homeApparaten

inleiding

inhoudsopgave

accu

accu - batterij

acculader 1.2v   ipc-1

acculader 1.2v   varta

acculader 6v

acculader 12v

accutester

powerbank

computer

computer

ip-camera

tablet

toetsenbord

wifi devolo

wifi mifi

electriciteit

fase en aardlek tester

stroomzoeker

gereedschap

compressor

facom 2.am

garagelamp

hogedruk-reiniger

kompas

multitool

schroefkoppen

schroevendraaier-moment

thermometer infrarood

tool-pen mininch

wera zyklop speed

zaklantaarn

zakmes

horlogeband nato strap

muziek

ipod

luidsprekers active

muziek-installatie

navigatie

navi garmin 60csx

navi garmin 278

optiek

camera

statief

telescoop

verrekijker

telefoon

android

chat-app

email op mobiel

ericsson t28s

huis-telefoon

motorola g5 plus

nokia 3310

nokia 6310i

smartphone

?-?

netwerk verbindingen

airco

calculator

crosstrainer

cv ketel

e-reader

energiemeter (slim)

espressomachine

koelbox

portofoon

stoppenkast

televisie

usb stekker

voicerecorder

vulpen

AAA en AA Eneloops laden.

Voor 'onderweg' is mijn lader de "Varta Traveller Charger Type 57069 (werkt alleen op 230V)

Thuis gebruik ik de IPC-1  acculader, druppellader (werkt op 12V DC en 230V AC)     =  La Cross BC900  =  Techno-line BC900.
Goede alternatieven:   Panasonic Premium Lader BQ-CC65   Maha Powerex C9000.
Lees dit draadje op het gps-forum.

Ik ben de tel kwijt geraakt in hoeveel apparaten in huis batterijen zitten. 95% daarvan is type AAA of AA. Na verloop van tijd ging ik me ergeren aan het telkens maar batterijen kopen en (vooral) weggooien. Dus ben ik in 2009 (bijna) volledig overgegaan naar oplaadbare batterijen (Eneloops). Die moeten af en toe worden opgeladen en na enig zoeken en vergelijken is de IPC-1 in huis gekomen. Sinds het najaar 2009 maandelijks tot volle tevredenheid in gebruik.

De van IPC-1 van Voltcraft is een veelzijdige, multifunctionele acculader en druppellader voor NiCd en NiMH oplaadbare accu's van het formaat AA en AAA tot een maximale capaciteit van 3000 mAh. Op het internet is wel het nodige te vinden (tips en trics, handleiding), maar m.i. ontbrak er een korte en overzichtelijke Nederlandstalige handleiding.

Veelzijdig en multifunctioneel

 • kan één tot vier accu's laden
 • AA en AAA formaat kan naast elkaar en tegelijkertijd geladen worden
 • heeft vier verschillende functies ('mode'):
  1. charge (opladen); domweg accu's opladen die (te) leeg zijn
  2. discharge (ontladen-opladen); eerst ontladen daarna opladen om een eventueel geheugeneffect te wissen
  3. discharge refresh (verversen); meerdere malen ontladen en opladen totdat geen toename in capaciteit meer geregistreerd wordt
  4. charge test (test); ontladen dan opladen om de capaciteit te meten
 • deze vier verschillende functies kunnen onafhankelijk van elkaar per batterijvak worden uitgevoerd (zie hieronder bij de verschillende functies).
 • per functie kan laadstroom (default 200 mA, maximaal 1800 mA) en (indien van toepassing) ontlaadstroom (default 100 mA) ('current') worden ingesteld (zie hieronder bij Opladen);
 • aan het einde van elk van de vier functies gaat de lader over op druppellading
 • per batterijvak kan voor een verschillend lcd weergave ('display') worden gekozen (laadstroom in mA, laadtijd in uu:mm, klemvoltage in V, geaccumuleerde capaciteit in mAh)


De vier verschillende functies ('mode') van de IPC-1.

1.  Charge  =  opladen
Bedoeld voor accu's die reeds in gebruik zijn.
Dit is de default functie van de ipc-1, dus domweg de accu erin doen en wachten tot het display 'full' aangeeft.

 • advies 1: gebruik functie nr.2 discharge (ontladen-opladen) i.p.v. 'charge', zodat je zeker weet dat je geen last hebt van het geheugen effect.
 • advies 2: de levensduur van een accu wordt voor een groot deel bepaald hoe je hem in de lader behandelt. Laad je hem snel (de accu wordt dan ook erg warm), dan loopt de levensduur sneller achteruit.
 • advies 3: heb je een beetje haast met het opladen, gebruik dan deze functie 'charge'
 • advies 4: heb je grote haast, verhoog dan de laadstroom (default 200 mA) tot het maximum van 1000 mA; binnen 8 seconden na het indrukken van de laatste toets kan met de 'current' toets de gewenste laadstroom worden ingesteld. Doe dit niet te vaak, want het is niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu.
 • advies 5: heb je hele grote haast, zet dan de accu('s) in vak 1 en/of 4 en laat vak 2 en 3 leeg. Op deze manier kan de laadstroom (default 200 mA) maximaal 1800 mA zijn. Doe dit niet te vaak, want het is niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu.

2.  Discharge  =  ontladen-opladen
Eerst ontladen, daarna opladen om een eventueel geheugen effect te wissen.
De default functie is nr.1 opladen ('charge'). Als je deze functie ('discharge') wilt gebruiken druk, dan binnen acht seconden nadat je de accu(s) erin hebt gedaan gedurende ca. één seconde op de 'mode' toets, door vervolgens herhaald de 'mode' toets in te drukken kun je wisselen tussen de functies 'charge', 'discharge', 'refresh' en 'test'. Om de functiestand van een individuele accu te wijzigen moet eerst de corresponderende nummer-toets worden ingedruk en vervolgens de 'mode' toets.

 • advies 1: gebruik altijd deze functie om op te laden i.v.m. het geheugen effect.
 • advies 2: heb je haast met het opladen, gebruik dan functie nr.1 charge (opladen) en verhoog eventueel de laadstroom.
 • advies 3: ook LSD NiMh's hebben onderhoud nodig, dat doe je door ze eens in de drie maanden volledig te laden-ontladen-laden, dan blijven ze 'wakker'. Bewaar ze daarna in de koelkast.

3.  Discharge Refresh  =  verversen
Om lang niet gebruikte accu's tot leven te brengen door meerdere malen te ontladen en te laden totdat geen wijziging meer in de maximale laadcapaciteit wordt gemeten.
De default functie is nr.1 opladen ('charge'). Als je deze functie ('refresh') wilt gebruiken, druk dan binnen acht seconden nadat je de accu(s) erin hebt gedaan gedurende ca. één seconde op de 'mode' toets, door vervolgens herhaald de 'mode' toets in te drukken kun je wisselen tussen de functies 'charge', 'discharge', 'refresh' en 'test'. Om de functiestand van een individuele accu te wijzigen moet eerst de corresponderende nummer-toets worden ingedruk en vervolgens de 'mode' toets.

 • advies: gebruik altijd deze functie als je accu's hebt gekocht, want je weet niet hoelang die al bij de fabrikant - importeur - tussenhandel - winkel hebben gelegen.
 • voor verse AA's van Eneloop duurt deze functie 3-4 dagen (default laad- en ontlaadstroom).

4.  Charge Test  =  test
Met deze functie wordt de capaciteit van de accu gemeten. Eerst wordt de accu geheel ontladen, daarna opgeladen en vervolgens nog een keer opgeladen. Aan het einde van deze cyclus geeft het display de capaciteit weer volgens de 'minus-delta-V' methode. Deze functie is geschikt om een zwakke broeder in een set accu's er uit te kunnen halen en op deze manier accu's van ongeveer gelijke capaciteit in één set te kunnen gebruiken.
De default functie is nr.1 opladen ('charge'). Als je deze functie ('test') wilt gebruiken, druk dan binnen acht seconden nadat je de accu(s) erin hebt gedaan gedurende ca. één seconde op de 'mode' toets, door vervolgens herhaald de 'mode' toets in te drukken kun je wisselen tussen de functies 'charge', 'discharge', 'refresh' en 'test'. Om de functiestand van een individuele accu te wijzigen moet eerst de corresponderende nummer-toets worden ingedruk en vervolgens de 'mode' toets.

 • advies 1: na verversen en test, doe dan een plakkertje op de accu waarop datum en capaciteit geschreven staan.
 • advies 2: doe verversen en test 1-2x per jaar, dan kun je zien hoe hard of langzaam de capaciteit achteruit gaat en of het al tijd wordt de accu bij het chemisch afval te parkeren.
 • voor AA batterijen duurt deze functie, afhankelijk van accu-leeftijd en -capaciteit, ca. 2-3 dagen (default laad- en ontlaadstroom).
 • voor AAA batterijen duurt deze functie, afhankelijk van accu-leeftijd en -capaciteit, ca. 1.5 dag (default laad- en ontlaadstroom).
 • als ie klaar is wisselt de weergave tussen 'Full' en hoeveelheid Ah.


Levering
De IPC-1 is in Nederland alleen verkrijgbaar bij conrad.nl
In een tasje geleverd, inclusief:

 • vier NiMH accu's (2500 mAh)
 • vier hulzen waardoor je AA accu's kan gebruiken voor apparaten die met C of D cellen werken
 • 12 Volt sigarettensteker, dus kun je in de auto ook de lader gebruiken
Totaalprijs 60 euro.

IPC-1L
Er is ook nog een IPC-1L leverbaar. Als je de spec bekijkt dan zie ik de volgende verschillen:

De IPC-1 heeft meer mogelijkheden en de IPC-1L is dus het kleinere broertje.


Eneloop
Gebruik Eneloop oplaadbare accu's van Sanyo, dat heeft vele voordelen.

Onderhoud NiMh's LSD
Ook LSD NiMh's hebben onderhoud nodig, dat doe je door ze eens in de drie maanden volledig te laden-ontladen-laden, dan blijven ze ‘wakker’. Bewaar ze daarna in de koelkast.Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina