klik hier om af te drukken

Brandstof-voorraad-meter   en   verbruiksmeter  aanpassen

Pas op !    De voorbeelden op deze pagina zijn (meestal) voor een Golf-4.
Per automerk en -model verschilt vaak het aantal modules, en het aantal en de betekenis van de kanalen in die modules.Brandstof-voorraad-meter aanpassen. Het aanpassen hiervan heeft zowel consequenties voor de naald van de meter op het dashboard alsook voor nog beschikbare afstand welke door de boordcomputer wordt uitgerekend (indien aanwezig). Die aanpassing wordt gedaan door de waarde van de weerstand van de meter in de tank te wijzigen. Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor het moment dat het lampje van de reserve gaat branden. Al deze aanpassingen zijn slechts zinvol als het afstandsbereik fout wordt berekend of de brandstof-voorraad-meter fors afwijkt. N.B. de verloop van de brandstof-voorraad-meter is niet lineair.
  1. Ga naar   [Select]
  2. dan naar   [17 - Instruments]
  3. dan naar   [Adaptation - 10]
  4. ga naar kanaal 30
  5. de standaard instelling is   128,   het instelbereik is   120 - 136   in stappen van 1 Ω

Pas op: de genoemde aanpassingen (brandstof-voorraad-meter en verbruiksmeter) beïnvloeden elkaar.

Bron: tdiclub.nl Barthezz: 128 was de standaard waarde. Ik heb de waarde nu op 136 gezet (max waarde) en nu geeft ie meer tankinhoud aan dan daarvoor. Door het met 8 te verhogen gaat de meter ongeveer 2 á 3 naaldbreedtes omhoog. (ca. half streepje).Verbruiksmeter (liter per 100 km) in de boordcomputer aanpassen. Het aanpassen hiervan heeft consequenties voor de actuele verbruiks weergave, het gemiddelde verbruik en het berekenen van de nog beschikbare afstand (indien aanwezig). Het aanpassen is alleen dan zinvol als het gemiddelde verbruik in de boordcomputer grondig afwijkt van de werkelijkheid. De nog resterende beschikbare afstand wordt berekend uit het gemiddeld verbruik over de laatste 50 km. Het werkelijke verbruik kan slechts dan handmatig worden berekend als een aantal keren wordt afgetankt tot exact hetzelfde niveau. Pas op want vulpistolen slaan af bij verschillende niveaus. Je moet dus op zichtwaarneming werken. Ook moet de buitentemperatuur gedurende die metingen niet al te veel afwijken.
Beschikbaar tot modeljaar 2001.
  1. Ga naar   [Select]
  2. dan naar   [17 - Instruments]
  3. dan naar   [Adaptation - 10]
  4. ga naar kanaal 3
  5. de standaard instelling is   100,   het instelbereik is   85 - 115   in stappen van   5
De Octavia heeft, zoals helaas vele nieuwere VAG auto's, dit kanaal niet meer. Een Golf mk4 van nov-2000 heeft dit kanaal nog wel, terwijl het officieel beschikbaar is t/m modeljaar 2000.
Pas op: de genoemde aanpassingen (brandstof-voorraad-meter en verbruiksmeter) beïnvloeden elkaar.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 april 2005.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken