klik hier om af te drukken

Wegrijblokkering
nl:   Startblokkering
du:  Wegfahrsperre
en:  Immobilizer
     

De Immobilizer / Startblokkering / Wegrijblokkering zorgt er voor dat de auto alleen maar gestart kan worden met een sleutel die speciaal voor de desbetreffende auto is ingeleerd.

De Wegrijblokkering (Immobilizer) vind je in Module 25.
Die Startblokkering kan met VCDS niet wordt verwijderd (nr.2).


Wat is de Wegrijblokkering (Immobilizer) en waarom is die belangrijk?
De wegrijblokkering zorgt er voor dat de auto niet wil starten zonder een geautoriseerde sleutel, en die sleutel moet ook nog op de juiste manier aangepast zijn aan verschillende componenten in de auto. Er zijn verschillende systemen Wegrijblokkering gebruikt in de loop van de jaren en in verschillende modellen auto's, en ook nog met verschillende inleer-procedures. Het Wegrijblokkerings-systeem heeft een aantal onderdelen welke een speciale inleer-procedure nodig hebben als die onderdelen worden vervangen. Dat zijn de sleutel(s), de Regelmodule Motor (ECU) en de Dashboard Instrumenten (de Wegrijblokkering zit meestal in de Dashboard Instrumenten, maar sommige auto's hebben een afzonderlijke Wegrijblokkering). Er zijn modellen die, behalve het voorgaande, nog meer onderdelen hebben die gerelateerd zijn aan de Wegrijblokkering. Bij voorbeeld in nieuwere Audi modellen is de versnelling een onderdeel van de Wegrijblokkering.

Welke auto's hebben een Wegrijblokkering (Immobilizer)?
In de USA en Canada hebben auto's een Wegrijblokkering vanaf ca. het modeljaar 2000. In de rest van de wereld is de Wegrijblokkering al eerder geïntroduceerd. In de meeste auto's is de Regelmodule voor de Wegrijblokkering geïntegreerd in de Dashboard Instrumenten. Sommige luxe auto's (Audi A5, A6, A8 en Q7) hebben een afzonderlijke Wegrijblokkering in Module-05: Startbevoegdheid (Acc/Start Authorization). Vele oudere niet-USA modellen en sommige speciale-USA modellen [VW Golf Cabriolet (1E) en VW Transporter/Eurovan (7D)] hebben een afzonderlijke Wegrijblokkering in Module-25: Wegrijblokkering (Immobilizer).
Auto's zonder Wegrijblokkering hebben geen Wegrijblokkerings-lampje (zie bovenaan deze pagina) in het instrumentenpaneel. Dergelijke auto's kun je starten en rijden met elke sleutel die in staat is het contactslot rond te draaien. Op zo'n sleutel staat soms de doorgestreepte letter 'W' om aan te geven dat er geen Wegrijblokkering aanwezig is. Bij twijfel raadpleeg de fabriekshandleiding van de desbetreffende auto.


Welk systeem Wegrijblokkering (Immobilizer generation) heeft mijn auto en welke inleer-procedures zijn beschikbaar?

Wegrijblokkering generatie 1  (Immobilizer generation 1)
Er zijn twee mogelijkheden om te zien of de auto voorzien is van Wegrijblokkering generatie 1:

Kijk op de site van Ross-Tech voor de beschikbare procedures.

Wegrijblokkering generatie 2  (Immobilizer generation 2)
Vele auto's van modeljaar 2000-2001 in noord-Amerika (NAR) hebben Wegrijblokkering generatie 2. Auto's in de rest van de wereld (RoW) hebben Wegrijblokkering generatie 2 vanaf ca. 1998. Of een auto generatie 2 heeft start dan VCDS, ga naar 17-Instrumenten (of 25-Wegrijblokkering in auto's met een afzonderlijke regelmodule Wegrijblokkering) en kijk in het "Extra veld". Daar moet dan een 14-digit ID nummer staan, iets als "IMMO ID VWZ7Z0W0648696". Bij generatie 2 mag daar geen 17-digit VIN nummer staan. Bij twijfel raadpleeg de fabriekshandleiding van de desbetreffende auto.
Kijk op de site van Ross-Tech voor de beschikbare procedures.

Wegrijblokkering generatie 3  (Immobilizer generation 3)
Vele auto's van modeljaar 2001 en nieuwer in noord-Amerika (NAR) hebben Wegrijblokkering generatie 3. Ook in de rest van de wereld (RoW) is Wegrijblokkering generatie 3 ingebouwd. Of een auto generatie 3 heeft start dan VCDS, ga naar 17-Instrumenten (of 25-Wegrijblokkering in auto's met een afzonderlijke regelmodule Wegrijblokkering) en kijk in het "Extra veld". Daar moet dan én een 17-digit string staan én een 14-digit string; bv.: WVZKB58001H231169  VWZ7Z0W0648696. Het eerste 17-digit nummer is de VIN en het tweede 14-digit nummer is de Wegrijblokkering ID.
Sleutels die eerder als eens ingeleerd zijn voor een ander Wegrijblokkering generatie 3 systeem kunnen niet opnieuw worden gebruikt voor een andere generatie Wegrijblokkering. In sommige gevallen moet je meetwaardeblok 01-08-081 (Module-01 Meetwaardeblokken-08 Groep 081) checken om de VIN en het Wegrijblokkering ID te zien. Bij twijfel raadpleeg de fabriekshandleiding van de desbetreffende auto.
Kijk op de site van Ross-Tech voor de beschikbare procedures.

Wegrijblokkering generatie 4  (Immobilizer generation 4)
Vele nieuwe VAG auto's (modeljaar 2004+ ?), inclusief alle Golf / Jetta (1K) modellen, hebben Wegrijblokkering generatie 4. Generatie 4 Immo's is op verschillende manieren toegepast. Bij sommigen daarvan is nergens een 14-digit Wegrijblokkering ID uit te lezen. Wel een zogenaamde "Challenge" waarde in Advanced ID. Deze "Challenge" verandert elke keer dat Terminal 15 wordt geactiveerd.
Meestal hebben VW modellen met Wegrijblokkering generatie 4A (met Adaptation) een VIN waarin "VWZ" staat. (bv. VWZ7Z0G7051888). VW modellen met "VWX" in de VIN, of modellen waarin geen Wegrijblokkering ID te vinden is, maken geen gebruik van Adaptation; in dergelijke modellen zal de "Challenge" waarde te vinden zijn in Advanced ID. Systemen met de "Challenge" waarde worden (anno voorjaar 2013) niet door VCDS ondersteund.
Kijk op de site van Ross-Tech voor de beschikbare procedures.

Wegrijblokkering generatie 5  (Immobilizer generation 5)
Anno voorjaar 2013 wordt Wegrijblokkering generatie 5 niet door VCDS ondersteund.


Welke informatie is er nodig voor de procedures met de Wegrijblokkering?
   Immo 1&2   Immo 3   Immo 4   Immo 5 
 Sleutel (nieuw) inleren   originele/auto PIN nodig   originele/auto PIN nodig   originele/auto PIN nodig   N/A 
 Sleutel (gebruikt) inleren   originele/auto PIN nodig   wordt niet ondersteund   wordt niet ondersteund   wordt niet ondersteund 
 ECU wisselen (nieuw)   geen PIN nodig   originele/auto PIN nodig   originele/auto PIN nodig   niet beschikbaar 
 ECU wisselen (gebruikt)   geen PIN nodig 

originele/auto PIN nodig
en
PIN nodig van gebruikte ECU

originele/auto PIN nodig
en
PIN nodig van gebruikte ECU

 niet beschikbaar 
 Paneel wisselen (nieuw)   originele/auto PIN nodig 

originele/auto PIN nodig
en
PIN nodig van vervangende paneel

originele/auto PIN nodig
en
PIN nodig van vervangende paneel

 niet beschikbaar 
 Paneel wisselen (gebruikt)   originele/auto PIN nodig 

originele/auto PIN nodig
en
PIN nodig van vervangende paneel

originele/auto PIN nodig
en
PIN nodig van vervangende paneel

 niet beschikbaar 

Wat heb je nodig om met de 7-digit PIN / SKC te werken?   speciale pagina

In tegenstelling tot de VAS testkasten kun je met VCDS wel dezelfde PIN voor een bepaalde auto meerdere malen gebruiken.

Bron

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2013.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken