Hieronder staan de leden van de TDI Club Nederland die beschikbaar zijn om mbv VAG-COM foutcodes uit te lezen.
Klik éénmaal op een stip om de desbetreffende persoon een 'pm' te gaan sturen.
Uitlezen is meestal vollediger dan bij de dealer, kost veel minder, is onafhankelijk en je krijgt de resultaten mee.

 1. Fatsoenlijke taalgebruik.  De mensen op deze kaart doen dat als hobby en in hun vrije tijd, dus een e-mailtje met een beetje fatsoenlijke formuleringen wordt wel op prijs gesteld. Berichten als : "jij doet vagcom, wanneer hep je tijd?" of "wanner ken ik langs kome?" of "bel me maar op 06xxx" of "he jij uitlesen mij golf" worden niet zo enthousiast ontvangen. Iemand (terug)bellen is trouwens niet aan de orde (kostenkwestie).
 2. CAN.  Als jouw auto CAN bus heeft, zoek dan een blauwe stip op de kaart waar in de tooltip (ballonnetje) het woord  'CAN'  bij staat.  Non-CAN auto's kunnen door iedereen op de kaart worden uitgelezen.

Graag eerst even de toelichting lezen.

loofke, Kanegem (B), CAN Pinguin29, Staden (B), CAN xtratec_, Wetteren (B), CAN denbosse, Brussel (B), CAN Wiezeke, Hulshout (B) Nicb1, Schaffen (B), CAN TDIFEVER, Kerkrade Blastaway, Maastricht audidriver73, Wittem, CAN Lucas, Nuenen (VAGtechniek), CAN Jeroen., Someren, CAN adjego, Eindhoven, CAN MeMpHiSGT, Arnhem, CAN chaosboy, Ulft, CAN torque, Aalten, CAN RLS, Bredevoort, CAN Parapent, Ruurlo maurice_tdi, Weeze (D), CAN Samir, Utrecht, CAN stil0o, Utrecht, CAN Bart V, Blaricum, CAN Mari, Oss, CAN superdave, Heerhugowaard, CAN leon turbo tdi, Middenmeer, CAN robin, Meppel Henno, Coevorden k_maat, Emmer-Compascuum, CAN renkie, Winschoten, CAN Tim_vr6, Donderen Johnny, Winsum, CAN Volkswagenfreak (RD-techniek), Lutjegast, CAN renkie, Assen, CAN sumarcity, Suameer, CAN Aize, Hidaard, CAN hartm848, Giekerk struikie, Bolsward, CAN fedde, Joure, CAN nickbos16, Franeker, CAN

 

Toelichting, de 'kleine letters':
 1. Vergoeding. De uitlezer zal misschien/waarschijnlijk een vergoeding vragen voor zijn tijd (30-45 min.), aanschaf VAG-COM en gebruik van de laptop. Advies: spreek de vergoeding van te voren duidelijk af, dan zijn er geen misverstanden.
 2. Waar, wanneer, wie. Degene die zich beschikbaar heeft gesteld (de stip op de kaart, de uitlezer) doet het uitlezen op een moment en plaats die hem/haar het beste uitkomt. Als er rijdend logs worden gemaakt is het wel prettig dat de eigenaar van de auto begrijpt dat de uitlezer graag zelf wil rijden omdat hij/zij met de plaatselijke wegen bekend is en precies weet wat er nodig is voor een goede log.
 3. Alleen VAG-COM. De mensen op de kaart lezen alleen de foutcodes uit ("autoscan", "automatische-scan"), een log maken kan ook nog, eventueel ook nog een recode en/of adaptation (bv. anti-carjack). Zij sleutelen niet voor je (repareren, pomp op tijd zetten, etc.), of welke andere actie dan ook buiten VAG-COM. Dat kunnen ze niet, dit zijn computer kenners, geen sleutelaars. Vraag daar dus niet om want dat ligt volledig buiten het kader van deze kaart.
 4. Foutcodes. Na het uitlezen krijgt je de eventuele foutcodes mee. Voor de betekenis daarvan kijk op de lijst met foutcodes op de VAG-COM website. Het trekken van conclusies uit die foutcodes is geheel de verantwoording van de eigenaar van de auto. Advies: post die fouten op het VAG-COM-forum van de TDI Club Nederland.
 5. Vrijwaring. Het is vervelend om te formuleren, maar 'better safe than sorry': de uitlezer is bepaald geen beginneling in VAG-COM, weet dus heel goed wat hij doet, maar kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele negatieve gevolgen.
 6. Geen antwoord. Als je tig-keer iemand een 'pm' hebt gestuurd om je auto te laten uitlezen en hij antwoordt niet, realiseer je dan dat zelfs mensen die op deze kaart staan wel eens op vakantie zijn. Geven ze vijf weken later nog steeds geen antwoord, laat me dat dan weten svp, dan probeer ik te achterhalen wat er aan de hand is en haal ik de desbetreffende persoon eventueel van de lijst af.
 7. Geef antwoord. Als je een verzoek krijgt om een auto uit te lezen, geef dan in ieder geval antwoord. Desnoods "sorry, ik heb de komende weken even geen tijd".
 8. Wil jij ook op deze kaart staan? Deze kaart is een onlosmakelijk onderdeel van VAG-COM activiteiten op het forum van de TDI Club Nederland.
  Als jij ook op deze kaart wilt staan dan kan dat uitsluitend:
  1. als je VAG-COM-kennis en -kunde op een zodanig niveau is dat je:
   1. foutcodes kunt uitlezen;
   2. foutcodes kunt resetten;
   3. logs kunt maken (grafieken daarvan, en die kunnen interpreteren is wat specialistischer);
   4. (long)softcoding kan veranderen;
   5. kanalen kunt hercoderen;
   6. pomptiming (vp) kan uitlezen;
   7. nokkenastiming (pd) kan uitlezen.
   8. verstuivers kan uitlezen.
  2. als je (lite)member bent op dit forum;
  3. door je in het VAG-COM forum op te geven (dus niet direct bij de maker van deze kaart);
  4. je moet wel af en toe tijd ter beschikking hebben voor je mede-clubleden. Geef je dus niet op als je weet dat je weinig tijd hebt. En als die beschikbare tijd minder wordt (kan gebeuren) meld je dan even af svp.;
  5. N.B.: bedenk wel dat we op de forums van de TDI Club Nederland continuïteit, kwaliteit en goede contacten nastreven. Een belangrijke voorwaarde is dus dat we geen onbekenden op deze kaart willen hebben. Want een enkele keer meldt zich iemand aan voor de VAG-COM-kaart en die persoon is (vrijwel) nieuw op onze site. Niets ten nadele van een 'newbie' trouwens, in tegendeel!; iedereen, inclusief bestuur, commissies, moderatoren en ondergetekende, was hier eens nieuweling en 'vers bloed' is altijd welkom. De ervaring leert echter dat er mensen zijn die enthousiast één of twee maanden meedoen op dit forum en dan weer verdwijnen. That's life, maar dat is wat lastig voor de VAG-COM-kaart. Met het gevaar op lange tenen te gaan staan, vind ik het dus niet verstandig om een relatief onbekend persoon onmiddellijk aan de VAG-COM-kaart toe te voegen. Laat 'm eerst maar eens aantonen (ondergrens ca. 75 postings op het forum) dat hij/zij een (substantiele) bijdrage kan leveren op de site zodat iedereen hem/haar beter leert kennen en dan zien we verder. Ik realiseer me dat ik me hiermee op relatief glad ijs begeef omdat ik een 'natte vinger' grens hanteer. Vanaf woensdag 07 september 2005 pas ik dat toe, tenzij iemand me gaat overtuigen dat dit echt de verkeerde weg is. Dit standpunt is natuurlijk kortgesloten met het bestuur van de TDI Club Nederland.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 03 september 2015.

Verbeteringen / Aanvullingen      Zoeken      Bronvermelding      Pas op      Disclaimer      Privacy      Colofon      Copyright © 2002-  G. Speek      VAG-COM  home

Specialist in diagnoseapparatuur voor VAGSpecialist in diagnoseapparatuur voor alle automerken