home  →  spelvormen  →  twenty-four klik hier om te printen

Twenty-Four   clubhuis / kleedkamer

Een spelletje met dobbelstenen. Het is de bedoeling zo hoog mogelijke cijfers te gooien in vijf worpen. Speler A gooit zijn eerste beurt met vijf stenen en moet daarna op zijn minst één steen apart zetten (meer mag), meestal het hoogste nummer. Hij gaat door totdat hij vijf worpen heeft gedaan, of alle stenen apart heeft gezet. Zijn totaal wordt dan altijd verminderd met 24 punten. Voorbeeld: hij verzamelt in vijf worpen 26 punten, minus 24 = 2 punten. Daarna gooit dezelfde speler alle vijf dobbelstenen opnieuw met de bedoeling dezelfde cijfers op de stenen te verkrijgen als zijn verkregen hoeveelheid punten (2 in dit voorbeeld). Voorbeeld: met zijn eerste worp gooit hij twee 2'en, die zet hij apart en gooit opnieuw met de over gebleven drie stenen. Als daarbij geen enkele twee zit gaat zijn beurt over, als er weer een twee bij zit, dan zet hij die apart en maag gooien met de overgebleven twee stenen, etc. Als hij vijf 2'en heeft verzameld dan levert dat 10 punten op (5x2=10), vier 2'en is 8 punten, etc. Als een speler er niet in slaagt ook maar één 2 te gooien dan heeft hij nul punten. Het maximale aantal punten wat bij dit spelletje verkregen kan worden is 30 (in zijn eerste beurt gooit hij vijf 6'en zijn behaalde punt is dan 30-24=6; daarna slaagt hij er ook nog in vijf 6'en te gooien.
Daar elke verkregen punt een eenheid voor de weddenschap is, kan het 'leuk' oplopen. Nul punten is niet noodzakelijk erg slecht, want je kunt ook negatief uitkomen als je in jouw opening beurt minder dan 24 gooit (bv. 20); je score is dan 20-24=-4. Als je dan in je tweede beurt drie 4'en gooit, dan is je score -12.
Let op: je mag niet stoppen met gooien zolang je het cijfer gooit wat jij nodig hebt. Als je dus een negatieve score hebt behaald in je eerste beurt, dan hoop je dat je jouw cijfers niet meer gooit, dan blijf je op nul tenminste.
let op: als je in de eerste beurt 24 gooit, dan is je score dus 24-24=nul. je beurt is nu voorbij.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 05 oktober 2008.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek