homeCamper     informatie, ervaringen en tips

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

wensenlijst

230 volt

230 volt delen

27 mc

aansluitsnoer

aardlekschakelaar

accu

accu fit

accu lader

accu bewaker

accu monitor

accu trainer

accu lithium LifePO4

achteruitrijcamera

aggregaat

ampère

antenne

apps

asociaal

auto(tje) mee

banden

bekeuringen

bellen

berg-passen

beveiliging

blokken

brandblussers

camperplaatsen

campers - merken

campers - soorten

campingcards

campings

checklist(s)

communicatie

coördinaten

diefstal

diesel

diesel toevoeging

diversen

doorrijhoogte

ducato recall

egr

eten

etiquette

fiets

frankrijk kussen

frankrijk sociaal

gas

butaan  /  propaan

gas detector

lpg  /  fles

verbruik

gasmelder

gasklephuis

gasveren

gereedschap

gewicht

massa ledig voertuig

massa bedrijfsklaar

massa maximum

gootsteen

inbraak

internet

koelkast

koffie

krik

legen / lozen

legionella

links

luifel

luik-dak

luik-service

medisch

mifi

milieu-sticker

motoren

motorfiets

muizen

muziek

navigatie

nieuwe rijden, het

obd

omvormer

onderdelen, reserve

onderhoud

onder-tapijt

onweer

overspannings-beveiliging

parkeerplaats

parkeren

paspoort

portofoon

power manager

problemen

rijbewijs

roamingkosten

routes-naar-t-zuiden

satelliet-ontvanger

schoonwatertank

schorsen

sloten

snelheid max.

stalling

stekker

stroomverbruik

tafel

telefoon

televisie

toilet

tolwegen

tol télépéage

trapje

tuning

vakantie hd/usb

veiligheid

veiligheidsgordels

verduistering

verlichting

verwarming

vignet

vocht

voorruit

vuilwatertank

wasserette

water

waterslang

weer(voorspelling)

welke camper?

wifi

winterbanden

winterstalling

zijwind

zonnepanelen

inhoudsopgave

Het diesel motorblok warm rijden

Algemeen
De beste manier om een diesel warm te rijden is te starten en meteen te gaan rijden (geef het blok wel even 15 seconden de tijd om de olie naar boven te krijgen). Het wordt aanbevolen om de eerste minuten netjes, rustig en voorzichtig te rijden totdat de temperatuurmeter van de koelvloeistof de bedrijfstemperatuur aangeeft. Als je graag een richtlijn wilt hebben: rij niet onder 1800 rpm, niet boven 2500 rpm, niet meer dan 30% gaspedaal, schakel bij maximaal 2500 rpm. Als het op deze manier gebeurt verschilt het warm rijden niet zoveel van die van een benzine motor, maar het duurt merkbaar langer. Heb je echt het beste met je motor voor, zet dan tijdens de eerste 10 minuten de verwarming zo koud mogelijk (airco/clima uit), zodat alle geproduceerde warmte aan het blok ten goede komt. N.B. als de koelvloeistof op temperatuur is (ca. 90 graden C.) dan is het motorblok nog niet op temperatuur. Een temperatuurmeter voor de olie geeft hiervoor een veel betere indicatie. Bij normaal en voorzichtig warmrijden (probeer dat maar eens te omschrijven), zonder veel stoplichten en zonder files, mag je na 15-20 minuten er toch van uit gaan dat het blok warm genoeg is om meer gas te geven.

File
Als je in de file komt te staan met een koude motor dan produceert de stationair draaiende motor niet genoeg warmte om de bedrijfstemperatuur te bereiken. De temperatuur van de koelvloeistof blijft (ver) onder de 90°C. Wat helpt is dan veel stroomvretende electrische apparaten aan te zetten, dus koplampen en achterruitverwarming.

Rond het vriespunt en kouder
Bij temperaturen rond het vriespunt krijg je te maken met het gegevens dat een diesel veel minder warmte produceert dan benzine en LPG motoren en een diesel bereikt daardoor opmerkelijk langzaam de gebruikelijke bedrijfstemperatuur. Als er dan ook nog warmte voor het interieur van het blok wordt onttrokken, dan wordt de opwarmtijd nog langer. Zeker bij temperaturen onder nul, heel rustig rijden en de interieurverwarming en ventilator op maximaal, kan beneden de normale bedrijfstemperatuur al een evenwicht ontstaan tussen warmteproductie in het blok en warmteafvoer naar de verwarming: de bedrijfstemperatuur van de motor komt dan bv. niet hoger dan 70 Celcius. Bij een zwaardere motorbelasting door bv. een hogere snelheid of een helling stijgt de motortemperatuur, om dan op een langere daling of in overwegend 'bumper aan bumper' verkeer zelfs nog lager dan 70 graden Celcius uit te komen. Deze symptomen lijken veel op een niet-correct-sluitende of te-vroeg-openende thermostaat. Dus niet meteen de thermostaat vervangen, maar eerst controleren of de aanvoerslang naar de radiator wel warm-heet is, terwijl de motor nog onder-temperatuur heeft.

Warm laten worden door stationair laten draaien
Omdat een diesel zo efficiënt is wordt de koelvloeistof minder snel opgewarmd dan bij vergelijkbare benzine motoren. Een diesel motor bereikt zijn bedrijfstemperatuur niet door 'm stationair-draaiend warm te laten worden. Er is dus geen argument om de auto een paar minuten voor je vertrek te starten om op die manier een warm interieur te hebben als je wil wegrijden, want die wordt op die manier niet warm. Verwarmde zittingen en vooral standverwarming zijn waardevolle opties voor hen die in een koud klimaat leven.

Koud blok stationair lang laten draaien is niet verstandig
Langere tijd stationair draaien is slecht voor een koud blok. De smering kan niet optimaal werken bij zo'n laag toerental. Als de koelvloeistof niet op temperatuur komt of blijft, dan kan de temperatuur van de wand van de cilinders zover dalen dat het vocht in de aangezogen lucht gaat condenseren in de cilinders en het uitlaatsysteem, daardoor krijg je een grotere kans op sludge. Bij zwavelhoudende brandstoffen kan er zo'n sterk zuur ontstaan dat zelfs de uitlaatkleppen of zittingen worden aangetast. Bij een lagere temperatuur van de olie dan circa 60 graden kunnen er vochtdruppeltjes in het carter ontstaan die vaak niet goed worden afgevoerd via de carterventilatie. Dan ontstaat een bekende witte drab die vaak 'mayonaise' of 'sludge' wordt genoemd. Ook kunnen de toevoegingen (additieven) van de olie hun werk niet goed doen bij een lagere temperatuur, hogere mechanische slijtage is dan het gevolg.
Dus: starten, geef dan het blok even circa 15 seconden de tijd om de olie naar boven te pompen, en dan rustig wegrijden.

Laatste wijziging: 22 november 2014. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina