homeMijn motoren

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

1972-1974   Triumph Tiger 100
1974-1976   Honda 450
2006-2007   BMW C1
2007-2010   BMW R1200R
2009-2011   BMW R27
2010-2016   BMW R60/2
2010-2016   BMW R1200RT 1
2012-2012   BMW F650GS
2016-2018   BMW K75
2016-   BMW R1200RT 2
2018-   BMW K75RT

2e hands

2e navi

65+

accu  laden  testen

accu  odyssey

band lek

berg-passen

bmw

abs

benzine-meter

noodstopschakelaar

k75   k75 basis   k75rt

k75  k100  k1100  sleutel

k75rt  tov  r1200rt

r1200rt koffers overheid

r1200rt koffers smal

r1200rt onderhoud

r1200rt lc testrit

r1200rt windscherm

r850c r1200c

ringantenne

spiegels

stuurschakelaar

terugroepacties

cardan

communicatie

dashcam

diversen

ethanol

file-rijden

flitspalen

forté

groeten

handschoenen

helm

jumpstarter

kleding

koppel-vermogen

koude handen

monolever - paralever

motor-scooter

motorolie

navigatie

obd

onderweg

paklijst

poetsen

proefrit verklaring

sena 20s

schokdemper

spreuken

trailer

voorrijder

voorrijder, de wet

voorrijder, follow-up

winter

wereldreis

woon-werk

Communicatie      Sena 20S     Midland 445 BT     Sena 3S

Zolang ik motor rij ben ik een groot voorstander bedraadde systemen in plaats van draadloze systemen (bluetooth). Bedraad doet het altijd en zit nooit verlegen om stroom. Als je een nadeel wilt opnoemen dan hangt er altijd een snoer aan je helm en er zit een kabelboom ergens weggewerkt. De politie en hulpdiensten hebben anno 2014 nog steeds een bedraad systeem op hun motor. Mijn Baehr Ultima XL voldoet al vele jaren, is nooit uitgevallen, altijd helder geluid. Dus wat is het probleem vraagt u zich af?
Ik wil onderweg kunnen communiceren met mijn motorvrienden
die vrijwel allemaal een bluetooth headset hebben (meestal Cardo, Schubert of Sena). Ik kan de Baehr Ultima uitbreiden met een Capo III, maar dan kun je onderweg alleen maar kletsen met mensen die ook een Baehr-Capo hebben, niet met andere bluetooth systemen. Met een beetje pijn in het hart wordt dus de Ultima XL vervangen door een bluetooth systeem. Maar welke? De Sena SMH10R is mooi plat, zie je bijna niks van. De Sena 20S ziet er veelbelovend uit: groot bereik en kan ook communiceren met andere merken dan Sena. Dat klinkt aantrekkelijk.
Detail: mijn zo gewaardeerde Garmin GPSmap 278 heeft geen bluetooth! Ik kan natuurlijk mijn huidige Baehr systeem er rücksichtlos uithalen, maar ik prefereer een geleidelijke overgang. Stap voor stap, dan breekt het lijntje niet. Als je nog niet weet of de nieuwe situatie bevalt dan moet je terug kunnen naar de oude.

1

op zoek naar een navi met bluetooth;  die wordt dan gedurende de testperiode naast de Garmin GPSmap 278 op de motor gezet

Garmin StreetPilot 2820

  15-jun-2014

2

op zoek naar een bluetooth headset
Sena SMH10R is de mooiste: +plat, +valt daardoor niet op, -accu moet worden weggewerkt.
BlueBike XL is veelbelovend maar erg duur.
Sena 20S (eigen pagina) is het geworden: -dikkere 'puist', +bluetooth 4.0, +grotere bereik, +accu hoeft niet apart weggewerkt te worden;   Sena 20S home

  01-jul-2014

3

kijken of de 2820 samen met de 20S wel bevalt in de praktijk, zoniet: verder oriënteren

en dat blijkt prima te gaan!    uitleg op youtube

  02-jul-2014

4

proberen of het analoge signaal van de 278 is om te zetten naar bluetooth,
volgens een deskundige bij Sena kan de Sena SM10 dat.

5

een week (paar honderd kilometer) rij ik nu met de Sena 20S. Tsja, hij doet ut. De 20S is gepaird met de navi, de telefoon is gepaird met de navi, ik hoor keurig de aanwijzingen als ik een route rijd. Ik ervaar geen enkel toenemend windgeruis rond de helm. Nu nog ervaring op doen met datgene waarvoor de 20S is gekocht: intercom met andere motoren.
Intussen is de firmware ge-update van 1.0 naar 1.1, ik begrijp nu hoe de voice commando's werken, gestoeid met de FM radio (met weinig resultaat).

6

intussen verschijnen er allerlei keuzemogelijkheden voor mijn fiets. Ik rij nu met twee (2) navi's (2820 en 278) en eigenlijk bevalt me dat wel... (eentje op schaal 300m en de ander op 800/1200m). De 278 kan m.b.v. de SM10 bluetooth pairen met de 20S, maar als de 2820 er af gaat dan 'moet' ik mijn telefoon pairen met de 20S en op de 2820 is dat veel mooier geregeld (complete telefoonboek wordt op scherm getoond). Ook geeft de 2820 een mooi overzicht van alle gepairde apparaten. Maar ik wil mijn 278 niet kwijt!!!
Dat heet 'die Qual der Wahl'. Gewoon ordinaire luxe-problemen dus.

7

de Sena 20S is intussen na een recall-actie van de importeur vervangen door een nieuw exemplaar. Kennelijk waren er bij de eersten problemen geconstateerd.

  15-sep-2014

8

circa 20 rijdagen heb ik nu ervaring met de Sena 20S. Het werkt en bike-to-bike communicatie is erg praktisch, als je dat eenmaal hebt dan wil je het niet missen, afgezien nog van het feit dat er geen draad meer aan de helm zit. Zoals ik zei: het werkt, maar het is niet bedrijfszeker. Bike-to-bike via BT is een compromis. Dat is inherent aan de vrij losbandige implementatie van de BT standaard binnen de verschillende merken. Het gevolg is dat BT een paar onhebbelijkheden heeft zoals het verliezen van de verbinding(en), het opnieuw moeten aanmelden / registreren binnen een groep. Dan begin je te begrijpen waarom alle professionele mobiele hulpdiensten bike-to-bike communicatie hebben m.b.v. portofoons i.p.v. bluetooth, en nog steeds bedraad werken i.p.v. draadloos.

Ervaringen:

 • windgeruis  ik ervaar tot nu toe (1200 km mee gereden) geen enkel toegenomen windgeruis vanwege die puist aan mijn helm
 • de verbinding tussen mijn 20S en een SMH10R is prima, maar wel met veel (wind)ruis
 • de verbinding tussen twee stuks 20S is geheel (!) ruisvrij
 • bereik  bij volledig vrije 'line-of-sight' (!) en 70 kmh is het bereik 900-1000 meter
 • de radio is naar mening Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

9

portofoon Midland 445 bluetooth  PMR  personal mobile radio          eigen pagina op deze site
Ik ben een eenvoudig vrijetijds-amateur motorrijder, dus ik heb geen behoefte om een professionele bike-to-bike communicatie op mijn fiets te monteren. Kost me trouwens ook veel te veel geld voor het gebodene. Maar er is een (draadloos = bluetooth) tussenweg! Een aantal van mijn motorvrienden hebben een bluetooth headset waarmee bike-to-bike communicatie mogelijk is. Ik moet dus iets vinden wat makkelijk met een bluetooth headset kan communiceren. En dat is er. De Midland 445BT is een PMR portofoon met ook bluetooth. De eenvoudigste mogelijkheid is die portofoon in je jaszak te steken, op het stuur een PTT (push-to-talk) knop te zetten (want half duplex), en die portofoon te pairen met de Sena 20S. Dan heb je een bluetooth verbinding over maximaal 1,5 meter (headset-portofoon), dat moet toch stabiel zijn. En je profiteert van een bedrijfszekere protofoon verbinding. Met een vermogen van 0,5 Watt heb je een bereik van ca. 5 kilometer, afhankelijk van de omstandigheden. Met een beetje speuren scoor je een tweedehands Midland 445BT voor rond de €75,= Je hebt er wel twee nodig natuurlijk, want ook je motormaat (met een BT headset) moet er eentje op zak hebben.

Dank aan 'Inspector Gadget' op het bmw-rt-forum

10

bike-to-bike communicatie met de Sena 3S.
Voor communicatie met de passagier is er in haar helm een simpele Sena 3S geplaatst. Dient alleen maar voor communicatie tussen bestuurder en passagier en voldoet daarvoor prima.


Algemene info   als je een communicatie-systeem zoekt

Klinkt simpel "communicatie op / met de motorfiets", maar er komt nogal wat bij kijken en er moeten de nodige beslissingen genomen worden.
Begin met een algemene oriëntatie:  lees dit  en  lees dit

En ga dan eens nadenken over onderstaande punten:

 • solo-rijder, die alleen navi en/of mp3 wil horen?
  • dan is er geen microfoon nodig, dat scheelt duidelijk in de prijs
 • solo-rijder, die ook wil telefoneren?
  • verbinding tussen telefoon en communicatiesysteem is altijd bluetooth
 • praten met iemand die achterop zit?
 • praten met iemand die in het zijspan zit?
 • praten met een andere motorrijder?
 • bluetooth of bedraad?
  • bluetooth is de moderne techniek (zegt men...)  lees dit  en  lees dit
   • snuffel bij Interphone, Schuberth, Sena, Scala Rider, Nolan
   • voor:  draadloos; makkelijk te monteren bij een geschikte (!) helm
   • tegen:  headsets zijn niet altijd zo goed als bedrade headsets
   • tegen:  accu / batterijen zijn altijd op het verkeerde moment leeg
   • tegen:  communicatie valt wel eens weg
   • tegen:  heb je een goede stille helm, moet er een bluetooth-puist aan de buitenkant, waardoor je meer geluid om je heen krijg (niet bij het Schuberth SRCS systeem)
   • Schuberth:  heeft de prachtige SRCS, dat past echter alleen op Schuberth helmen
   • Sena:  de Sena SMH10R  test  is een mooie kleine, platte set, bepaald geen 'puist'
   • Sena:  de Sena 20S is, december 2013, nieuw op de markt;  introductie
   • Sena:  en met Sena SR10 kan ik volgens mij de Garmin 278 aan de 20S knopen
  • bedraad is bijna verleden tijd (zegt men...), maar heeft nog steeds aanhangers; professionele motorrijders 'doen het' vrijwel allemaal nog bedraad; schrijver dezes ook
   • snuffel bij Autocom, IMC, Baehr (favoriete merk van BMW rijders, Hobbyist is de importeur)
   • voor:  geen geklooi met lege batterijen
   • tegen:  veel draden
 • er is in ieder geval een headset nodig:  kijk hier  en  kijk hier
  schrijver dezes kocht een aantal jaren geleden een 'Chinese' headset, die ging na één jaar kapot; de volgende 'Chinese' set hield het ook één jaar vol (goedkoop is duurkoop); toen pas werd ik verstandig en kocht iets degelijks (Baehr) en dat blijft nu al vier jaar heel

Elke zichzelf respecterende motorzaak verkoopt motor-communicatie en de onderdelen daarvoor en vaak hebben ze ook nog iemand in dienst die dat prima kan monteren. Als je al jarenlang 'bij je eigen motorzaak loopt' dan is er veel voor te zeggen om je daar te laten adviseren en het daar aan te schaffen.
Specialisten op dit gebied zijn  CBShop  Motorcom (CBShop)  en  Waypoint
Hoco Parts is de importeur van Sena.

Laatste wijziging: 09 juli 2017. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina