Télépéage   ook wel: Liber-t
Zonder oponthoud door de Franse tolpoorten.

De tolwegen in Frankrijk zijn bekend. Snel, prachtig wegdek, grote parkeerplaatsen. De tolpoorten zijn niet altijd even handig. Vrijwel alle bemande tolpoorten worden/zijn omgebouwd tot onbemand. Dus moet je óf genoeg cash, óf een creditcard bij je hebben. En soms is het druk en sta je een aantal minuten in de rij voor een tolpoort.

Tol betalen
Er zijn drie manieren om te betalen:

  1. Contant:  deze manier is verreweg het meest tijdrovend en is dan ook de grootste vertragingsfactor. Nog veel mensen betalen (vooral ook de toeristen) met contant geld. Let voor het in de juiste rij gaan voorsorteren op de poorten met blauwe bordjes met muntstukken erop.
  2. Creditcard:  met je creditcard kun je op een snellere manier betalen. Een pincode intoetsen is dan overigens niet nodig. Geaccepteerd worden onder andere Visa, Euro-/Mastercard, Diners Club en American Express. Deze tolpoortjes worden aangegeven met CB (Card Bancaire) of een getekend kaartje.
  3. Télépéage:  dit is verreweg de snelste manier van betalen.

Télépéage,  wat is het
Télépéage, ook wel Liber-t genoemd, is een vorm van rekeningrijden. Het systeem is geldig op elke Franse tolweg. Een klein elektronisch kastje (genaamd 'badge') in de auto maakt het mogelijk dat bestuurders gebruik kunnen maken van de exclusieve télépéage-poorten, aangegeven met een grote oranje T er boven. Op de snelweg wordt al aangegeven dat je voor de Télépéage links voor moet sorteren. Je rijdt daar rustig op aan, hoeft net niet echt stil te staan, hoort een piepje en dan gaat de slagboom open en kun je doorrijden. Als je van de tolweg afgaat weer hetzelfde.

Télépéage,  voor wie
Elke buitenlander met een creditcard kan er gebruik van maken. Je koopt dat elektronische kastje ('badge') en neemt een abonnement bij een van de Franse tolmaatschappijen. Het kastje registreert het gereden traject en weet dus wat je moet betalen. Na 45 dagen krijg je de maandelijks gespecificeerde electronische rekening en wordt het geld van je creditcard rekening afgeschreven. Er van uitgaande dat je alleen gedurende vakanties over de péage rijdt:
- aanschaf elektronisch kastje (badge): eenmalig € 30,-
- abonnementskosten: € 2,- per maand.
- de tol, afhankelijk van het verreden traject.
Je kunt je inschrijven op de site van de Télépéage door te klikken op deze link, het kastje (badge) wordt dan binnen 48 uur bij je thuis bezorgd (bezorgkosten 12), maar je kunt ook naar de kantoren van de Télépéage gaan die zich bij elke péage op de Franse tolwegen bevindt.

Télépéage,  sinds 2014
... is er bij de ANWB (leden en niet-leden) een 'tolbadge' te koop (resp. € 7.50 en € 11,=). Daarmee kun je in Frankrijk electronisch betalen (Télépéage); geldig op het hele Franse wegennet inclusief de speciale toltrajecten en ook toepasbaar op ruim 250 parkeerplaatsen in Frankrijk.
De tolbadge staat op naam geregistreerd (dus niet op kenteken) en is gekoppeld aan uw bankrekening. Naast het gebruikelijke toltarief kost het gebruik van de tolbadge € 1.60 per maand, alleen in de maanden dat de tolbadge wordt gebruikt. Dus niet gebruiken = niet betalen. Op een website kun u een account aanmaken waar u kunt zien welke trajecten u hebt gereden en wat de kosten zijn.
Kies bij het tolstation voor de rijstrooken aangeduid met de oranje 't', max. rijsnelheid 15 kmh, de detectie herkent het voertuig, het licht springt op groen en u kunt meteen doorrijden.
Ervaring 1: een vriend van mij heeft het in zijn camper aangebracht, heeft in de zomer van 2014 door Frankrijk gereden en is er enthousiast over.
Ervaring 2: eind zomer 2014 is het uitverkocht bij de ANWB, zoveel belangstelling is er dus voor.
Ervaring 3: sinds maart 2015 hebben wij het in onze camper: heeeeel errug handig! (de rechter T-poort, voor de vrachtwagens, is vaak iets ruimer).

Télépéage,  sinds 2017
... is er bij de ANWB (leden en niet-leden) een 'tolbadge' te koop waarmee én in Frankrijk én in Spanje én in Portugal zonder muntjes, zonder creditcard de tolpoorten kunt passeren. In Portugal staat ie op kentekene geregistreerd. Ervaring in maart 2018: dit is een blijvertje. Advies: neem in Frankrijk de tolpoort waar het bord 30 kmh boven hangt.

Laatste wijziging: 28 april 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina