klik hier om af te drukken

Diesel Partikel Filter  =  DPF  =  Roet Katalysator  =  Roetfilter
duits   Dieselrußpartikelfilter
engels   Diesel Particulate Filter

Een Diesel Partikel Filter filtert de roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van een diesel  (eenvoudiger is het niet uit te leggen...)

Woordgebruik voor hoe vol de DPF zit:    dpf load  |  load dpf  |  partikelfilter load  |  roetindex  |  vullingsgraad

Basis info over het DPF

Inleiding    Bij onvolledige verbranding van diesel ontstaat roet. Die roetdeeltjes, de zogenaamde fijnstof, zijn ongezond. Daarom doen motoren-ontwikkelaars hun uiterste best om de diesel zoveel mogelijk te verbranden zonder roetvorming. Dat doen ze o.a. door de dieselbrandstof optimaal te vermengen met de aangezogen lucht. Dat wordt o.a. bereikt door de ingespoten diesel zo goed mogelijk te vernevelen (het commonrail principe is daar goed in) en ook door de aangezogen lucht al wervelend de verbrandingskamer in te zuigen.

DPF    En ondanks alle inspanningen lukt het maar niet de roet en dus het fijnstof uit te bannen. Daarom is het DPF bedacht (Diesel Partikel Filter), ook roetfilter genaamd. Het DPF is een mechanisch filter wat de roetdeeltjes en fijnstof vasthoudt terwijl de uitlaatgassen wel door kunnen stromen. Het DPF is in staat de uitlaatgassen tot 99.9% te ontdoen van de vervuiling.

DPF vol met roet: regenereren    Het filter raakt echter op een gegeven moment verzadigd met roetdeeltjes en zal gereinigd moeten worden. Dit reinigen noemt men regenereren. Het regeneratieproces is een procedure welke door het motormanagement systeem zelf geregeld wordt. Daarvoor is in de ECU een strategie aanwezig die o.a. gebruikt maakt van een aantal sensoren. De bekendste daarvan zijn de uitlaatgastemperatuur voor en achter de DPF en de uitlaatgasdruk. Tijdens het regenereren wordt er extra dieselbrandstof ingespoten tijdens elke uitlaatslag waardoor het DPF op een dusdanige temperatuur wordt gebracht (600-750 °C) dat de aanwezige roet alsnog wordt verbrand. Vandaar dat tijdens een regeneratie het brandstofverbruik 30-40% hoger ligt. Een 'gewoon' regeneratieproces duurt gemiddeld 10 minuten.

Hoe vaak wordt er geregenereerd    De rijomstandigheden erg bepalend. Veel stadsverkeer zal resulteren in vaker regenereren. Veel rustig gereden snelweg-kilometers resulteert in minder vaak regenereren. Zware last trekken (caravan), dan zal er vaker worden geregenereerd. Gemiddeld (wat is dat?) genomen zal een DPF regenerenen iedere 400 tot 1200 km.

Kun je dat regenereren zien of merken    Helaas, dat kun je slecht zien of merken. Er zijn een paar aanknopingspunten, maar dan moet je wel je auto goed kennen. Het brandstofverbruik is tijdens het regenereren 30-40% hoger dan normaal. De turbodruk reageert iets anders dan normaal en het uitlaatgeluid kan net iets anders zijn. Buiten de auto is het misschien te merken aan de zeer hete uitlaatgassen en soms ruik je een brandlucht van de uitlaatrubbers. Sommigen melden dat het toerental iets hoger is en de koelvinnen volop staan te blazen.

Regeneratie wordt onderbroken    Omdat je slecht kunt ontdekken of de auto aan het regenereren is wordt een regeneratie natuurlijk wel eens door de bestuurder onderbroken. Dat is geen probleem. De regeneratie wordt in de volgende rit hervat. Wanneer een regeneratieproces een aantal malen (6 ?) achter elkaar wordt onderbroken dan zal de ECU een foutmelding geven met de boodschap de dealer te bezoeken. Deze dient dan een geforceerde regeneratie uit te voeren.

DPF vol met as: vervangen    Tijdens elke regeneratie wordt het roet verbrand maar er blijven as-resten achter. Die as-resten hopen zich op en na verloop van tijd (175.000 - 250.000 km) zit het DPF vol met as-resten. Het DPF zal dan de fout geven dat hij niet meer kan regenereren. Dat is niet alleen bij VAG-auto's, maar bij alle merken. Het maakt niet uit of je een een rustige rijder bent of een snelle. Er zijn dan twee mogelijkheden: 1) een nieuwe DPF plaatsen, die kan weer 200.000 km mee), 2) het DPF laten reinigen, maar dan zit ie 100.000 km later weer vol.

DPF verwijderen    Dat kan, en de fouten die dan in het motormanagement systeem ontstaan kunnen worden weggeschreven door een tuner. Maar je kunt je afvragen of dat etisch verantwoord is omdat de uitstoot van roetdeeltjes gigantisch toeneemt. En de auto zal misschien/waarschijnlijk weer zichtbaar gaan roeten en weer als een diesel gaat stinken. Bovendien, zoals het er nu naar uitziet, zullen de APK eisen in 2016/2017 veranderen.

Inhouden - aarzelen    Opmerkelijk feit bij een TDI met een DPF:  bij het accelereren met kwart of halfgas vanuit lage toeren reageert de auto pas na een seconde of twee, het lijkt op inhouden / aarzelen. Bij een auto met een roetfilter is dat normaal. Dat komt omdat de inspuiting pas omhoog mag van het motormanagement als de turbo is opgespoeld, om zo min mogelijk roet te produceren.

Let op

  • als er fouten aanwezig zijn in het DPF, of in onderdelen die met het DPF te maken hebben, dan lukt het regenereren niet
  • negeer fouten in het DPF niet, want anders loopt het DPF na verloop van tijd onherstelbare schade op
  • als er fouten zijn betreffende het DPF en regenereren lukt niet (bv. omdat de DPF-load te hoog is), gooi dan eens een paar flesjes "Forté DPF Cleaner and Regenerator" in de brandstoftank, dat reinigt (zegt meneer Forté...) het roetfilter en maakt een snellere en meer volledige regeneratie van het roetfilter mogelijk

Meer info    Engelstalig    Nederlandstalig    Nederlandstalig    nood-regeneratie

Meetwaardeblokken bij PD motoren   (01-08-067 = Module-01, Meetwaardeblokken-08, Groep 067)

Meetwaardeblokken bij CR motoren: MWB 99 en 108


Let op: bij een Audi met het UDS protocol zijn dat andere (uitgebreide) meetwaardeblokken, die in een hulpvenster moeten worden aangevinkt.

Voor een Audi A4 (8K) zijn de meetwaarden die betrekking hebben op de DPF:

Het filter moet worden gereinigd (b.v. Diesel Buchli) of vervangen bij de volgende waarden van het olie asvolume (bron: dealer):

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08 januari 2016.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken