home  →  spelvormen  →  tegen par klik hier om te printen

Tegen par   strokeplay

Tegen par is een officiële wedstrijdvorm, dus als er onduidelijkheid is: zie de Golfregels en kijk bij de Definities en Regel 32.

De wedstrijdvorm 'tegen par' is een vorm van strokeplay waarbij op elke hole tegen een bepaalde score wordt gespeeld. De regels van strokeplay zijn van toepassing, maar zie Regel 32. De telling vindt plaats zoals bij matchplay. De speler heeft uitsluitend zichzelf en zijn netto par als tegenstander. Wanneer een speler op een hole één of meer slagen onder zijn (netto) par speelt, dan noteert hij als score een + (plus). Speelt hij de hole in (netto) par dan noteert hij een 0 (nul). Speelt hij de hole in meer dan zijn (netto) par dan wordt hij geacht de bal op te nemen (verhoogt de snelheid van het spel) en noteert hij voor die hole een - (min). Elke hole waarvoor de speler geen score noteert is een verloren hole (een -). Scores worden alleen genoteerd als u een + of een 0 kunt noteren. Na het spelen van de vastgestelde ronde(s) telt u het aantal plussen en minnen, Uw totaal score is dan bv. plus twee. Winnaar is de deelnemer die het beste resultaat behaalt op de vastgestelde ronde(s).

Handicapverrekening. Verrekend wordt 3/4 van de individele handicap, tenzij de wedstrijdcommissie bepaalt dat de volledige handicap wordt verrekend (want bij 3/4 blijft er zelden een positief resultaat over).

Bisque.
Bisque is vrijwel hetzelfde als 'Tegen Par', maar u mag uw handicapslagen (evenveel als bij 'Tegen Par') inzetten wanneer en waar u maar wilt. Met dien verstande natuurlijk dat elke handicapslag maar éénmaal gebruikt kan worden. Pas dus op met het te vroeg in de ronde gebruiken ervan.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 05 oktober 2008.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek