Garmin Streetpilot 2610 - 2720 - 2820    schoonmaken

Mijn Garmin 2820 begon een eigen wil te krijgen en na het nodige speurwerk op het internet heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb 'm een grondige schoonmaakbeurt gegeven. Met als resultaat een als nieuw werkende Garmin 2820. Voor een 2610 en 2720 is onderstaande handleiding identiek.

Mogelijke verschijnselen:
  - loslatende beschermingslaag
  - knipperend beeldscherm
  - van de kaart afrijden, waardoor je elke keer de Garmin aan/uit moet zetten
Al deze verschijnselen worden veroozaakt door vuil in de rand van het touch-screen. Er zijn een paar lapmiddelen beschreven, die lossen het probleem soms op, maar meestal tijdelijk. Het is beter om de Garmin open te schroeven, het binnenwerk er uit te halen en datgene goed schoon te maken wat de oorzaak van het probleem is: vuil in de rand van het touchscreen.

De twee helften van de behuizing zitten aan elkaar met zes kruiskopschroefjes die diep verzonken in de behuizing liggen. Bij de 2610 zit de zesde schroef onder de SD-kaart (middelste foto). Neem een kwalitatief goede kruiskopschroevendraaier met kop PH 0x60 (geen 'Aldi horlogeschroevendraaier').
Let op: om elk schroefje zit een miniscuul O-ringetje om de waterdichtheid te garanderen, raak deze niet kwijt als je geen vocht in je apparaat wilt hebben.

Leg de Garmin op iets zachts (muismat, theedoek) met het scherm naar beneden. Nu kun je de achterkant van de behuizing omhoog halen (rustig!) en achterover klappen.
Pas op: de voor- en de achterkant zijn nog met elkaar verbonden doormiddel van een paar bandkabeltjes.

      klik voor groter formaat

In de behuizing-helft waar ook het scherm in zit zie je aan de rand van de printplaat vier blinkende schroefjes.
Deze voorzichtig losdraaien met een magnetische schroevendraaier en verwijder ze uit de behuizing.

  klik voor groter formaat

Als je nu aan de onderkant tegen het scherm aandrukt (voorzichtig!) zal het scherm los komen. Pak heel het pakket met printplaat uit de voorste helft van de behuizing. Er komt nog een extra plaatje van 2,5 bij 2,5 cm mee, dit is de GPS-ontvanger.

De rubber rand tussen het scherm en de behuizing kun je nu uit zijn zitting halen. Maak 'm goed schoon en droog. Maak ook het scherm schoon en droog, in het bijzonder aan de randen. Vuil tussen die rubber rand en het scherm is de oorzaak van de problemen.

Ook is het nu mogelijk om bij de Garmin's welke last hebben van een afbladderend beeldscherm de gehele beschermlaag te verwijderen en hier een nieuwe op te plakken. Dit soort folie word veelvuldig op e-bay of marktplaats aangeboden voor NAV-systemen en of telefoontjes.

  klik voor groter formaat

Nu kan de rubberen rand weer voorzichtig in de behuizing worden geplaatst.
Let op: de rubberen rand heeft een voor- en een achterzijde. De hoge rand moet in de behuizing liggen, de lage rand drukt tegen het beeldscherm.

Draai de zilveren schroefjes nu kruislings goed vast en het beeldscherm zit weer in het voorste deel van de behuizing. Het is belangrijk dat de schroeven van het display (de kleine zilveren schroefjes) allemaal goed stevig aangedraaid worden. Daarmee trek je het display stevig tegen de rubber rand aan. Als deze namelijk niet allemaal met evenveel kracht zijn aangedraaid dan behoud je storingen. Dan is de druk op de display op bepaalde hoeken namelijk niet even groot en denkt de navi dat ie aangeraakt wordt.

Plaats de GPS-sensor terug. Aan de bovenzijde zit een vakje waar je hem precies in kan schuiven.
Monteer 'm niet 90 graden gedraaid, want dan passen de twee helften van de behuizing niet netjes op elkaar.

  klik voor groter formaat

Maak de rubberen rand die tussen de twee helften van de behuizing zit goed schoon en plaats hem zorgvuldig in de behuizing.
Schroef de behuizing dicht en let op dat de rubberen rand netjes op zijn plek zit.

Bij een 2610 kan nu de SD-kaart terug geplaatst worden. Misschien vraagt de navi om het scherm opnieuw te calibreren (ik weet niet of dit altijd nodig is):
  - menu (zijkant)
  - scherm (touchscreen)
  - find (zijkant)
  - find (zijkant)
Hij zal nu een kalibratie programmatje starten waarbij je herhaaldelijk op verschillende plekken het scherm moet aanraken. Dit kun je het best doen met een potlood/balpen of zoiets.

Succes! Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Neem er de tijd voor.

Bron

Laatste wijziging: 12 oktober 2015. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina