Een ster in de voorruit

Schijver dezes was ook de klos. Een steentje van een tegenligger zorgde voor een 'mooie' ster in de voorruit. Snel (binnen 1 minuut) een plakkertje er op gedaan en op zoek gegaan naar een Carglass vestiging. De ene vestiging wilde wel repareren maar de apparatuur deed het even niet en de andere vestiging wilde niet repareren en wilde meteen een nieuwe ruit laten komen (duurde een paar dagen). Daar hadden wij dus even geen zin in. 's Avonds het internet eens rustig afgespeurd naar info over een ster in je voorruit. En dan blijkt de urgentie helemaal niet zo groot te zijn als de reclame van o.a. Carglass je wilt laten geloven.

Wij van Carglass adviseren Carglass...
Bron:   De tv-spotjes van bedrijven als Carglass en Autotaalglas zijn bekend (meteen laten repareren anders...). Hoe erg is zon ster eigenlijk? Maakt Carglass ons onnodig bang? In de reclames zien we vaak dat bij plotselinge temperatuurverschillen het sterretje in de voorruit doorscheurt tot een enorme barst. Kassa neemt een auto mee in de vriezer om te kijken of zo'n sterretje inderdaad verder zou scheuren bij enorme temperatuurverschillen. In de vriezer blijkt echter dat de ruit heel blijft! De ANWB kijkt hier niet van op. John Wijsman van de ANWB legt uit dat de hedendaagse autoruit niet zo snel scheurt en dat er absoluut geen reden is voor paniek als je een sterretje in de ruit hebt. Johan Boelhouwer van Carglass zit in de studio en is van mening dat elk sterretje uiteindelijk altijd zal uitscheuren. "Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 80% van de sterretjes doorscheurt bij een temperatuurswisseling. Ons standpunt is dan ook: elke sterretje zal vroeg of laat scheuren. Is het niet binnen een aantal minuten dan wel over een aantal jaar." Dat antwoord heeft wel een hoog " wij van WC-eend... adviseren WC-eend" gehalte.
Vraag het aan een willekeurige autorijder en de kans is groot dat zij denken dat het gevaarlijk is om door te rijden met een sterretje in de voorruit. Marketingtechnisch is de Carglass reclame erg sterk in de markt gezet. Bijna iedereen kent de reclame en iedereen denkt dus ook dat ze het sterretje meteen moeten laten repareren. Het wordt de autorijder natuurlijk ook wel erg aantrekkelijk gemaakt, want een sterretje wordt meestal door de verzekering geheel vergoed. Weet u wel hoeveel het eigenlijk kost om een sterretje te laten repareren? Maar liefst €80! Big business dus voor Carglass!

Gelaagde ruit.
Bron:   Een ster kan uitgroeien tot een scheur. Dit gebeurt in de realiteit niet zo snel. Een voorruit is tegenwoordig namelijk een geplakte gelaagde ruit. Dit betekent dat er tussen twee lagen glas een folie zit wat voorkomt dat de voorruit bij beschadigingen gaat versplinteren. Een beschadiging betreft dus meestal alleen de buitenste laag. De voorruit zal er in ieder geval niet uit vallen. De andere glaslaag, de folie en de kit waarmee de ruit aan de carrosserie is bevestigd houdt hem op zijn plaats.
Kortom, er is geen reden tot paniek. Ook niet als de ster uitloopt in een scheur. Pas bij een zwaar ongeval kan het gebeuren dat de ruit echt helemaal breekt of op meer plaatsen kapot gaat. Het is natuurlijk wel verstandig om wat te doen aan een beschadigde voorruit. Een ster kun je laten repareren en bij een scheur moet de ruit vervangen worden.

APK.
Hoewel er voor de APK wel beschadigingen of zelfs enkelvoudige scheuren toegestaan zijn (mits niet in het zicht), kan een voorruit op een te grote beschadiging afgekeurd worden.

Mijn conclusie  een ster in de voorruit is niet fraai en de kans is aanwezig dat die ster op termijn (!) groter wordt. Maar haast is zeker niet nodig. Wel is het verstandig er zo snel mogelijk een plakkertje op te doen (Scotch tape is prima), zodat er geen vuil in kan komen. Lekker laten zitten dus en eenmaal thuis van de reis rustig de opties overwegen (laten zitten, repareren, nu een nieuwe voorruit of later een keertje).

Samenvatting:

 • Half mei in Frankrijk:
  • tegenligger - steentje - ster in voorruit - woord van 3 letters met een 'u' in het midden - aha ik heb een plakkertje bij me
  • Carglass Frankrijk 1: ik zal vast een nieuwe ruit voor u bestellen
  • Carglass Frankrijk 2: kan wel gerepareerd worden, maar het apparaat is even kapot
 • Eind juli in Nederland:
  • Carglass Arnhem: kan niet gerepareerd worden, we zetten de procedure in werking voor een nieuwe ruit
  • verzekering: nieuwe ruit wordt vergoed
 • Half augustus:
  • Carglass Nederland: woensdagochtend 9 uur wordt u in Arnhem verwacht voor een nieuwe ruit
  • Carglass Nederland: dinsdagavond een sms: u wordt woensdagochtend om 07.00 uur in Amsterdam verwacht (gelukkig heeft Carglass iemand die om 20 uur 's avonds te telefoon aanneemt).
  • Bij Carglass in Arnhem komt om 10 uur de speciale 'grote ruiten' divisie aanrijden:
  •   zij: waarom wordt deze ster niet gerepareerd?
     ikke:  Carglass Arnhem wil dat niet doen
     zij: onzin, kan best wel, zeg maar wat u wilt, repareren of nieuwe ruit
     ikke:  repareren (ster zit niet in het zicht; en oude ruit eruit nieuwe ruit erin, daar wordt een auto niet beter van)
     zij: dan gaan we repareren en als ie tijdens het repareren knapt of u bent niet tevreden over de reparatie dan zetten we alsnog de nieuwe ruit er in
  • gerepareerd dus, keurig, van buiten bijna niet te zien, van binnen af en toe in het zonlicht
  • vriendelijke, ter zake kundige jongens
  • heb nog even gevraagd: nieuwe ruit (kaal, ex btw) € 2600. Gemonteerd en wel dan gaat er een rekening van € 3500 naar de verzekering.

Camperglass is ook een mogelijkheid.

Laatste wijziging: 22 augustus 2014. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina