Internet op reis,       op telefoon / tablet / laptop,       in camper / caravan / tent / hotel / b&b / appartement.

Let op:
Sinds eind 2017 zijn de roamingkosten voor de smartphone gelijk in alle landen van Europese Unie (EU), ook IJland, Noorwegen en Liechtenstein, niet voor de overzeese gebieden.
En de internetbundels worden steeds groter.
Daarom is het vrijwel altijd goedkoper en zeker makkelijker om de hotspot op je smartphone te gebruiken.
De MiFi ging nog een jaar mee op reis, maar heeft ingaand 2019 huisarrest.

Bijna al het onderstaande op deze pagina, behalve internet per satelliet, is daarom verleden tijd en wordt niet up-to-date gehouden.

Mijn ervaring met hotspot op de telefoon:

 • Je bent volledig afhankelijk van het 3G/4G signaal ter plaatse  en de aanwezigheid en kwaliteit daarvan wisselt nogal.
 • Niet elke provider heeft dekking in het hele land (dat is in elk land het geval). Het gebeurt een paar maal per reis dat mijn mijn telefoon geen internet kan vinden en de telefoon van vrouwlief wel (andere provider).
 • Merkwaardig: de sterkte van het signaal is niet de hele dag hetzelfde, soms op een plek 's middags wel internet en 's avonds gammel of niet.
 • Nederland: we zijn gruwelijk verwend met (bijna) overal een sterk 3G/4G signaal. Reken er op dat het buiten ons land (veel) slechter is.
 • Kroatië: aan de kust vrijwel overal prima verbinding.
 • België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje: van stabiel en snel, tot hemeltergend traag en gammel, soms domweg niet. In/nabij grote(re) steden meestal goed.
 • Schotland: anno 2019 is buiten de (grotere) steden het 3G/4G netwerk Kwalitatief Uitermate Teleurstellend (meestal helemaal niks).

Hotspot op je telefoon: prima, maar let op!
Anno najaar 2019 / voorjaar 2020 zie je een explosieve toename van het gebruik van de hotspot van de telefoon om wifi te creëren.
Oorzaak is natuurlijk a) dat de roamingkosten nu gelijk zijn in (bijna) alle Europese landen en b) dat de databundels steeds groter en goedkoper worden. Op die wifi worden dan tablets en laptops aangesloten.
Voor de laptops die op Windows draaien woont er een serieuze adder onder het gras. Want Windows update zichzelf automatisch en gaat dus tig mega's binnenhalen die van je internetbundel afgaan. Oplossing:

 • Sordum Windows Update Blocker
 • Firefox update zichzelf ook automatisch, maar dat kan worden uitgeschakeld:  menu - opties - algemeen - firefox-updates
 • Ccleaner update zichzelf ook automatisch, maar dat kan worden uitgeschakeld:  opties - updates

 Oplossing voor slechte 3G/4G ontvangst op je mobiel?      samenvatting: anno 2021 geen.
 • een logische en legale verbetering van de ontvangst is een externe antenne (fme aansluiting) aansluiten aan je mobietje; maar er zijn, anno 2021, nog geen mobieltjes met een aansluiting voor een externe antenne. (zucht, de goede oude Nokia 6310i had dat nog wel.)
 • een boostersysteem wat met een externe antenne het signaal oppikt en versterkt weer uitzendt; maar dat is in Nederland (overal in Europa) verboden en op het gebruik daarvan staan (in Nederland) hele hoge boetes (4 cijfers voor de komma);
 • een mifi met externe antenne kan altijd nog, maar dat is alleen voor data, niet voor telefonie.
 • internet per satelliet
 • een satelliet-telefoon
 • conclusie (2021):  het wachten is op een externe antenne op je mobiel.
 • 7 manieren om het bereik van je mobiele telefoon te verbeteren
 • overzicht zendmasten
 • leesvoer


  Bijna al het onderstaande is verleden tijd en wordt niet meer up-to-date gehouden  

Op reis  internetten   (op je eigen telefoon / tablet / laptop)  dan zijn er anno 2016 een paar mogelijkheden:
 • regelrecht met behulp van 3G/4G, als er tenminste een simkaart in je toestel zit
 • Wi-Fi (hotspot) en dat kun je vinden / maken op een aantal manieren:

mifi    apn    hotspot    fon    simkaart    data verbruik


Wi-Fi     voor telefoon / tablet / laptop
Bijna elke zichzelf respecterende camping / hotel heeft tegenwoordig Wi-Fi. Soms gratis, soms idioot duur. Soms lekker snel, soms zo traag als pindakaas opzuigen door een rietje. Meestal alleen in de buurt van de receptie, een enkele keer beschikbaar over de hele camping / hotel. Inloggen met telefoon / tablet / laptop en klaar-is-klara.

Een hotspot is elke plek waar legaal toegang wordt geboden tot draadloos internet. Voorbeelden: restaurant, bar, lounge van een hotel, vliegvelden, congrescentra, Mac-Donalds vestigingen, en gelukkig steeds meer op campings. Een hotspot is (lang) niet altijd gratis. Soms worden er belachelijke bedragen voor gevraagd (10 € per dag). wiki.

Externe antenne voor de laptop. Klein detail: Wi-Fi werkt alleen over korte afstand, bij een vrije line-of-sight maximaal 100 meter, als er hindernissen tussen staan (bomen, auto's, muur, gebouwen) dan kan de afstand waarover verbinding kan worden gemaakt drastisch verminderen, tot minder dan 10 meter. Op veel campings is het dan ook een klassiek beeld: mensen met een laptop op schoot zitten vlakbij de receptie, omdat alleen daar de verbinding goed is. Het geringe bereik is voor een groot deel te wijten aan de beroerde antenne die elke telefoon / tablet / laptop heeft. Ergens in de behuizing zit een draadje en dat moet het Wi-Fi signaal ontvangen en verzenden. Dat kan dus veel beter met behulp met externe antenne. In de eerste plaats breng je daarmee de antenne buiten de behuizing (van de laptop) en in de tweede plaats een stuk hoger boven de grond (bovenop de camper) waardoor het bereik drastisch wordt verbeterd, tot (bij vrije line-of-sight) 2-3 kilometer.

Hoe / waar bevestig je die Wi-Fi antenne?

 • de twee belangrijkste items:
  • de lucht in: hoe hoger hoe beter
  • naar buiten: niet binnenhuis van boot / caravan / camper
 • met behulp van zuignappen aan een raam van de camper; makkelijke bevestiging, maar niet hoog genoeg om boven de camper uit te komen
 • aan/op een (foto)statief; makkelijke bevestiging, maar niet hoog genoeg om boven de camper uit te komen, tenzij je hem op het dak kunt zetten
 • een telescopische stok als buitenantenne; google op 'telescoop stok' en/of 'telescoop steel'; je vind die stelen in de schoonmaak branche, ga eens kijken bij Blokker; let wel op dat je die in elkaar geschoven steel fatsoenlijk kunt opbergen

wiki
internetten.nl
camperforum.nl
camperlanden.eu
camperzone.nl
wi-fi antenne's
wi-fi tijdens vakantie
motorhomewifi.com

Mijn ervaring.   De turbo wi-fi antenne zoals hierboven gebruik al al een paar jaar. Functioneert prima. Antenne aansluiten en verbaas je over hoeveel wi-fi's er in je omgeving te vinden zijn, soms tientallen. Maar daar zit bijna nooit een onbeschermde bij. Ik gebruik de antenne meestal op een camping als daar alleen (zonder antenne) wi-fi ontvangst rond de receptie is.

Sinds 2012 (?) is er wificampings.nl.
Tsja, leuk initiatief. Maar deze site geeft geen coördinaten en geen downloads.
Er moeten m.i. nog heel veel campings bijkomen en per camping meer info beschikbaar komen.
Zoals wificamping.nl nu is (april 2013) heb je er nog niet zoveel aan.


3G/4G     voor telefoon
Elke smartphone en een enkele tablet kan 3G/4G ontvangen m.b.v. de aanwezige sim-kaart (Subscriber Identity Module), dus heb je internet tot je beschikking.

3G/4G     voor tablet en laptop
Het 3G/4G signaal wat op een sim-kaart wordt ontvangen kan worden omgezet in een Wi-Fi signaal. In een tablet en laptop kan geen sim-kaart geplaatst worden, dus heb je daarvoor een extern apparaat nodig: je telefoon of een MiFi (My Wi-Fi).

Smartphone.  In smartphones (iPhone en Android) kan het 3G/4G signaal omgezet worden in een Wi-Fi signaal. Hoe die optie heet in een iPhone weet ik niet. In een Android telefoon heet dat een (draagbare) 'Wi-Fi hotspot'. Schakel die optie in en de telefoon gaat een Wi-Fi signaal uitzenden waarop je met tablet en laptop kunt inloggen.

Mi-Fi Mi-Fi (My Wi-Fi) is een simlock-vrij kastje waar een gewone 3G/4G sim-kaart in past. Die sim-kaart zet het dataroaming signaal om in een Wi-Fi signaal. Je hebt dus je eigen router bij je waar je met je telefoon of laptop op kan inloggen. MiFi heeft veel voordelen t.o.v. Wi-Fi omdat je niet afhankelijk bent van een plaatselijk Wi-Fi aanbieder. Met MiFi heb je dus op elke plek waar 3G/4G beschikbaar verbinding met het internet. Via de router kunnen een stuk of vijf apparaten worden aangesloten. Het gaat dus bij MiFi alleen om de data die je in een prepaid simkaart wilt hebben. Theoretisch heb je ook een nummer en kan je bellen.
In Nederland (Europa) is Huawei een bekende aanbieder van MiFi routers.
Lees hier wat het verschil is tussen een modem en een router.

Mijn keuze viel op de Huawei E586 (de E586W is voor USA en Azië i.v.m. de andere gsm banden). De Huawei E587 heeft een hogere download snelheid (dan de E586) maar dit wordt vaak nog niet ondersteunt door de verschillende providers. De Huawei E586 beschikt over een display waarop het erg makkelijk is om af te lezen wat de status van het apparaat is. Zo is de netwerk ontvangst maar ook de verbruikte MB's goed af te lezen op het display. Wordt de MiFi alleen in Nederland gebruikt dan zou de keus op de E5331 vallen. Voor gebruik binnen de EU heeft de de Huawei E586 de voorkeur: net voor dat stukje extra informatie op het display.    Handleiding Huawei E586
De Huawei B68L-54E werd in oktober 2015 de opvolger van de E586 omdat ik een aansluiting voor een externe antenne wil hebben.
Bij veel camperaars is de 'Alfa Network R36 Wi-Fi 3G/4G Router' populair.

Mijn externe GSM antenne is de 20-XS0727CH-S5 en die staat op een uitschuifbare steel op 5 meter hoogte.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het verschil tussen de bovenstaande buitenantenne op paal en de buitenantenne van de Huawei B68L-54E niet 'wereldschokkend' is.

Een richtantenne geeft nog veel beter ontvangst, echter een leverancier van richtantenne's adviseert dergelijke antenne's enkel in vaste opstellingen te gebruiken en niet in opstellingen die regelmatig (zoals gebruik bij een camper) veranderen. Het uitrichten kan redelijk wat tijd in beslag nemen en hier is een speciale meter voor nodig (ca. €700), of zeer veel geduld door de antene aan te sluiten en iedere keer 10 graden te draaien een minuut te wachten en dan naar de signaalsterkte te kijken op de router.

Let op:  De simkaart in een MiFi zoals hierboven is meestal een prepaid kaart en internet met een prepaid kaart is altijd duurder dan met een abonnement.

Links:   wiki   mifiwinkel.nl   mifi-hotspot.nl   mijnmifi.nl   droam   T-Mobile   zoover.nl   metjelaptoponline.nl   mobielinternetkiezen.nl   chauffeursforum.nl

Lokale sim-kaart.
Je kunt de kosten in het buitenland behoorlijk drukken door een lokale sim-kaart te kopen.
Dat kan ter plaatse in een telefoonwinkel, of in een grotere supermarkt, of koop 'm voorafgaand aan je reis bij internationalesim.eu.
Tip: maak per kaart een apart APN profiel aan.

Bekende providers (gegevens anno 2015) zijn: Denemarken: TDC Mobilt Bredbånd; Duitsland: Blau; Frankrijk: Orange; Portugal: Vodafone of Meo; Spanje: Carrefou of Vodafone.

Één SIM-kaart voor meerdere landen.
Een paar aanbieders van sim-kaarten hebben de mogelijkheid een specifieke sim-kaart in (bijna) heel Europa te gebruiken. Het gebruik daarvan is duurder dan een land-gebonden kaart, maar je hebt niet het gedoe van sim-kaart wisselen en APN aanpassen als je een landsgrens passeert. Informeer naar de mogelijkheden bij Internationalsim.eu.


Satelliet
Internet kun je ook ontvangen m.b.v. een satellietschotel. Daarvoor heeft de schotel een speciale kop nodig (moet kunnen ontvangen en zenden), of natuurlijk een aparte schotel. En je hebt een abonnement nodig bij een provider die deze dienst aanbiedt. Abonnementskosten variëren per provider. Het internetsignaal is dan 24 uur per dag beschikbaar.
De immer mobiele camperaar (met satelliet-tv) weet dat zo'n satelliet regelmatig wordt afgedekt door dicht gebladerte en/of bergwanden. Dus of internet per satelliet nu zo'n een goed idee is voor een camperaar? Lijkt me (veel) meer iets voor een vaste opstelling in een gebied waar geen 3G/4G te vinden is (camping, scheepvaart). Bovendien zijn de kosten een veelvoud t.o.v. de hotspot op je eigen mobiele telefoon.
Satpower    Starlink


Fon
Fon is een globaal en sociaal netwerk van internetaansluitingen en draadloze toegang welke beschikbaar wordt gesteld door vrijwilligers. Een deelnemende vrijwilliger heet een "fonero". De enige kosten zijn de aanschaf van de zwaar gesponsorde wifi router, die je na bestelling thuis installeert op je reeds aanwezige netwerk. Daarmee creëer je een tweede draadloze netwerk waarop mede fon leden kunnen inloggen. Fon / Fonera krijgt steeds meer deelnemers en is goed in kaart gebracht. Je moet wel Fon-lid zijn om er gebruik van te kunnen maken.

Linus

heeft wel een Fonera (of Fon-enabled) router, stelt WiFi beschikbaar en kan vrij en gratis internetten op elk Fon Hotspot

Bill

heeft wel een Fonera (of Fon-enabled) router, stelt WiFi beschikbaar, heeft zijn/haar Fon account met PayPal verbonden en ontvangt 50% van de opbrengsten als 'aliens' van hun hotspot gebruik maken, kan vrij en gratis internetten op elk Fon Hotspot

Alien

heeft geen Fonera (of Fon-enabled) router, kan dus geen WiFi beschikbaar stellen, heeft wel een Fon account, kan tegen betaling (circa. 5 euro per 24 uur) internetten op elke FON hotspot

Anno zomer 2013 heeft de KPN een exclusief contract met Fon. Als je iets met Fon wilt zit je dus vastgebakken aan de KPN.
Mijn provider (XS4ALL) doet (nog) niet aan Fon, dus mijn enige mogelijkheid is om me als Fon 'alien' te registreren. Op die manier internetten kost tussen de 6 en 20 eurocent per minuut, link

Fon:
   home
   hotspots
   aanvraag alien account
wiki
draadje op het camper-forum
fon op campersite  goede uitleg
kpn en fon
consumentenbond: wat is fon


Verbruik
Lastig zo niet onmogelijk om aan te geven hoeveel het 'gemiddeld' dataverbruik is. Daarom hieronder een vage onbetrouwbare schatting.
 een uur twitteren   0.25 - 1 MB 
 een uur surfen   1.5 - 25 MB 
 100 emails ophalen   1 - 10 MB 
 een uur Skype'en   30 MB 
 1 foto downloaden   0.05 - 2 MB 
 1 mp3 downloaden   3 - 8 MB 
 1 software download   700 - 800 MB 
 1 film downloaden   700 - 1500 MB 
 1 uur audio streamen   50 - 150 MB 
 1 uur video streamen   250 - 500 MB 

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina