home  →  spelvormen  →  één stok met putter / twee stokken met putter / short set klik hier om te printen

Eén stok met putter  /  Twee stokken met putter  /  Iron man  /  Short set  /  Three Club Monte   matchplay en strokeplay

1 / 2 / 3 / 4 ... stokken met putter is een goede uitdaging voor lage handicappers. Elke speler mag (naast de verplichte putter) stokken naar keuze meenemen. Naar keuze van de wedstrijdcommissie te spelen in matchplay of strokeplay, individueel of in teamverband.

De club-selectie is natuurlijk het allerbelangrijkste in deze 'wedstrijd'. De meeste spelers laten de houten en de wedges uit de tas. De ijzer vijf is populair, maar de ijzer zes of zeven is ook niks mis mee. Dit spel vereist intelligentie en creativiteit omdat het grote varieteit aan schoten nodig is. Speler leren daardoor nieuwe technieken te beheersen.

In 1987, tijdens de wereldkampioenschappen One-Club, deed Thad Daber 70 slagen over zijn ronde op de par-72 Lochmere Golf Club. Hij gebruikte een ijzer zes en de putter.

Eén stok spel.
Dit spel wordt gespeeld door teams van (meestal) vier spelers. Elke speler mag één stok meenemen en het team spreekt onderling af wie welke stok meeneemt. Dan ligt meteen vast wie welke slag doet, want de stokken mogen niet onderling worden gewisseld. Winnaar is het team welke over de vastgestelde ronde(s) met de laagste score binnenkomt.
Handicapverrekening. Verrekend wordt 1/4 van de gesummeerde handicaps van de teamleden.

Iron man.
Dit spel wordt gespeeld met de putter en alleen de ijzers. Handicapverrekening: eigen handicap.

Portugese één club.
Dit echte gezelligheids / scherts spel wordt gespeeld door teams van vier spelers. Elke speler mag slechts één stok meenemen en het team spreekt onderling af wie welke stok meeneemt (de putter is verplicht). Er wordt om beurten (dus vaste volgorde) gespeeld) en die volgorde moet worden aangehouden over de hele wedstrijd. Het kan dus voorkomen dat de speler met een ijzer vijf moet gaan putten en dat de speler met de putter moet gaan afslaan. De bruto scores per team worden opgeteld waarna de handicap verrekening plaats vind. Winnaar is natuurlijk het team welke de laagste netto score heeft. Misschien geen slecht idee om deze wedstrijd over negen holes te spelen, want bij 18 holes gaat het plezier er snel af.
Handicapverrekening. Alle handicaps van de vier spelers van een team worden bij elkaar opgeteld. Daarvan krijgt het team 3/8 aan slagen mee. Voorbeeld: speler A heeft handicap 8, B heeft 14, C 13 en D 15. het team heeft dus samen hcp 50; 3/8 van 50 is 19. het team krijgt dus 19 slagen mee.

Monkey Tournament.
Deze ronde wordt gespeeld door teams (flights) van drie of vier (zelfs vijf) spelers. In een hoed worden naamkaarten gelegd van alle stokken uit de tas. Elke speler van een team trekt daar blind een kaartje uit en dat is de stok waarmee hij de hele ronde moet spelen (per team wel drie verschillende stokken). De spelers van een team slaan strikt om-en-om (alternating).
Dit format staat garant voor fraaie verhalen op de 19e hole, omdat een bal uit een bunker geslagen moet worden met de driver en een afsga met de sandwedge gedaan moet worden.
Ondanks de hoge scores die ongetwijfeld behaald gaan worden speelt dit spelletje behoorlijk snel.
Handicap verrekening. De helft van het totaal van het team.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17 februari 2019.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek