homeDiversen

inleiding

inhoudsopgave

65+

aanhaalmoment

bank

blokkeer betaalkaarten

boeken

boeken sport

chocolade

denk na

diversen

dvd regio codes

ebay tips

eenheden

ergeren

etiquette

febreze

formats omzetten

gereedschap

geurtjes

god

groot-brittannie

grotten in frankrijk

gulden - euro

homofonen

homografen

homoniemen

ice

identificatie

ip codes

isbn

kleding-maten

koningshuis

kopen

larry

leeftijd beslissingen

legitimatie bezoeker

marktplaats tips

non nieuws

omgangsvormen

opmerkelijk

quotes

satelliettelefoon

schoenen

senseo ontkalken

spellen

staande gehouden

telefoon

0900 nummers

alfabet fonetisch

belangrijke tel.nummers

blokkeer cards

toegangsnummers europa

titels

verkopen

vochtvreter

tv series

vroegah

wasvoorschriften

whisky

zeilboten

Wij leven in een wereld waar... anders geformuleerd:  ik begrijp het af en toe niet

Er is weer eens een vliegtuig op een verkeerd baan geland. Wat heet! 16 vliegtuigen zijn geland op een baan die gesloten was. Het duurde 25 minuten voor de verkeerstoren dat doorhad. Het val allemaal niet mee. Bron nu.nl 16 februari 2020.

Ja hoor, het is weer zover. Weer een IT-afdeling op een grote toko (Universiteit Maastricht) die de backup op dezelfde server had opgeslagen waar ook alle gegevens ("onderzoeksgegevens en de gegevens van studenten en medewerkers van de afgelopen decennia") op stonden. Gijzelnemers (hackers) breken in en versleutelen niet alleen alle gegevens, maar ook de backup. Nu moest de Universiteit 200.000 euro betalen om de gegevens de laten ontsleutelen. Wat een ontzettende oenen zijn de it'ers daar. Onmiddellijk ontslaan en aansprakelijk stellen voor de schade. Bron nu.nl 24 januari 2020.
En als kers op de taart deelt de Universiteit Maastricht nu mee dat ze de backups nu ook offline hebben opgeslagen. Tjsonge jonge, och och. Kleuterwerk. Als een scholier op een middelbare school een werkstuk indient waarin staat dat de backup op dezelfde server is opgeslagen als de data, dan krijgt die scholier een vette onvoldoende. Bron 05 februari 2020.

Er is in een vliegtuig weer eens op een verkeerd knopje gedrukt. Goh, waar heb ik dat eerder gehoord... Nu werd er bericht gestuurd naar Schiphol dat het vliegtuig gekaapt was, waarop alle 'toeters en bellen' op Schiphol afgingen en nooddiensten werden gealarmeerd. Een zwaar bewapende eenheid stond bij de deur van het vliegtuig. De piloot van het vliegtuig heeft onmiddellijk zijn excuses aangeboden (hij was een leerling aan het inwerken). Het 'excuus' van de vliegtuigmaatschappij was ijzersterk: 'die overlast op Schiphol kunnen wij niks aan doen, dat is hun initiatief'. Bron nu.nl 06 november 2019.

Vattenfall een 'kleine' vergissing maakt. Er wordt in mijn huis een nieuwe stoppenkast geplaatst. Toch handig als de stroom er dan af is. Dus moet de hoofdzekering 'ont-zegeld' worden. Vattenfall gebeld: "u moet niet bij ons zijn meneer, maar bij een plaatselijke elektriciën die 'zegel-bevoegdheid' heeft, maar ik maak een notitie". Op vrijdagmiddag 16 uur komt er een e-mail van Vattenfall binnen: "We hebben het bericht ontvangen om uw contract voor stroom en gas op dit adres te beëindigen. Dat hebben we in orde gemaakt. We zetten de belangrijkste punten nog even op een rij. In de bijlage vindt u ook een uitgebreide bevestiging." Telefonisch is Vattenfall op werkdagen na 15 uur (!) niet meer bereikbaar, maar je kunt je 06 nummer opgeven dan is er contact per whatsapp mogelijk. Dat heb ik gedaan: nooit wat van gehoord. ZUCHT. Ik denk dat ik maandagochtend maar eens ga bellen, want voor die tijd zijn ze telefonisch niet bereikbaar. Gebeld: 'we kunnen niet zien waar dat verzoek vandaan komt, maar de afzegging wordt teruggedraaid'. ZUCHT.
Na een paar dagen krijg ik de 'eindafrekening' ???? Weer gebeld: 'dat wordt automatisch door het systeem gegenereerd bij het opzeggen van een contract'. 01 november 2019.
En als slotaccoord krijg ik een week later van Liander een brief waarin wordt meegedeeld dat op mijn verzoek (!!!) het automatisch uitlezen van de slimme meter is aangezet. Meteen gebeld: 'we kunnen niet zien waar dat verzoek vandaan komt en we zullen de verandering terugdraaien. ZUCHT.

het gloednieuwe F-35-gevechtsvliegtuig (de ontwikkeling daarvan kost de Nederlandse staat miljarden), dat gisteren feestelijk werd verwelkomd in Leeuwarden, een extra inspectie moet ondergaan door een fout bij de ontvangst. Een van de brandblussers die het vliegtuig voorzagen van waterbogen, gebruikte per ongeluk blusschuim, dat mogelijk schadelijk is. Dat het vliegtuig werd besproeid met blusschuim was een menselijke fout, zegt een woordvoerder van Defensie. De knoppen voor schuim en water zitten naast elkaar, en de brandweer heeft per ongeluk de schuimknop ingedrukt. "Ik zag uit het raam helemaal niets meer", vertelde piloot Ian Knight daarover in Pauw.
Het valt ook niet mee voor grondig opgeleide brandweerlieden: die twee knoppen zo dicht bij elkaar. Bron nu.nl 01 november 2019.

Thierry Baudet als partijleider van het Forum voor Democratie nogal twijgelachtig bezig is. Henk Otten wordt door de heer Baudet als een dief en een oplichter neergezet. De heer Otten zou 10.000 euro voor zijn geliefde en nog eens 30.000 euro uit de partijkas gehaald hebben. Dat zijn forse beschuldigingen en op basis daarvan heeft de heer Baudet hem geroyeerd als lid van het FVD. Als de heer Baudet daar serieuze aanwijzingen voor heeft dan moet hij de politie inschakelen. En justitie velt dan een oordeel. Achterbaks en slecht is het dat de heer Baudet weigert justitie in te schakelen en hem in de media zwart maakt. De heer Baudet vindt dat de heer Otten met het royeren als lid van het FVD voldoende gestraft is. Maar daar maakt de heer Baudet een ernstige denkfout. De heer Baudet bepaalt geen straf, daar is justitie voor in Nederland. De partij presenteert zich hierdoor m.i. slecht en die denkfout gaat stemmen kosten. Misschien moet de heer Baudet eens nadenken wat het woord 'democratie' in de naamgeving van zijn partij betekent.
Opmerkelijk is deze kwestie is ook dat het medelid van de FVD de heer Hiddema (met jarenlange ervaring als advocaat) zich hierover tot nu toe niet extern heeft uitgesproken. Die moet dit waarschijnlijk tenenkrommend aanhoren. Kennelijk heeft de heer Hiddema niet voldoende invloed om de heer Baudet 'toe te spreken'. 18 augustus 2019.

regelmatig oude gebouwen, die al jaren niet meer in gebruik zijn, worden gesloopt. In Oxford (UK) worden drie oude koeltoren opgeblazen. Nadat de koeltorens neergingen viel de stroom uit in 40.000 woningen in het gebied. Volgens een eerste onderzoek heeft rondvliegend puin een hoogspanningslijn geraakt waardoor de stroom uitviel. Bron nu.nl 18 augustus 2019.

ik helemaal niets meer geloof van welke berichtgeving dan ook voordat ik het met eigen ogen heb gezien. Onderzoekers van het International Computer Science Institute hebben ruim dertienhonderd Android-apps gevonden die data van gebruikers verzamelen, zelfs als de gebruikers die toegang expliciet hadden geweigerd. Bron nu.nl 09 juli 2019.

ook op een technisch hoog niveau fouten worden gemaakt. De Patrouille Suisse, het demonstratieteam van de Zwitserse luchtmacht, zou in formatie over de stad Langenbruck vliegen ter ere van de honderdste sterfdag van de Zwitserse luchtvaartpionier Oskar Bider, die in de stad is geboren. In plaats daarvan vlogen ze echter over de stad Mümliswil, enkele kilometers ten westen van Langenbruck. Daar vond op dat moment een jodelfestival plaats. De leider van het eskader zag de tenten van het jodelfestival aan voor de festiviteiten rond de nagedachtenis aan Bider en liet zijn team ter plekke hun show uitvoeren, tot verbijstering van de aanwezigen op de grond. Het Zwitserse ministerie van Defensie heeft zijn excuses aangeboden. Volgens een woordvoerder zijn de straaljagers die overvlogen niet uitgerust met een navigatiesysteem.
Lees ik in dit bericht nu echt dat deze straaljagers niet uitgerust waren met een navigatiesysteem? Dat kannie waar zijn. Bron nu.nl 09 juli 2019.

de ING het opnieuw doet!!! Zie hieronder bij maart 2014. De ING gaat de rekeningen van hun klanten scannen en naar aanleiding daarvan gericht reclame van eigen producten sturen. En dat zonder de rekeninghouder om toestemming te vragen. En dat zonder de rekeninghouder om toestemming te vragen. Deze zin staat er bewust tweemaal in om de ernst van de situatie te benadrukken. Ze hebben kennelijk niks geleerd van de massale verontwaardiging vijf jaar geleden. De meest arrogante zin in het bericht is "of we bellen u over de gewenste bestemming van een groot bedrag op uw rekening". Een andere formulering daarvoor is: "hoe we meer geld aan u kunnen verdienen".
Ik ben nog steeds verschrikkelijk blij dat ik in 2014 mijn rekening daar heb opgezegd. Bron Volkskrant 06-juni-2019.
Gelukkig laat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) (privacy waakhond) een waarschuwende vinger zien: "dat mag niet op deze manier". Ben heel benieuwd of de ING nu een stapje terug doet. Bron nu.nl 03 juli 2019.
Opmerkelijk dat opnieuw de ING onvoldoende juridisch onderzoek doet om een plan te verwezenlijken.

passagiers een vliegticket kopen om van Londen naar Düsseldorf te vliegen. Ze boarden bij een gate waar Düsseldorf staat aangegegen. Maar in de papieren van de piloot en in die van de vluchtleiding staat Edinburgh genoteerd. Pas als de piloot omroept 'welkom in Ediburgh' komen de passagiers in actie. Het vliegtuig vloog na de landing in Edinburgh alsnog door naar Düsseldorf. British Airways biedt excuses aan. Bron 25 maart 2019.

hulpverleners bezig zijn mensen te helpen hun huis uit te gaan vanwege brand in het portiek. Er wordt vuurwerk naar die hulpverleners gegooid waardoor ze gewond raken. Bron 29 december 2018.
Hellup! Ik begrijp het niet. Vuurwerk gooien naar mensen doe je niet en helemaal naar hulpverleners die aan het werk zijn. Waarom doen de mensen dat? Wat is de kick daarvan?

een paar drones Gatwick, een van de drukste vliegvelden van Europa, twee dagen lang helemaal stil leggen. Vliegtuigen mogen niet opstijgen en landen. Duizenden (duizenden) mensen zijn gestrand. Gatwick doet er twee volle dagen over om dit probleem op te lossen. Terwijl één telefoontje naar de plaatselijk jagersvereniging toch voldoende moet zijn. En als die drones te hoog vliegen voor een jachtgeweer dan heeft Engeland misschien nog wel een leger die hier een mooi oefenproject aan heeft. Bron 20 december 2018.

de bank ING zeldzaam en onvoorstelbaar arrogant is. Ministers Jager, Dijsselbloem en Hoekstra waarschuwden dat geplande loonsverhogingen niet in goede aarde zouden vallen bij burgers. Nog afgelopen voorjaar liep de discussie over de beloning van Hamers hoog op. Hij moest volgens de bank 3 miljoen euro gaan verdienen, wat op weerstand van de bevolking en de politiek stuitte. Het zou neerkomen op een loonsverhoging van 50 procent. De bank negeerde deze waarschuwingen, blijkt maandag uit interne documenten van het ministerie. "Dit was de uitvoering van oud beleid, dat in 2010 in nauw overleg met het ministerie van Financiën was vastgesteld", verweerde president-commissaris Jeroen van der Veer zich toen. In maart trok ING de verhoging toch in. Om te spreken van "nauw overleg" blijkt nu overtrokken, omdat de ministers de bank juist hebben gewaarschuwd. Jeroen van der Veer heeft dus keihard gelogen. N.B.: ING werd in 2008 gered met 10 miljard euro aan belastinggeld. Bron 22 oktober 2018.

na een onderzoek van de NRC blijkt dat de helft van de 39 (hulp)bischoppen en kardinalen in Nederland tussen 1945 en 2010 wist van seksueel misbruik in de katholieke kerk, maar greep niet in. Geestelijken van wie het misbruik bekend was werden over geplaatst en gingen daar opnieuw in de fout. De Nederlandse bisschoppenconferentie zegt het ten zeerste te betreuren dat bisschoppen in het verleden hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.
Let op: het enige wat die bisschoppenconferentie dus zegt is "sorry". Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat "wij", de Nederlander in zijn algemeenheid in 2018, een dergelijke handelswijze (het misbruik zelf, en met die wetenschap niks doen) nog tolereren? Deze mensen moeten worden behandeld zoals iedereen in de Nederlandse samenleving: én verwijderen uit het ambt én veroordelen volgens de daarvoor gebruikelijke Nederlandse rechtspraak. NOS teletekst 15 september 2018.

binnen de geloofsgemeenschap Jehova's Getuigen een geval bekend wordt van sexueel kindermisbruik. De verdachte heeft in een gesprek met ouderlingen van de Jehova's Getuigen bekend en van dat gesprek is een schriftelijk verslag gemaakt. Het Openbaar Ministerie vordert de documenten, maar krijgt nul op het request. Ook weigert de geloofsgemeenschap mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Bron 03 augustus 2018.

de Australische regering een wet wil invoeren waarmee (ook) priesters verplicht zijn melding te maken van kindermisbruik als hun dat tijdens de biecht ter ore komt. De katholieke kerk weigert daaraan mee te werken... Bron 2018.

een verzorger in een dierentuin niet in de gaten heeft dat in het leeuwenverblijf een sluis openstaat. Een leeuw wandelde rustig naar buiten en moest na een tijdje worden doodgeschoten omdat er gevaar voor bezoekers was. Bron 05 juli 2018.

op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs de deur van een opslagplaats voor contact geld van een geldtransportbedrijf niet op slot was. Een dakloze leunde daar toevallig tegenaan, de deur ging open, hij ontdekte het geld en ging er met driehonderdduizend euro vandoor. Bron 14 december 2017.

de ambtelijke top van het ministerie van Justitie en Veiligheid bij herhaling sturend heeft opgetreden in de bevindingen van het eigen Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). De onafhankelijkheid van het instituut werd in meerdere gevallen bewust geschonden om politiek wenselijke resultaten te krijgen. Bron 09 december 2017.

in het (over)gereguleerde passagiersvervoer per vliegtuig de Amerikaanse maatschappij American Airlines een computerprogramma in gebruik heeft waarin piloten hun vakantieaanvraag indienen. Niks mis mee, so far. Maar dat programma hield geen rekening met de drukte rond Kerst. Nu staan er tig vluchten gepland waar geen piloot voor beschikbaar is. Een paar maanden geleden had Ryanair ook al dergelijk 'roosterproblemen'. Je plant dus vluchten, laat passagiers daarvoor betalen en even later kom je er achter dat je niet genoeg personeel hebt om die vluchten uit te voeren. Bron 01 december 2017.

de politie er pas na maanden onderzoek in slaagt een aanrander te vinden en in hechtenis te nemen. Het slachtoffer had de belager na een paar dagen al gelocaliseerd omdat bij de aanranding ook haar telefoon wordt gestolen. En daar stond de app 'Find-my-iPhone'op. Bij een nader onderzoek bekent de politie nederig dat hun onderzoek niet zo handig was en dat ze veel beter de techniek hadden kunnen gebruiken die het slachtoffer zo snel op het spoor van de aanvaller bracht. Bron 22 november 2017.

een helicopter van de luchtmacht tijdens een nachtoefening in een gebied waar vaker nachtoefeningen worden gehouden, er toch (weer, ook al in 2007) in slaagt (delen van) de hoogspanningskabels te raken. En deze helicopters en bemanningen moeten ook inzetbaar zijn tijdens beschermende activiteiten buiten Nederland. Het valt allemaal niet mee hoor... Bron 14 november 2017.

een Russische gevechtshelikopter per ongeluk twee raketten afschiet tijdens een militaire oefening. De projectielen komen vlak naast omstanders terecht. Twee mensen raakten zwaargewond. Bron 19 september 2017.

waar mensen wonen, dus worden er af en toe foutjes gemaakt. Maar deze is wel heel grappig: op een flitspaal is de bedrading verkeerd aangesloten. Daardoor maakte de paal foto's (en werden bekeuringen verstuurd) als het verkeerslicht op groen en oranje stond. Bij rijden door rood maakte de paal geen foto's. Bron 12 mei 2017.

waar het verliezen van een aanhanger onderweg al een aardig probleem is. En een caravan onderweg 'kwijtraken' is nog 'minder leuk'. Maar twee treinwagons met passagiers onderweg verliezen is toch echt van een andere orde. Bron 09 maart 2017.

velen zich druk maken over de hoeveelheid CO2 die je zelf veroorzaakt. Als u dat ook doet lees dan eens het boek van Jelle Brandt Corstius "Universele reisgids voor moeilijke landen", ISBN 9789044619089, hoofdstuk 'CO2-karma'.

de bank ING voor het afwikkelen van een erfenis door iemand die zelf geen rekening heeft bij de ING, alleen overschrijvingsboekjes beschikbaar heeft. U weet wel, die boekjes waar we 15 jaar geleden onze bankzaken mee deden, per overschrijving één bladzijde afscheuren en die in een gratis enveloppe aan tante pos meegeven. En een afschrift van die ING rekening ontvang je in 2016 1x per maand, per post! Hallo ING, het is 2016. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om een notarieel aangewezen executeur testamentair de bankzaken van die overledene per internet te laten regelen? Wat een feodale toko. In de eerste week van maart bevestigde de ING schriftelijk dat die overschrijvingsboekjes binnen maximaal zeven werkdagen in de bus zouden liggen. Inderdaad: eind april lagen ze in huis...
Onschuldig als ik ben dacht ik "ik fiets even naar de ING om een paar enveloppen op te halen en een paar overschrijvingskaarten achter te laten". Fout. Enveloppen hebben ze daar niet meer, die kunnen uitsluitend per internet worden besteld (€2.50 voor 20 stuks) en dan liggen ze over (u raadt het al) maximaal zeven werkdagen in de bus... En waarom werden die enveloppen niet meteen meegestuurd bij de overschrijvingsboekjes?
Vijf overschrijvingen in één enveloppe gedaan en gepost. U raadt het al: eentje wordt geweigerd wegens "niet rechtsgeldig ondertekend". Gebeld voor opheldering. ING: die geweigerde handtekening wijkt te veel af van de handtekening waarmee wij 'm vergelijken. Mijn commentaar: dan wil ik graag van dat origineel een scan ontvangen zodat ik kan zien waar die afwijking zit. ING: dat mogen wij u niet geven meneer. ZUCHT. En bij de lokale ING 'mag' ik die originele handtekening wel bekijken, maar een print / scan / foto is niet mogelijk. ZUCHT. 28 april 2016.

al enige jaren hackers op afstand toegang tot een computersysteem kunnen forceren, de gegevens daarop in gijzeling nemen en slechts tegen betaling vrijgeven. Dat heeft een ziekenhuis in Los Angeles gemerkt en al hun patientengegevens zijn nu onbereikbaar. En het ziekenhuis heeft geen backup. En het ziekenhuis heeft geen backup. De laatste zin staat er tweemaal om te benadrukken dat er nog steeds IT'ers zijn op verantwoordelijke posities die onverantwoord dom zijn. Bron 18 februari 2016.

een groot deel van het onderzoek naar de Vlucht MP495 van Martinair die op 21 december 1992 in Faro crashte, van de toenmalige Raad voor de Luchtvaart pas in 2073 mag worden ingezien. Tot die tijd blijft de inhoud ervan geheim. Ook bij het Nationaal Archief mogen stukken over de toedracht van de ramp niet worden ingezien, omdat de documenten tot staatsgeheim zijn bestempeld. Er is dus kennelijk iets wat niet in de openbaarheid mag verschijnen. Dat stinkt.
En in 2016 komt pas naar buiten dat een technicus, die anoniem blijft, onder druk zijn handtekening onder een formulier moest zetten, waarmee de noodzakelijke vervanging van het landingsgestel drie keer werd uitgesteld, waar maximaal tot twee keer uitstel mag worden verleend. 'Uiteindelijk hebben we onder druk van Martinair Operaties, waar naar mijn idee ook de leiding van Martinair achter zat, toch het derde uitstel verleend. Er werd een zeer dringend, zeer dringend verzoek gedaan' aldus de technicus. Dat stinkt. Bron 16 januari 2016.

Apple in iOS 9 (besturingssysteem voor telefoons) een feature heeft aangebracht (WiFi-assist) die moet zorgen voor een stabielere internet verbinding. Hoera. Veel gebruikers merkten echter dat hun databundel verrassend snel slonk. Wat blijkt: als het WiFi signaal zwakker wordt dan schakelt de telefoon automatisch en zonder te waarschuwen over naar mobiel dataverkeer. Als je net een filmpje aan het bekijken bent zeg dan maar 'doei' tegen je databundel. Apple heeft wel uitleg gegeven over die functie, maar dat was pas toen er al veel media-aandacht was voor het plotseling toegenomen dataverbruik. Bron 24 oktober 2015.

het College voor de Rechten van de Mens van mening is dat een GGD medewerkster in haar werk mag weigeren de hand van een man te schudden. De klacht die daar tegen werd ingediend werd door de Commissie ongegrond verklaard "omdat de vrouw anders in strijd met haar islamitische geloofsovertuiging moest handelen en haar werk niet meer zou kunnen doen". Binnen de eigen (geloofs)gemeenschap mag je natuurlijk een afwijkende mening hebben over seksescheiding, maar werk je voor een publieke zaak, betaald door ons belastinggeld, dan ligt dat mijns inziens anders.
Toch wel prettig om te weten dat die Commissie daar zo over denkt. Dan hoef ik vanwege mijn geloofsovertuiging (ik moet nog even opzoeken welke dat ook maar weer was), op mijn werk geen handen meer te schudden van vrouwen gekleed in een lange broek of van mannen met een paardenstaart. Bron 16 juli 2015.

spontaan crashende iPads van piloten van American Airlines voor uren oponthoud van vluchten hebben gezorgd. Vele Boeing 737 toestellen moesten noodgedwongen aan de grond blijven op Amerikaanse vliegvelden. De 'Jeppesen app' wordt door piloten gebruikt om informatie over vliegvelden en landingsbanen te raadplegen. Ook gebruiken zij de tablet om te voorkomen dat zij dikke handboeken met zich mee moeten nemen.
Logisch en begrijpelijk dat er steeds meer gegegens digitaal worden meegenomen i.p.v. op papier. Maar niet logisch, onbegrijpelijk en in mijn ogen onaanvaardbaar is dat de piloten voor de kennis die opgeslagen is in die iPads afhankelijk zijn van één (1) computersysteem. Of zou de luchtvaart nog niet weten dat computers en tablets (en de programma's daarop) af en toe crashen? iPad is prima, maar zorg dat je de noodzakelijke gegevens ook aanwezig hebt op minstens één ander apparaat met een ander operating system. Bron 29 april 2015.

na werkzaamheden aan het spoornet een ladder wordt achter gelaten. De eerstkomende trein rijdt daar dan ook tegenaan. Bron 13 april 2015.

na een stroomstoring van 20 minuten in het computer-systeem van de spoorwegbeheerder in Utrecht het backup-systeem onvoldoende capaciteit bleek te hebben. Urenlang was er geen enkel treinverkeer van en naar Utrecht mogelijk (je zult een vliegtuig moeten halen). Pas rond het midddaguur kwamen de eerste treinen weer op gang. Heeft dat computer-systeem dan geen UPS? Is dat backupsysteem nooit getest? De spoorwegbeheerder heeft 'iets' uit te leggen. Bron 02 februari 2015.

politiedocumenten met namen van verdachten op een server staan die door Google werd geïndexeerd en dus leesbaar waren voor iedereen. Bleek geen fout van de politie te zijn, maar toch. Bron 19 november 2014.

een cruciaal onderdeel van de kernreactor in Petten al tien jaar niet onderhouden is; bovendien werd doorgewerkt na een meting van een gevaarlijke concentratie uranium. Ook werd een kapotte gasdetector genegeerd. De gasdetector moet bij teveel radioactiviteit automatisch de kernreactor uitschakelen. Bron 18 oktober 2014.

twee verkeersleiders op een vliegveld tegelijkertijd in slaap zijn. Bron 19 augustus 2014.

het cruiseschip Costa Concordia zodanig dicht langs de kust vaart dat het op een rots vastloopt. 32 mensen kwamen om het leven. De kapitein van het schip kreeg o.a. veel kritiek omdat hij ver voor het evacueren van de passagiers klaar was, zelf al van boord was gegaan. Een paar jaar na dit ongeluk geeft dezelfde kapitein op een universiteit een gastcollege over paniekbeheersing. Dan heb je volgens mij geen gewone plaat voor je hoofd, maar wel een betonplaat. Bron, 07 augustus 2014.

een dominee van de Hersteld Hervormde Kerk verklaarde dat oud-minister Borst een "engels des dood" is. "Het is geen toeval dat zij geen natuurlijke dood stierf. God laat niet met zich spotten". Minister Borst heeft een aantal jaren geleden de euthenasiewet geïnitieerd en is in februari 2014 door een misdrijf om het leven gebracht. Deze dominee rechtvaardigt dus een moord. Opmerkelijk, Volkskrant, 15 maart 2014.

ING lanceert het plan om het uitgavenpatroon op de bankrekening van ING klanten te analyseren en de klant naar aanleiding van die analyse gericht advertenties te sturen. Een dag later blijkt 'half Nederland' dat 'niet zo'n goed idee' te vinden. Ook ik vind dat een slecht idee. Een bank is er alleen om op mijn geld te passen en omdat ze met dat geld 'spelen' kan er wat rente vanaf komen. Het idee alleen al dat een bank het uitgavenpatroon van klanten te gelde probeert te maken is m.i. in strijd met elke privacy. Van zo'n plan mag de directie (marketing) van een bank alleen maar dromen en alleen binnenshuis over fluisteren. Het wankele vertrouwen wat ik sowieso al in banken heb wordt hiermee opnieuw onderschreven. Volgens mij is er maar eentje die van zo'n plan echt van profiteert: de ING zelf. In mijn optiek heet zoiets een blunder. Ik wil geen rekeninghouder zijn bij een bank die een dergelijke blunder maakt / denkwijze heeft / zo'n inschattingsfout maakt. Ik ga dus weg bij de ING en ondanks enkele pogingen tot (s)lijmen van de ING (de laatste poging was op stuitend bekakte toon) heb ik (na 45 jaar!) mijn rekening opgezegd.
Waar een bank als de ING er normaliter tig werkdagen over doet om een email te beantwoorden, was er nu iets opmerkelijks. Om elf uur 's ochtends verstuurde ik mijn email waarin ik mijn mening ventileerde en mijn rekening opzegde, en om 13 uur ging de telefoon... Bron maart 2014.

"De nieuwe militaire helikopter NH90 kampt met 'bovenmatige corrosie en slijtage'. Dat is gebleken na inzet van de helikopter voor de kust van Somalië en in het Caribisch gebied." Dus je hebt een nieuwe helicopter nodig die ingezet gaat worden bij marine activiteiten. Die blijkt na een jaar overmatig te roesten. Wie kan mij uitleggen wie er heeft zitten slapen bij de bestelling van die helicopter? nieuws.nl, 11 maart 2014.

sommige van de huidige telefoonproviders 'laaienlichters' zijn. Je sluit een abonnement af zonder (= zonder) internet, je haalt de smartphone op bij de telefoonwinkel en op die Android telefoon staat doodleuk de "gegevenstoegang voor mobiel netwerk" aan. In je contract staat dus "geen internet", je krijgt het ongevraagd er bij en voor het gebruik ervan moet je betalen! Hoe moet je zo'n handelswijze nou benoemen in een beetje netjes Nederlands? Laaienlichters! 06 december 2013.

een Amerikaanse vrouw een tas met daarin 223.600 dollar (bijna 165.000 euro) heeft teruggegeven. De tas was in Los Angeles uit een geldtransportwagen gevallen. De medewerkers van het geldtransport waren in paniek op zoek naar de tas, die biljetten van twintig en honderd dollar bevatte. De medewerkers hadden het geld opgehaald bij een plaatselijk casino.
Dus een professioneel geldtransport bedrijf vervoert zijn waar zodanig dat er een tas met geld van de auto afvalt. Opmerkelijk. Bron 24 november 2013.

een straaljagerpiloot bij Vlieland per ongeluk het verkeerde doel heeft geraakt. De vlieger moest met het boordkanon van de F-16 schieten op een gronddoel op een afgelegen strand, maar miste. In plaats daarvan raakte hij een controletoren van de luchtmacht. Binnen waren een paar mensen, maar niemand raakte gewond. Het gebouw raakte aanzienlijk beschadigd.
Dus de piloot schiet op een oefendoel en in het verlengde daarvan staat de controletoren met mensen erin! Dat verzin je niet. Jongetjes van 10 jaar die met een katapult per ongeluk iemand raken die in het verlengde staat krijgen grondig op hun sodemieter van hun pa. Hoe leg je dit als legerleiding uit? Dat lukt je niet. Bron 04 november 2013.

anderhalve week geleden Nederland en masse de klok weer een uurtje vooruit zette. Met iedereen bedoelen we natuurlijk: ‘iedereen behalve de dienders die het traject A2 Amsterdam-Utrecht in de gaten houden’. Een tsunami van onterechte boetes was het gevolg. Bron 10 april 2013.

een parachutist door twee passanten bij toeval gevonden wordt in een weiland. Hij is dood en blijkt daar al een week te liggen. Bij een willekeuringe dropping van scouting of een school wordt aan het eind van de activiteit het papiertje afgevinkt of iedereen weer terug is. Bij parachutespringen kennelijk niet. Heel merkwaardig. Bron 17 december 2012.

de politie en de wegbeheerder een verongelukte auto niet kunnen vinden omdat er een misverstand is over wat 'rechts' is. De melder geeft door dat hij op de rechter rijbaan rijdt van A naar B. Terwijl bij de wegbeheerder de rechter rijbaan van B naar A loopt. Bron 13 november 2012.

de lijsttrekker van een Nederlandse politieke partij (SGP) anno 2012 het als "een feit" beschouwt dat de kans "heel klein" is dat vrouwen na een verkrachting zwanger worden. Tsja, wat moet je met zo'n mededeling, sterker: met zo'n politieke partij, zo'n politieke partij kan ik niet serieus nemen (krijgen wel subsidie van de overheid trouwens). Niet gehinderd door erg veel medische kennis, zou ik tegen deze meneer zeggen: "ga je huiswerk doen". En ik hoop natuurlijk dat de vrouw van deze meneer nooit verkracht wordt. Bron 28 augustus 2012.

iemand ongezien twee landingsbanen over kan steken op de luchthaven JFK in New York en vervolgens een terminal binnen te wandelen. De 31-jarige man was met zijn boot in een nabijgelegen baai gestrand. Hij zwom naar de kant en wandelde langs bewegingssensoren en camera's richting de vertrekhal. Hij klom een hek over en liep door naar terminal 3. Daar sprak hij een medewerker van luchtvaartmaatschappij Delta Airlines aan, die vervolgens de autoriteiten inlichtte. Het beveiligingssysteem op JFK, dat bedoeld is om de luchthaven te beschermen tegen terroristen, kostte honderd miljoen euro. Bron 13 augustus 2012.

een land (VS) door middel van drone's (onbemande vliegtuigjes) aanvallen uitvoert om vermeende islamitische terroristen te doden, zonder het desbetreffende land (Pakistan) daarvoor toestemming te vragen. De VS rechtvaardigen het gebruik door te stellen dat zij sinds de aanslagen van 9/11 overal ter wereld (!) een oorlog voeren tegen terrorisme. Bron 19 juli 2012.

een vliegtuig bijna neerstort omdat iemand op een verkeerde knop drukt. Het Japanse toestel met 117 inzittenden daalde in een halve minuut ongeveer 2 kilometer en vloog bijna op de kop. De copiloot bleek in de cockpit op een verkeerd knopje te hebben gedrukt. Dat heeft het Japanse ministerie van Transport woensdag naar buiten gebracht. De copiloot wilde de deur van de cockpit opendoen voor de hoofdpiloot, die naar de wc was geweest. Daarvoor moest hij met een knopje de deur van het slot halen, maar in plaats daarvan drukte hij per ongeluk op het knopje ernaast. Die veranderde de stand van het staartroer. Het vliegtuig stuurde daardoor eerst naar rechts en daarna scherp naar links en naar beneden. Ondanks de problemen wisten de piloten veilig te landen. Twee bemanningsleden raakten lichtgewond en zes passagiers voelden zich wat misselijk, aldus persbureau Kyodo. Het toestel van de maatschappij ANA was op 6 september onderweg van het Zuid-Japanse eiland Okinawa naar de hoofdstad Tokio.
Dit is zo ontzettende dom (knop ontsluiten deur naast knop staartroer), dit kan haast niet waar zijn. Bron 28 september 2011.

een land (VS) zonder enige vorm van rechtspraak, zonder het land waar de desbetreffende persoon woont van te voren in te lichten (laat staan toestemming vraagt) een verdachte (Osama bin Laden) dood schiet tijdens een militaire operatie en hem op volle zee een zeemansgraf geeft. 02 mei 2011.

een verkeersleider op een vliegveld 's nachts in slaap is gesukkeld. Twee vliegtuigen waren ondertussen zonder toestemming geland. De piloten hadden vergeefs enkele malen geprobeerd contact te leggen met de controletoren van Reagan National Airport in Washington, meldde de krant USA Today zaterdag. De verkeersleider was die nacht de enige die dienst had. De Amerikaanse minister van Verkeer bepaalde dat op de luchthaven van Washington voortaan steeds twee verkeersleiders in actie moeten zijn. De National Transportation Safety Board (NTSB) wees op de vermoeiende dienstroosters van de luchtverkeersleiders. Een slaperige verkeersleider in Lexington had in 2006 een toestel laten opstijgen vanaf een gesloten baan: bij het ongeluk stierven 49 mensen. Bron 26 maart 2011.

een evacuatie (uit Libië) van drie Nederlandse militairen door een helicopter van het marinefregat Hr.Ms. Tromp mislukt. Na de landing werd de bemanning namelijk overvallen door een gewapende groep regeringsgezinde Libiërs. Een paar dagen later staat in een verklaring van Defensie o.a. "Op het moment van de actie werd de situatie ter plekke als veilig beschouwd, al kon dat elk moment omslaan". Lees deze laatste zin nog eens rustig opnieuw. Bron 03 maart 2011.

de overheid de website www.crisis.nl beheert. Die website is ervoor om burgers te informeren, te waarschuwen en te adviseren bij een calamiteit (zoals de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 en 6 januari 2011). Alleen die overheid had zich niet gerealiseerd dat als er ook werkelijk een ramp is er heel veel mensen tegelijkertijd op die site gaan kijken. Site dus overbelast en niet meer te bereiken. Foutje. Gaan ze wat aan doen. Terwijl (citaat Youp van 't Hek) elke boerenheikneuter met de herseninhoud van een ons plankton toch weet dat in het geval van een echte crisis heel veel mensen naar die site gaan? Dan regel je toch op voorhand dat zo’n site nooit, maar dan ook nooit overbelast kan raken? De overheid niet. Die snapt dat nu ook en gaat daar wat aan doen. Bron 03 februari 2011.

het hoofd-computer-systeem van een belangrijk trein-knooppunt (Utrecht) uitviel door brand. Heel vervelend, maar dat kan gebeuren. Maar door dezelfde brand viel ook het backup-systeem uit, omdat dat backup-systeem op dezelfde plaats aanwezig was als het hoofd-systeem. Ook het personeel wat in noodgevallen kan worden gebeld door de treinmachinisten die onderweg zijn (en informatie nodig hebben), was door de brand niet meer in het gebouw aanwezig. Als je dat als middelbare scholier in een werkstuk ter beoordeling indient (hoofd- en backupsysteem op fysiek dezelfde plaats), dan krijg je een dikke onvoldoende. Bron 21 november 2010.

passagiers van een vliegtuig van British Airways boven de Noordzee de schrik van hun leven kregen, toen ze via een opgenomen boodschap te horen kregen dat het toestel een noodlanding zou moeten maken op het water. Zover kwam het uiteindelijk niet, de melding via de intercom werd gedaan doordat een van de piloten een verkeerde knop had ingedrukt. Bron 27 augustus 2010.

anno voorjaar 2010 nog steeds een politieke partij bestaat waarbinnen vrouwen niet gekozen mogen worden tot o.a. bestuurslid en tweede-kamer lid. Wij leven in een democratische rechtsstaat. Daarin zijn de fundamentele rechten van iedereen gewaarborgd door de overheid. Dat betekent dat elke politieke partij zich daaraan moeten houden. Een willekeurige 'geitenfokvereniging' mag misschien alleen blinde bejaarden of hindoehomo’s als lid erkennen, een Kamerfractie niet. Ja, je mag daarover dromen, maar nooit ook maar een letter van een discriminerend wetsvoorstel op papier zetten. Wat als er morgen een nieuwe lijst het Binnenhof wil veroveren met in de statuten het officiële standpunt ‘geen negers in de Tweede Kamer’. Of geen moslims, geen Joden, geen christenen, geen gehandicapten, geen homo’s en ga zo maar door. De publieke opinie zou 'ontploffen'. Onze oosterburen weten donders goed wat er kan gebeuren als een politieke beweging grondrechten aan zijn laarzen wil lappen. Je kan beginnen met het schrappen van het recht om gekozen te worden, maar waar eindigt het? Bron 21 april 2010.

in het moderne, gereguleerde Nederland op Schiphol een vliegtuig van de KLM is opgestegen vanaf een taxibaan parallel aan de startbaan in plaats van de startbaan zelf. Het ging om een Boeing 737 van de KLM die vanaf de Zwanenburgbaan richting het noorden had moeten opstijgen. In plaats daarvan gaf de gezagvoerder op de taxibaan gas en steeg het toestel van daar op. Wat er precies verkeerd is gegaan, is niet duidelijk. 11 februari 2010.

het OM een verklaring aflegt over iemand die in Nederland veroordeeld is en die vermoedelijk naar Turkije is gevlucht. Het OM verklaart: "Wij weten niet waar ... zit. Wel houden we er rekening mee dat hij in Turkije of ergens anders in het buitenland verblijft." Denk eens rustig na over deze laatste zin. 15 januari 2010.

het in 2009 mogelijk is dat een Amerikaans echtpaar aanschuift tijdens een staatsdiner van de Amerikaanse president Obama met de Indiase premier Manmohan Singh. Dat echtpaar wist de zaal in te komen en mee te eten, ook al waren ze niet uitgenodigd, stonden ze niet op de gastenlijst en hadden ze geen stoel toegewezen gekregen. Hoezo 'enorme beveiliging' onder verantwoordelijkheid van de geheime dienst. November 2009.

in de gemeente Nederweert een ambtenaar de kosten van de onderhoudsbeurt van de torenspits van een kerk met 650.000 euro laat overschrijden. Nader onderzoek wijst uit dat die ambtenaar hoogtevrees heeft, nooit naar boven is gegaan om te controleren en zelfs niet naar boven durfde te kijken. Hij liet de aannemer foto's maken en op basis van die foto's keurde de ambtenaar de hoger oplopende rekeningen goed. Volkskrant 27 november 2009.

chauffeurs van een auto welke staat te flitsen voor snelheidsovertredingen, na hun dienst met die auto zelf (grove) snelheidsovertredingen maken. De directeur van Veilig Verkeer Nederland blijkt structureel harder te rijden dan wettelijk is toegestaan. Peter R. de Vries. 01 november 2009.

twee piloten op een binnenlandse Amerikaanse (Northwest Airlines) lijnvlucht naar Minneapolis vlak voordat de landing werd ingezet een discussie kregen over het luchtvaartbeleid. Door het heftige gesprek vergaten ze de landing in te zetten. Het gesprek was blijkbaar zo geanimeerd, dat ze zelfs de oproepen van de luchtverkeersleiding niet hoorden. Op het moment dat het vliegtuig de landing moest inzetten, verloor de luchtverkeersleiding van Minneapolis-St.Paul het contact met het vliegtuig. Na meer dan een uur en 240 kilometer te hebben doorgevlogen, realiseerden de piloten zich hun fout. De communicatie werd hersteld en het toestel landde met twee uur vertraging alsnog op de juiste plek. Om er zeker van te zijn dat er geen sprake was van een kaping ging de politie in Minneapolis direct aan boord. Het leger was ook al voor de zekerheid in de standby-modus gezet met gevechtsvliegtuigen. Maar eenmaal aan de grond kwam al snel de oorzaak naar boven. De 144 passagiers konden het vliegtuig veilig verlaten. Het veiligheidsorgaan van de Nationale Transportvereniging gaat de vluchtgegevens onderzoeken en de opnames van de gesprekken tussen de piloten beluisteren. De twee piloten zijn door de vliegtuigmaatschappij voorlopig op non-actief gesteld. Voor hun kant van het verhaal zullen ze ondervraagd worden. 23 oktober 2009.

op de A6 bij Emmeloord vier auto's in botsing komen met de Ketelbrug, waardoor vier personen naar het ziekenhuis moeten worden gebracht. Nader onderzoek bracht aan het licht dat de Ketelbrug spontaan omhoog was gekomen. 04 oktober 2009.

in de verkeerstoren van de luchthaven van de Indiase stad Mumbai onlangs flinke paniek heerste: een vliegtuig dat daar had moeten landen, vloog over het vliegveld heen zonder ook maar een meter te dalen. De twee piloten van het vliegtuig, dat meer dan honderd mensen vervoerde, bleken in slaap te zijn gevallen. Het vliegtuig stond op de automatische piloot, schrijft de Indiase krant The Times of India donderdag. Pas vijftien mijl verder lukte het de piloten te wekken. De medewerkers van de verkeerstoren namen via een speciale procedure contact op met het vliegtuig, omdat ze vreesden voor een kaping. Pas toen in het vliegtuig een noodalarm afging, dat door de verkeerstoren was aangezet, ontwaakten de piloten uit hun dutje. 21 juni 2008.

Fortis-topman Jean Paul Votron eerste staat op een lijst van beloningsschandalen. Votron ontving een bonus van 2,5 miljoen euro, terwijl de aandeelhouders de afgelopen jaren maar liefst 15 miljard euro in rook zagen opgaan als gevolg van de ingezakte beurskoersen. Volgens de VEB was de bonus het dubbele van wat Fortis met haar aandeelhouders had afgesproken. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar heeft bovendien het salaris van Votron met 73 procent verhoogd, zonder dit aan de aandeelhouders voor te leggen. Vereniging Effecten Bezitters, 21 juni 2008.

in maart 2008 op het vliegveld Heathrow een nieuwe terminal voor het reizigersverkeer wordt opengesteld. Terminal 5 kostte 5.6 miljard euro en kreeg bij de opening door koningin Elisabeth de naam 'Gateway to Britain' mee. In de week na de opening is de chaos zo groot dat er dagelijks 20% van de vluchten moet worden geschrapt en staan er 28.000 stuks niet-afgehandelde bagage te wachten om te worden vervoerd naar hun eigenaar. London, maart 2008.

waar een Apache gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht een enorme chaos heeft veroorzaakt in de Bommelerwaard. De helikopter raakte tijdens een oefenvlucht kabels van hoogspanningsmasten van Nuon boven de Waal ter hoogte van Hurwenen. Daardoor viel de stroom in een groot deel van het Gelders rivierengebied uit. De kabels van de hoogspanningsmasten vielen in de Waal. Daardoor raakte de scheepvaart ter plekke gestremd. Ruim 50.000 huishoudens zitten zonder stroom, schat de politie. De piloten waren volgens Defensie ervaren vliegers. Het ongeval gebeurde tijdens een training laagvliegen in het donker. Het gebied is aangemerkt als laagvlieggebied. Er zijn vaker dergelijke nachtelijke oefeningen van de Luchtmacht. Bron, 12 december 2007.

bij een proef met een nieuwe grote Airbus A340-600 de motoren op volle kracht worden getest, terwijl het toestel in de remmen staat. Met die remmen ging 'even iets mis' en een eindje voor het toestel stond een muur... Het toetsel is nu total loss. Zo'n test zal wel nodig zijn, maar welke debiel laat zo'n test uitvoeren op enige afstand van een muur? Toulouse, 15 november 2007.

anno 2007 pas openbaar wordt gemaakt dat er op 2 mei 1984 op een Duits vliegveld een atoombom van een vrachtauto is gevallen. Het ging om een kernbom met 8x de kracht van de bom op Hiroshima. De atoombom gleed in de regen van de wagen, doordat hij niet goed vast was gemaakt. Een röntgenfoto van de kernkop maakte duidelijk dat hij niet beschadigd was. NRC september 2007.

anno 2007 de fietser in het verkeer bijzondere wettelijke bescherming geniet. Hij is kwetsbaar dus moet het andere verkeer meer rekening met hen houden dan gebruikelijk. Het andere verkeer is per definitie schuldig als er een fietser wordt aangereden, tenzij er duidelijk tegendeel te bewijzen is. Die bijzondere bescherming is op z'n minst 'opmerkelijk' te noemen, zeker omdat een groot deel van diezelfde fietsers zich alles behalve kwetsbaar gedraagt: geen verlichting, geen richting aangeven, tegen het verkeer inrijden, op de stoep rijden, niet stoppen voor een rood verkeerslicht, etc. Daar doet de politie (vrijwel) niets aan, dat is kennelijk geen prioriteit.

topaanklager procureur-generaal Dato Steenhuis zijn chauffeur geregeld opdracht geeft 140 kmh over de snelweg te rijden. Als Steenhuis op tijd in den Haag wilde zijn ging het blauwe zwaailicht en de sirene aan bij de dienstauto, die daarbij ook over de vluchtstrook de file inhaalde. Dat gebeurde wekelijks volgens de chauffeur. (Een van de speerpunten van het college van procureurs-generaal is een harde aanpak van de verkeerscriminaliteit. Steenhuis is tevens voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat verantwoordelijk is voor het innen van verkeersboetes). De chauffeur draagt bij zijn werk voor Steenhuis een politieuniform, heeft een politielegitimatie, hoewel hij geen opsporingsambtenaar is en heeft geen opleiding om te rijden met zwaailicht en sirene. (Volkskrant 06 mei 2006). In het basale Nederlands wat ik hanteer, heet dat machtsmisbruik.

anno 2005 het begrip voorrang in het verkeer al een paar jaar niet meer wordt toegepast. Het criterium is nu "kan ie me zodanig raken dat ík het moet betalen".

in april 2005 de rechtbank in Breda oordeelt dat het toevallig binnenhalen van kinderporno bij het downloaden van legale porno strafbaar is en heeft daarvoor een veroordeling uitgesproken. In mei 2005 wordt bij voormalig officier van justitie Joost Tonino kinderporno ontdekt op zijn pc. Het Openbaar Ministerie concludeert dat Tonino niets te verwijten valt omdat niet kan worden vastgesteld dat hij de afbeeldingen bewust van het internet heeft gehaald. (Volkskrant, 12 mei 2005). In mijn ogen is dat rechtsongelijkheid.

de rechter na het voorlezen van het vonnis tegen de veroordeelde zegt "en, hebt u het een beetje kunnen volgen?". (Volkskrant, 12 februari 2005).

iemand een stuk stoeptegel vanaf een viaduct over een Rijksweg op een auto gooit, de bestuurder overlijdt. (Rijswijk, 09 januari 2005).

de gehele wereld zich (terecht) druk maakt over de 225.000 doden van een tsunami (zuid-oost Azië, 26 december 2004), terwijl dergelijke aantallen jaarlijks in Afrika overlijden aan honger, ziekten en oorlogen, daar hoor je (bijna) niks over.

een officier van justitie zijn pc afdankt en bij de vuilnis op straat zet. Er blijkt nog heel veel 'gevoelig materiaal' op te staan. (september 2004).

de landing van een ruimtesonde op aarde mislukt omdat sensoren 180 graden verkeerd om waren getekend en gemonteerd. Die sensoren hadden moeten opmerken dat de sonde terugkeerde op aarde en hadden de remparachutes moeten activeren. Nu gebeurde er niets en het scheepje sloeg te pletter. (Genesis, 8 september 2004)

een van de invloedrijkste landen ter wereld, waar 'democratie' met hoofdletters wordt geschreven, zonder merkbare nadelige gevolgen het zich kan permitteren om mensen zonder aanklacht en recht op proces jarenlang gevangen te zetten in Guantánamo Bay (oktober 2002).

een patient vier maal door een arts in opleiding (goed) wordt geholpen, zonder gevraagd te worden of die arts de behandeling mag uitvoeren. Op de rekening staat het uurtarief van de specialist. Ja dat mag in Nederland. (Consumentengids oktober 2004)
Ik vind dat de hoogte van het uurtarief verband mag tonen met de kwaliteit van de leverancier. Het argument 'het gebeurt onder verantwoordelijkheid van de specialist' snijdt voor mij geen hout, want de specialist is afhankelijk van het waarnemings- en beoordelingsvermogen van die onervaren arts in opleiding. In dit geval betaal je dus voor bewezen kwaliteit en je krijgt een onervaren aio. Een noot moet hierbij wel worden gemaakt want je brengt je auto naar de garage en je weet niet of die wordt gerepareerd door de eerste de beste leerling-monteur of door een chef-monteur, aan de rekening zie je dat niet. Terwijl je het wel degelijk aan de rekening ziet als je die krijgt van een 'nobody-advocaat' of van Mr. Moskowitz.

het automatische 'collision-warning-system' voor vliegtuigen is uitgeschakeld en de desbetreffende operator niet achter zijn console zit (zuid Duitsland, 1 juli 2002).

in de Noordzee een gekapseisd schip ligt, meerdere bewakingselementen aanwezig zijn, en toch varen er nog weer twee andere schepen tegenaan. (Tricolor, december 2002).

een land (VS) zich het recht permitteert om bezoekers een papier te laten ondertekenen waarmee een bezoeker verklaart dat hij/zij akkoord gaat met het feit dat ze zonder argument en zonder dat ze er van rechtswege bezwaar tegen kunnen aantekenen, het land uitgezet kunnen worden.
Dat zelfde land kan bij de landsgrens van elke bezoeker (zowel Amerikanen als buitenlanders) en zonder opgaaf van reden de laptop, gsm, IPod en andere electronische apparaten voor onbepaalde tijd in beslag nemen. Ambtenaren mogen de gegevens die daar daarop aanwezig zijn kopieëren en delen met ambtenaren van andere ministeries.

de landing van een ruimtevaartuig op de planeet Mars mislukt omdat de ene fabrikant van navigatieapparatuur zijn software afleverde met Amerikaanse maten (imperial: inches), terwijl een andere firma dat deed in het metrieke stelsel (centimeters). (Mars Climate Orbiter, 23 september 1999)

een motor van een vliegtuig afvalt zonder dat de piloot dat opmerkt (Bijlmerramp, 4 oktober 1992).

een veerboot de zee op vaart met de laadklep nog volledig open. De man die ‘m moest sluiten was in slaap en de brug wist van niks. (Herald of Free Enterprise, Zeebrugge, 6 maart 1987).

de holocaust .. miljoen slachtoffers eiste en de gemoederen nog vele decennia daarna bezig hield, terwijl de Verenigde Staten in Laos, Cambodja en Vietnam jarenlang meer dan 100 bombardementsvluchten per dag uitvoerden, waardoor .. mensen het leven lieten, daar hoor je nooit wat over. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar.

waar veel stoplichten het verkeer regelen wat ze eerst zelf verzamelen. Hoe zou toch de naam 'stoplichten' ontstaan zijn, terwijl de oorspronkelijke naam 'verkeerslichten' is?

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina