klik hier om af te drukken

[Readiness - 15]

Close

Dit komt overeen met functie 15 in VAG 1551/1552

De Readinesstest is een zelfcontrole van het EOBD systeem. Tijdens een vastgestelde rijcyclus voert het EOBD systeem een aantal interne controles uit op milieu gerelateerde onderdelen. Wanneer alle onderdelen gevonden en getest zijn is de Readiness afgerond. In zo'n rijcyclus zit o.a. een koude start, een stadsrit en een snelwegrit. Er moet een aantal keren tot 0 km/u afgeremd worden en weer opgeschakeld naar diverse snelheden. Wanneer alle onderdelen gevonden en/of getest zijn wordt daar een status aan gegeven. De Readinesstest speelt een rol in het Nederlandse APK systeem.

De 'Readiness' Code is een set van 8 bits, waarvan elk overeenkomt met een gecontroleerd emissie systeem in een OBD-II auto. Als alle readiness bits "Passed" laten zien, dan betekent het dat alle gecontroleerde systemen gechecked zijn en in orde zijn bevonden gedurende de on-board tests.
Als je alle foutcodes wist of de stroom van de ECU afhaalt, dan worden alle readiness bits op "fail" gezet. De meeste auto's hebben niet alle 8 systemen, dus zodra je het contact weer aanzet zullen de systemen die niet in de auto aanwezig zijn "Passed" laten zien.
Er is een zekere verscheidenheid aan specifieke rij-omstandigheden nodig om alle systemen te testen. Dat kan in een korte tijd als je een speciale en gecompliceerde procedure gebruikt welke in de 'On Board Diagnostic section' van het Factory Repair Manual beschreven staat. Het alternatief is een dag of drie met de auto te rijden, waarbij je zeker een korte rit op de autobaan moet hebben. Daarna behoren alle 'Readiness Bits' weer op 'Pass' te staan.
Klik [Go Back] om terug te gaan naar het 'Controller Information' scherm.

Vanaf versie 409.0 vertaalt VAG-COM ook 'Readiness bits' in begrijpelijke gegevens op moderne TDI motoren (dat is exclusief voor VAG-COM, zelfs de VAS-5051/5052 doen dat niet!):

View Readiness

NB.  Deze functie is alleen beschikbaar op Engine Controllers welke OBD-II compatible zijn (alle 1996 en nieuwere US-Model benzine modellen).
Non-US modellen en oudere TDI's ondersteunen deze functie niet altijd, hoewel ze wel OBD-II compatible zijn. OBD-I did not require any "monitors".
12V 2.8L V6 motoren hebben soms 'Readiness bits' in (of bij) Measuring Block Group 029.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08 maart 2013.Bron: Ross-Tech

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken