Het diesel motorblok warm rijden

Algemeen
De beste manier om een diesel warm te rijden is te starten en meteen te gaan rijden (geef het blok wel even 15 seconden de tijd om de olie naar boven te krijgen). Het wordt aanbevolen om de eerste minuten netjes, rustig en voorzichtig te rijden totdat de temperatuurmeter van de koelvloeistof de bedrijfstemperatuur aangeeft. Als je graag een richtlijn wilt hebben: rij niet onder 1800 rpm, niet boven 2500 rpm, niet meer dan 30% gaspedaal, schakel bij maximaal 2500 rpm. Als het op deze manier gebeurt verschilt het warm rijden niet zoveel van die van een benzine motor, maar het duurt merkbaar langer. Heb je echt het beste met je motor voor, zet dan tijdens de eerste 10 minuten de verwarming zo koud mogelijk (airco/clima uit), zodat alle geproduceerde warmte aan het blok ten goede komt. N.B. als de koelvloeistof op temperatuur is (ca. 90 graden C.) dan is het motorblok nog niet op temperatuur. Een temperatuurmeter voor de olie geeft hiervoor een veel betere indicatie. Bij normaal en voorzichtig warmrijden (probeer dat maar eens te omschrijven), zonder veel stoplichten en zonder files, mag je na 15-20 minuten er toch van uit gaan dat het blok warm genoeg is om meer gas te geven.

File
Als je in de file komt te staan met een koude motor dan produceert de stationair draaiende motor niet genoeg warmte om de bedrijfstemperatuur te bereiken. De temperatuur van de koelvloeistof blijft (ver) onder de 90°C. Wat helpt is dan veel stroomvretende electrische apparaten aan te zetten, dus koplampen en achterruitverwarming.

Rond het vriespunt en kouder
Bij temperaturen rond het vriespunt krijg je te maken met het gegevens dat een diesel veel minder warmte produceert dan benzine en LPG motoren en een diesel bereikt daardoor opmerkelijk langzaam de gebruikelijke bedrijfstemperatuur. Als er dan ook nog warmte voor het interieur van het blok wordt onttrokken, dan wordt de opwarmtijd nog langer. Zeker bij temperaturen onder nul, heel rustig rijden en de interieurverwarming en ventilator op maximaal, kan beneden de normale bedrijfstemperatuur al een evenwicht ontstaan tussen warmteproductie in het blok en warmteafvoer naar de verwarming: de bedrijfstemperatuur van de motor komt dan bv. niet hoger dan 70 Celcius. Bij een zwaardere motorbelasting door bv. een hogere snelheid of een helling stijgt de motortemperatuur, om dan op een langere daling of in overwegend 'bumper aan bumper' verkeer zelfs nog lager dan 70 graden Celcius uit te komen. Deze symptomen lijken veel op een niet-correct-sluitende of te-vroeg-openende thermostaat. Dus niet meteen de thermostaat vervangen, maar eerst controleren of de aanvoerslang naar de radiator wel warm-heet is, terwijl de motor nog onder-temperatuur heeft.

Warm laten worden door stationair laten draaien
Omdat een diesel zo efficiënt is wordt de koelvloeistof minder snel opgewarmd dan bij vergelijkbare benzine motoren. Een diesel motor bereikt zijn bedrijfstemperatuur niet door 'm stationair-draaiend warm te laten worden. Er is dus geen argument om de auto een paar minuten voor je vertrek te starten om op die manier een warm interieur te hebben als je wil wegrijden, want die wordt op die manier niet warm. Verwarmde zittingen en vooral standverwarming zijn waardevolle opties voor hen die in een koud klimaat leven.

Koud blok stationair lang laten draaien is niet verstandig
Langere tijd stationair draaien is slecht voor een koud blok. De smering kan niet optimaal werken bij zo'n laag toerental. Als de koelvloeistof niet op temperatuur komt of blijft, dan kan de temperatuur van de wand van de cilinders zover dalen dat het vocht in de aangezogen lucht gaat condenseren in de cilinders en het uitlaatsysteem, daardoor krijg je een grotere kans op sludge. Bij zwavelhoudende brandstoffen kan er zo'n sterk zuur ontstaan dat zelfs de uitlaatkleppen of zittingen worden aangetast. Bij een lagere temperatuur van de olie dan circa 60 graden kunnen er vochtdruppeltjes in het carter ontstaan die vaak niet goed worden afgevoerd via de carterventilatie. Dan ontstaat een bekende witte drab die vaak 'mayonaise' of 'sludge' wordt genoemd. Ook kunnen de toevoegingen (additieven) van de olie hun werk niet goed doen bij een lagere temperatuur, hogere mechanische slijtage is dan het gevolg.
Dus: starten, geef dan het blok even circa 15 seconden de tijd om de olie naar boven te pompen, en dan rustig wegrijden.

Laatste wijziging: 22 november 2014. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina