kortingskaart krijg je buiten het seizoen vaak korting op campings. De campings die daaraan meedoen staan in de ACSI-gids vermeld. Die korting is vaak 10%, dus dat heb je snel terug verdiend.

Aflooprol

Zie 'stootrol'.

Bagage vastzetten
cargo straps
garage bars
luggage bar

Garage bars zijn de zware uitvoering (lengte 60cm en 200cm). Er is een platte rail en eentje voor montage in een hoek.
Cargo straps is de lichtgewicht uitvoering, lengte 53cm.
Luggage bar, telescopische stang (20-170cm).
Zoek bij Fiamma.

Batterijen, oplaadbaar

Batterijen heb je altijd nodig als je op reis bent. Natuurlijk is het verstandig om een setje wegwerp AA en AAA bij je te hebben. Maar oplaadbare batterijen zijn op den duur goedkoper en je hoeft niet telkens nieuwe te kopen.
Advies 1: koop Eneloop oplaadbare batterijen.
Advies 2: koop de IPC-1 lader. Die kan laden aan 12 Volt gelijkstroom en ook aan 230 Volt wisselstroom.
Voor onderweg met de camper deed ik het altijd m.b.v. de 'Varta Traveller Charger Type 57069' (klein, lichtgewicht; AAA en AA, geen snoer). Tegenwoordig altijd m.b.v. de IPC-1 lader.

Bestekbak

Bestek in de bestekbak rammelt altijd als je rijdt.
Begin met in de hele bestekbak anti-slip te leggen. Dat is al een hele verbetering.
Volgende stap is een paar etui's te kopen en daar apart van elkaar de messen, vorken en lepels in op te bergen.

Blaaspijpjes in Frankrijk

De verplichting om in Frankrijk altijd 2 blaaspijpjes bij je te moeten hebben zorgde voor nogal wat rumour. Later bleek de soep niet zo heet te worden gegeten als hij wordt opgediend en kwamen er berichten dat de controle niet fanatiek zou zijn. Begin zomer 2013 hoor ik verhalen dat toch campers worden bekeurd omdat ze geen 2 blaaspijpjes bij zich hebben. Toeristen zijn waarschijnlijk een makkelijk doelwit.  ANWB.

Camperforum
Tips en trics op het camperforum

stoelen en buitentafel in de garage  -  bijzet tafeltje  -  plankenkast   -  waterkoker  -  kopjes en glazen  -  pannen en borden  -  buiten eten  -  kluis

Electriciteit in de camper

In de wereld van de elektriciteit (omvormer, laden) is Victron een topproduct, markleider. Ga maar kijken wat er wordt gemonteerd in grote luxe campers, plezier- en beroepsscheepvaart: Victron.
Victron Home  Stroomwinkel  Victron brochures
Mastervolt en Fox 350 zijn ook goed.
Outback schijnt de top te zijn.

Fietsroutes

Heel veel fietsroutes vind je op wikiloc.com

Fooien

Erg handig om een beetje te weten hoe laag/hoog de fooi moet zijn.

Geld

Kleingeld (munten) is erg praktisch om in een doosje of portemonneetje bij de hand te hebben.

Hars

Hars laat zich prima verwijderen met ruitensproeier-antivries. Breng het aan op een zachte doek (oude handdoek) en wrijft de plek zachtjes in. Dan de auto wassen en in de was zetten.

Koelen

Geleerd van Australiërs. Zo makkelijk. Deur en ramen dicht. Bovenluik open maar geblindeerd. Span een lijn door de camper. Maak 2 goede badhandoeken nat, maar drupvrij. Hang die vochtige handdoeken aan de lijn. Als de handdoeken drogen, opnieuw bevochtigen. Water in handdoek verdampt. Verdamping onttrekt warmte. Koeling is al snel 3 tot 5 graden.

Kokend water

Kokend water (90-100 graden) kan de afdichtingen van de afvoerleidingen beschadigen. Laat het dus even afkoelen voor het door de gootsteen gaat.

Kras op plastic raam

Een kras op een plastic raam kun je verwijderen met koperpoets (brasso), pindakaas of tandpasta. Flink poetsen en daarna opwrijven met een droge schone doek. Het beste werkt polijstpoeder/-pasta (te koop in de brillenwinkel). Je hebt er voor glas en voor kunststof.

Landen info

Waarom zou je het wiel willen uitvinden als anderen dat al gedaan hebben?
NKC   ACSI   ANWB

Leer

Onderhoud en restauratie van leer:  colourlock.

Leesboeken

Hou eens op met 'kratten vol' leesboeken mee te nemen. Koop een e-reader.
Helemaal mee eens: een 'echt' boek leest veel prettiger, maar er kan niks op tegen de afmetingen van een e-reader, waar honderden boeken op kunnen staan.

NL sticker

De NL-sticker is niet meer nodig binnen EU landen. Het landteken is tegenwoordig in de kentekenplaat verwerkt. Heb je een witte kentekenplaat op een fietsdrager dan moet er wel een NL-sticker op.
Aanhangwagen`s lichter dan 750 kg hebben een witte kentekenplaat zonder nl aanduiding. Op die aanhangwagens is de NL sticker verplicht.

Opbergboxen

Action    Blokker    Curver    Hema    Ikea    Auer-packaging    Rako kisten en Fastflex modules

Rammelende flessen / borden / pannen

Koop elastiekjes waarmee een vrouw haar paardenstaart in bedwang houd. Per fles drie elastiekjes er omheen en ze rammelen niet meer.
Borden en pannen. Leg een stukje anti-slip mat tussen alle borden en pannen.

Reisgidsen

Er zijn een paar specifieke reisgidsen op de markt voor campers.

 • Bonduelle, M. et. al. (red) 2011. Met de camper door Frankrijk, De 100 mooiste reisroutes voor motorhomes. Lannoo, Arnhem. ISBN 978-90-209-9316-5.   Oorspronkelijke titel: Escapades en camping-car France 2011. 100 mooie routes met beschrijving van de te bezoeken plaatsen, natuurlijk met bijbehorende service- en parkeerplaatsen, campings, overnachtingen bij particulieren en de beste adressen (restaurants) om onderweg te bezoeken.
 • Met de camper door Normandië, Bretagne, Centraal Frankrijk. ISBN 978-94-014-0603-1.
 • Portugal, 2016. Capitool Reisgidsen. ISBN: 9789000342112
 • Graf, Dieter 2010. Point it. Traveler's language kit. Graf Editions, Münchem. ISBN: 978-3-9808802-7-5

Ruitenwissers

Ruitenwisser: voorkom beschadiging. De bladen van de ruitenwissers kunnen 's winters vastvriezen. 's Zomers kan de hitte ze beschadigen. Omhoogklappen kan maar dan kan er iemand of iets achter haken en ze onherstelbaar kromtrekken. Terwijl het zo eenvoudig is: een kurk onder de arm van de ruitenwisser.

School-vakanties

School-vakanties in allerlei landen.

Schoonmaak spullen

Alles-voor-je-truck.nl   Vikan specialist.
Vikan heeft een goede reputatie. Wij doen het met een telescoopsteel 1630-2750 mm (297552), autowasborstel met watertoevoer 36cm (475752) en een Wipe-n-Shine raamtrekker 35cm (707852).

Sleepkabel
Sleeplint

Je zult maar eens staan te slippen op nat gras. Erger, zodanig zijn weggezakt dat je zelf niet meer wegkomt (been there, done that). Dan ben je afhankelijk van iemand anders. Zorg dan in ieder geval dat je zelf een fatsoenlijke sleepkabel hebt. Een sleeplint is nog beter want die zijn sterker. En een camper van 3500 kg lostrekken vraagt heel veel van een sleeplint en de plekken waaraan je dat vastmaakt. Zorg dat je iets fatsoenlijks bij je hebt, niet een vaag touwtje. Mijn sleeplint en U-ringen zijn gekocht bij de sleepkabel-shop, daar hebben ze voor elk wat wils.

Stekkers 230 Volt

Check even de aansluitmogelijkheden voor 230V voor de landen waar je naar toe gaat.
Want lang niet elk land heeft de CEE aansluiting.

Stoelen bekleden

Stoelen waarvan de bekleding versleten is kunnen opnieuw worden bekleed. O.a. bij Excellent Indycar in Waardenburg en autostoelen.nl in Sliedrecht, Splendid Furniture in Culemborg, Boogaars. Richtprijs voor de bestuurder- en passagiersstoel in leer is ca. € 700,= ex.

Stoelen hoezen / overtrek

Voor elke camperstoel kan een overtrek / hoes worden gemaakt door bij Camperline in Emmeloord.

Stoelen en tafels
Tafels en stoelen

Crespo    Westfield
Test in Promobil 5/2013;  Promobil 6/2013: Testsieger Westfield Campico 100 Light.

Westfield heeft losse voetjes ('aufsteckbare Fußteller', met scharnier en vergroot oppervlak) die verhinderen dan stoelpoten in de losse grond wegzakken.

Stootrollen

Bij campers met een grote overhang kunnen twee stootrollen de klap opvangen als de achterkant de grond een keer raakt. Klinkt logisch, klinkt goed. Een tijdje over nagedacht, maar toch niet gedaan. Als de achterkant de grond raakt dan krijgt de chassisbalk een tik, stootrollen of geen stootrollen. En die stootrollen steken een paar centimeter onder de chassisbalk uit, dus de achterkant wordt lager en zal dus eerder de grond raken.

Tachograaf

Een tachograaf is verplicht voor lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer en voor zware vrachtwagens en bussen. Een camper behoort niet tot het beroepsgoederenvervoer, dus is voor een camper een tachograaf niet verplicht. Bron Rijksoverheid.nl.

Teer

Wrijf de plek in met gewone tafelmargarine haal het met een doekje weg.

Toeristenbelasting

Artikel 224 Gemeentewet: 'Ter zake van het houden van verblijf binnen de gemeente door personen die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen zijn ingeschreven, kan een toeristenbelasting worden geheven.' Overnachtend op een camping of camperplaats in je eigen gemeente hoef je dus geen toeristenbelasting te betalen.

Tol in Portugal
Tolwegen in Portugal

De tolwegen in Portugal zijn anno 2015 duur en het betaalsysteem is niet handig.

Maar dat is anno 2017 veel gemakkelijker geworden door de ANWB tolbadge.

Vloerkleed

In onze camper lag een integraal vloerkleed, dus één kleed over de hele vloer. Keurig gevormd om alle stoelen en hoeken. Ziet er heel netjes uit, maar is in de praktijk onhandig. Als je iets wilt schoonmaken (in de keuken en bij de ingang wordt het meest geknoeid) dan moet de hele mat eruit. En zie die mat buiten maar eens met z'n tweeën vast te houden en schoon te maken.
Oplossing:  ga naar de plaatselijke bouwmarkt en zoek stevige vloerbedekking van een meter breed die aan de rol zit. Snij dan de nodige stukken op maat. Het vloerkleed schoonmaken is nu een stuk makkelijker want je hoeft er maar 1 stukje uit te halen.

Voeten-verwarming

Voor echte koukleumers is er voetenverwarming beschikbaar. Dat is een folie die onder de vloermatten gelegd kan worden. Werkt op 230 V. Te koop bij de firma Heatnet en Pro-Car.

Vuilwater   /   Stinken

Elk stilstaand water gaat na verloop van tijd stinken, zeker het water in de afvaltank.

 • altijd de stoppen in de gootsteen en afwasbak doen; zeker als je gaat rijden. Want al rijdend onstaat er soms / vaak onderdruk in de camper waardoor de lucht in de afvalwatertank door de gootsteen naar boven in de camper wordt gezogen
 • na de eerste paar liter afvoerwater een eetlepel Biotex blauw in de vuilwatertank doen
 • op de ochtend van de laatste rit van de vakantie:  vuilwatertank leeg maken, paar liter water van de schoonwatertank erin, dan een eetlepel Biotex blauw erbij en onderweg lekker laten klotsen

Waarschuwingsborden


In veel landen (in ieder geval in Italië en Spanje) moet alles, wat achter de camper uisteekt (fietsenrekken, met of zonder fiets, bagagerek e.d.) worden voorzien van een waarschuwingsbord. In Italië, is dit bord vierkant en heeft vijf rode en vier witte diagonale strepen. De Spaanse versie heeft drie witte en drie rode strepen. Beide panelen zijn 50 bij 50 centimeter. In Italië en Spanje wordt je voor het ontbreken hiervan niet gewaarschuwd, maar meteen beboet.

Walstroom

Als je walstroom hebt maak daar dan optimaal gebruik van (het is toch al betaald).

 • water verwarmen (koffie, thee, afwas, koken) doe je met een 230V max. 700W (handsfree) snelkoker
 • camper verwarmen m.b.v. 230V:  koop een 230V 500W ventilatorkacheltje
 • camper verwarmen m.b.v. 230V;  alle Alde's en een aantal Truma's hebben een 230V verwarmingselement
 • laad alle apparaten op die een accu hebben (telefoon, laptop, fietsaccu, tablet, tandenborstel, oplaadbare batterijen, scheerapparaat, kruimeldief, mifi, etc)

Waslijn

Voor het spannen van een waslijn zijn niet altijd twee bevestigingspunten aanwezig. Neem een zuignap mee, altijd handig. Bevestig 'm op glas, niet op de kunststof wand van de camper.

Wasje doen

Een handwas kan op verschillende manier. Deze is makkelijk. Koop een waterdichte ton met schroefdeksel (beschikbaar als voerton voor paarden in de dierenwinkel en op Internet). Een aantal maten zijn beschikbaar, die van 26 liter heeft voorkeur. Doe de was erin, bijvullen met warm water en waspoeder. Deksel dichtschroeven en laten klotsen onderweg tijdens het rijden.

Woordenboeken

Altijd handig om onderweg een paar woordenboeken bij je te hebben.
'Ellendig probleem': de mini-woordenboeken zijn te klein, staat te weinig in; de pocketwoordenboeken zijn (te) groot om mee te nemen.
Maar gelukkig is er 'Google Translate' op de mobiele telefoon.

 • Frans-Nederlands Pocketwoordenboek, 2012. Van Dale. ISBN: 9789066488496
 • Portugees-Nederlands, Nederlands-Portugees, 2010. Van Dale Mini-woordenboek. ISBN: 9789066483330
 • Spaans-Nederlands, Nederlands-Spaans, 2015. Van Dale Mini-woordenboek. ISBN: 9789066483316
 • Graf, Dieter 2010. Point it. Traveler's language kit. Graf Editions, Münchem. ISBN: 978-3-9808802-7-5

Zonnewering

Met de zomer (voor langere tijd) in een warm land zoals zuid Portugal? Maak dan thuis vast buitenzonwering voor de ramen. Naai verduisteringsdoek op een stevige basis zodat je deze als een jas over je raam kunt trekken. De ramen kunnen open en zorgen voor ventilatie, terwijl de zon buiten blijft. Het scheelt minimaal 5 graden.

Promobil 2014/2

   1e plek  2e plek  3e plek
 Achteruitrij-camera  Waeco (60%)  Camos (16%)  Alphatronics (12%) 
 Aggregaat  Honda (35%)  Büttner (26%)  Truma (26%)
 Clima  Dometic (60%)  Truma (40%)  Eberspächer (21%)
 Fietsdrager  Thule-Omnistor (49%)   Fiamma (40%)  Sawiko (18%)
 Koelkast  Dometic (81%)  Thetford (23%)  Waeco (22%)
 Luifel  Thule Omnistor (70%)   Fiamma (52%)  Dometic (11%)
 Onderstel  Alko (72%)  Goldschmidt (63%)   Linnepe (10%)
 Poten  Goldschmidt (53%)   Alko (49%)  Linnepe (11%)
 Satelliet-ontvanger  Oyster (57%)  Kathrein (39%)  Alden (26%)
 Toeleverings-bedrijf   Fritz Berger (70%)  Movera (42%)  Reimo (34%)
 Toiletsysteem  Thetford (83%)  Dometic (36%)  Fiamma (5%)
 Verwarming  Truma (84%)  Alde (39%)  Eberspächer (28%)

Promobil 2015/2

   1e plek  2e plek  3e plek
 Achteruitrij-camera  Waeco (64%)  Alphatronics (20%)   Camos (18%)
 Aggregaat  Honda (34%)  Büttner (33%)  Truma (27%)
 Clima  Dometic (64%)  Truma (56%)  Eberspächer (23%)
 Fietsdrager  Thule-Omnistor (50%)   Fiamma (38%)  Sawiko (25%)
 Koelkast  Dometic (83%)  Thetford (36%)  Waeco (21%)
 Luifel  Thule Omnistor (73%)   Fiamma (48%)  Dometic (19%)
 Onderstel  Alko (79%)  Goldschmidt (68%)   Linnepe (14%)
 Poten  Goldschmidt (62%)   Alko (60%)  Linnepe (14%)
 Satelliet-ontvanger  Oyster (60%)  Kathrein (42%)  Alden (28%)
 Toeleverings-bedrijf   Fritz Berger (72%)  Movera (44%)  Reimo (34%)
 Toiletsysteem  Thetford (84%)  Dometic (42%)  Fiamma (6%)
 Verwarming  Truma (83%)  Alde (48%)  Webasto (36%)

Promobil 2016/2

   1e plek  2e plek  3e plek
 Aggregaat  Honda (37%)  Büttner (30%)  Efoy (23%)
 Clima  Dometic (63%)  Truma (46%)  Eberspächer (20%)
 Fietsdrager  Thule-Omnistor (48%)   Fiamma (36%)  Sawiko (22%)
 Koelkast  Dometic (83%)  Thetford (28%)  Waeco (21%)
 Luifel  Thule Omnistor (71%)   Fiamma (45%)  Dometic (21%)
 Onderstel  Alko (78%)  Goldschmidt (60%)   Linnepe (14%)
 Poten  Goldschmidt (51%)   Alko (50%)  Linnepe (12%)
 Satelliet-ontvanger  Oyster (55%)  Kathrein (32%)  Alden (23%)
 Toeleverings-bedrijf   Fritz Berger (73%)  Movera (41%)  Reimo (32%)
 Zonnepanelen  Büttner (51%)  Truma (29%)  Telair (9%)
 Verwarming  Truma (83%)  Alde (46%)  Webasto (31%)

Promobil 2017/2

   1e plek  2e plek  3e plek
 Aggregaat  Honda (38%)  Efoy (22%)  Dometic (21%)
 Clima  Dometic (62%)  Truma (44%)  Eberspächer (14%)
 Fietsdrager  Thule-Omnistor (56%)   Fiamma (34%)  Sawiko (19%)
 Koelkast  Dometic (82%)  Thetford (27%)  Waeco (17%)
 Luifel  Thule Omnistor (72%)   Fiamma (41%)  Dometic (17%)
 Onderstel  Alko (73%)  Goldschmidt (55%)   Linnepe (12%)
 Poten  Goldschmidt (49%)   Alko (46%)  Linnepe (12%)
 Satelliet-ontvanger  Oyster (54%)  Kathrein (28%)  Alden (21%)
 Toeleverings-bedrijf   Fritz Berger (70%)  Movera (40%)  Reimo (32%)
 Toilet  Thetford (85%)  Dometic (34%)  Fiamma (5%)
 Zonnepanelen  Büttner (44%)  Truma (12%)  Solar Swiss (11%)
 Verwarming  Truma (81%)  Alde (45%)  Webasto (28%)

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina