Bellen     simkaart    internet-bellen     mobiel-bellen     satelliet-telefoon

In het buitenland bellen (en internetten) dan is de ontvangst van het 2G/3G/4G signaal af en toe belabberd (we zijn in Nederland gruwelijk verwend met bijna overal uitstekkende dekking). Een locale sim-kaart geeft af en toe wel verbindig waar jouw Nederlandse simkaart het af laat weten, maar het blijft soms beroerd.
Mijn MiFi had sinds 2019 huisarrest, maar diezelfde MiFi biedt toch mogelijkheden als de ontvangst op je Android of iPhone te wensen overlaat. Want iPhone en Android ondersteunen sinds 2018 namelijk de "bellen over Wifi optie". Zodra er geen 3G/4G dekking op de Android / iPhone is, maar er wel via de MiFi met externe antenne (!) een goede dataverbinding is (of via de Wifi Repeater) dan ben je toch telefonisch mobiel bereikbaar over de bestaande dataverbinding als je de optie "Bellen over Wifi" activeert op de telefoon.

Android iPone


Internet-bellen  =  VoIP  =  Voice over Internet Protocol  =  telefoneren over het internet i.p.v. vaste telefoonlijn of mobile telefoonnetwerk.
Mobiel bellen in het buitenland is duur, zo duur dat je het liever wilt vermijden. Maar geen nood, je kunt bellen via het internet. En als dat internet gratis is (Fon, Wi-Fi), dan is het bellen vaak ook gratis. Bij Skype is bellen naar een andere Skype gebruiker altijd gratis.
Geen nieuws waarschijnlijk, maar een beeldverbinding vraagt nogal wat bandbreedte en die is op een vakantie-internet-verbinding niet vaak riant voorhanden.
  VoIP wiki
  VoIP bellen.com

PC (laptop, netbook)
Voor een pc (microfoon en luidspreker natuurlijk verplicht, camera (webcam) is leuk maar niet noodzakelijk) is
  Skype de bekendste, maar ook met
  VoipBuster,
  Linphone en
  Voxox is niks mis mee.

Smartphone:   Voor een smartphone komen Fring en NimBuzz in aanmerking en natuurlijk Facetime voor een iPhone.

Mac:  Facetime voor een Mac.


Mobiel bellen tijdens het rijden
Sinds 2002 mag je in Nederland niet meer in de auto/camper een mobieltje vasthouden. Inderdaad: zelfs vasthouden mag niet, en bellen ook niet, tenzij met een handsfree carkit. Als je wilt bellen dan is een handsfree-set verplicht in de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije en Zwitserland. De gebruikelijke boete in Nederland kost je € 240 (ex 9 administratiekosten). In Spanje kost dat € 600, in Noorwegen € 640 en in Polen 200 Zloty, dat is ca € 40.


Satelliet-telefoon           Iridium   Thuraya   Globalstar   Inmarsat

Wil je echt  overal en altijd  kunnen bellen en gebeld worden dan is er maar één oplossing:  een satelliet-telefoon.
Je hebt wel vrije zicht op de hemel nodig i.v.m. verbinding met de satelliet, dus binnenshuis werkt het niet.

Er zijn verschillende systemen (Iridium, Thuraya, Globalstar, Inmarsat), gebaseerd op verschillende satelliet-systemen met elk hun eigen dekking.

Populair, want het heeft wereldwijde dekking, is het Iridium communicatiesysteem.
Populair, dus is er ook tweedehands te vinden. Ga zoeken op 'iridium 9500', 'iridium 9555', 'iridium 9505', 'iridium 9505A'. De 9555 is een populair model.

link

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina