home  →  spelvormen  →  eighty-one / nines / nine points / twelves / sixteens / amerikaantje / barracuda / mexicaantje / six points / english klik hier om te printen

Amerikaantje  /  Barracuda  /  Mexicaantje  /  Six points   matchplay
English   strokeplay
Nines  /  Nine Points  /  Eighty-One   matchplay
Twelves   matchplay
Sixteens   matchplay


De basis van deze spellen is hetzelfde: een groep van 3 of 4 spelers, individueel matchplay (soms strokeplay of stableford). Per hole zijn er een aantal punten te verdelen.
Aardig om de zinnen de verzetten, maar niet echt (extra) uitdagend omdat je geen andere strategie nodig hebt dan zo goed mogelijk te spelen.Amerikaantje / Barracuda / Mexicaantje / Six points
wordt alleen als driebal gespeeld. Elke speler van de drie speelt individueel matchplay. Per hole zijn er zes punten te verdelen: 4, 2 en 0 punten; 4, 1 en 1 punten; 3, 3 en 0 punten; 2, 2 en 2 punten. Aan het einde van de ronde(s) worden alle punten per speler opgeteld en de winnaar is degene met de meeste punten.
Handicapverrekening. De laagste handicapper van de drie spelers wordt op hcp nul gezet. De twee andere spelers krijgen 3/4 van het verschil aan slagen mee. Voorbeeld: speler A heeft handicap 8, speler B 16 en C 12. Speler B krijgt dan (16-8) x 3/4 = 6 slagen mee en speler C krijgt (12-8) x 3/4 = 3 slagen mee.


English
wordt alleen als driebal gespeeld in strokeplay format. Op elke hole zijn zes punten te verdelen: 4, 2 en 0 punten; 3, 3 en 0 punten; 4, 1 en 1 punten; 2, 2 en 2 punten. De speler met de meeste punten aan het einde van de ronde wint de inzet.
Variatie 1: elke speler kan een nassau spelen, gebruik makend van punten in plaats van holes.
Variatie 2: niet de speler met het hoogst aantal punten wint, maar de punten worden vergeleken ten opzichte van elkaar.


Nines / Nine Points / Eighty-One
wordt gespeeld met drie (3) spelers welke individueel matchplay spelen. Op elke hole zijn negen punten (nines) te verdelen, aan het einde van de eerste negen holes dus 81 punten (eighty-one). De speler met de laagste score op een hole wint vijf punten, de volgende drie en de speler met de hoogste score wint één punt (bv. score 4-5-6 levert op: 5-3-1 punten; score 5-5-6 levert op: 4-4-1 punten; score 4-5-5 levert op: 5-2-2 punten; score 7-7-7 levert op: 3-3-3 punten). Aan het einde van 18 holes moet het totaal van de verkregen punten dus 162 zijn. De speler met de meest gewonnen punten is winnaar.
Dit spelletje wordt vaak om geld gespeeld. Voor het begin van de ronde wordt dan afgesproken hoeveel geld één punt waard is. De afrekening is als volgt: Na 18 holes is bv. de eindstand: speler A heeft 53 punten, speler 51 en speler C 58 punten. Speler C wint dan vijf punten van speler A en speler C wint zeven punten van speler B.
Handicapverrekening. Of de volledige handicap wordt verrekend of geen handicap wordt verrekend.


Twelves
wordt gespeeld met vier (4) spelers welke individueel matchplay spelen. Op elke hole zijn twaalf punten (twelves) te verdelen, aan het einde van de eerste negen holes dus 108 punten. De speler met de laagste score op een hole wint zes punten, de volgende vier, de volgende twee en de speler met de hoogste score wint nul punten (bv. score 4-5-6-7 levert op: 6-4-2-0 punten; score 5-5-6-7 levert op: 5-5-2-0 punten; score 5-5-5-6 levert op: 4-4-4-0; score 4-5-5-5 levert op: 6-2-2-2 punten; score 7-7-7-7 levert op: 3-3-3-3 punten). Aan het einde van 18 holes moet het totaal van de verkregen punten dus 216 zijn. De speler met de meest gewonnen punten is winnaar.
Dit spelletje wordt vaak om geld gespeeld. Voor het begin van de ronde wordt dan afgesproken hoeveel geld één punt waard is. De afrekening is als volgt: Na 18 holes is bv. de eindstand: speler A heeft 53 punten, speler B 52, speler C 60 punten en speler D heeft 53 punten. Speler A: krijgt van B 1 punt (euro), betaalt C 7 euro en speelt gelijk met speler D. Speler B: betaalt C 8 euro en betaalt D 1 euro. Speler C: krijgt van D 7 euro. Dure dag dus voor speler B.
Handicapverrekening. Of de volledige handicap wordt verrekend of geen handicap wordt verrekend.


Sixteens
is bijna identiek aan Twelves (iets andere puntentelling) en wordt gespeeld met vier spelers welke individueel matchplay spelen. Op elke hole zijn zestien punten (sixteens) te verdelen, aan het einde van de eerste negen holes dus 144 punten. De speler met de laagste score op een hole wint zeven punten, de volgende vijf, de volgende drie en de speler met de hoogste score wint één punt (bv. score 4-5-6-7 levert op: 7-5-3-1 punten; score 5-5-5-7 levert op: 5-5-5-1 punten; score 5-5-6-6 levert op: 6-6-2-2). Aan het einde van 18 holes moet het totaal van de verkregen punten dus 288 zijn. De speler met de meest gewonnen punten is winnaar.
Variatie. De volgende variatie op sixteens wordt veel gespeeld: de spelvorm (individueel matchplay) blijft hetzelfde, maar per flight zijn er twee teams van elk twee spelers. Het aantal punten per hole per tweetal wordt bepaald door hun score, waarbij het cijfer van de laagste score op de eerste plaats staat. Voorbeeld: A speelt 4, B 4, C 4 en D 5, dan heeft team AB 44 punten en team CD 45 punten; AB wint dus 1 punt van CD. Dit spel kan gevaarlijk (duur) worden bij een birdie: de punten verdubbelen namelijk. Voorbeeld op een par 4: A 3, B 4, C 4 en D 5, dan heeft team AB 34 punten en team CD 45; AB wint dan (45-34)x2=22 punten. Wordt er een eagle gespeeld dan worden de punten verdriedubbbeld.
Dit spelletje wordt vaak om geld gespeeld. Voor het begin van de ronde wordt dan afgesproken hoeveel geld één punt waard is.
Handicapverrekening. Of de volledige handicap wordt verrekend of geen handicap wordt verrekend.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2010.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek