Satelliet-ontvanger    Televisie

Najaar 2016 zijn wij heeeeelemaal 'klaar' met Canal Digitaal.   Wij zijn het zat om telkens maar dingen te moeten veranderen / kopen om Ned 1+2+3 en een paar RTL'en te kunnen ontvangen en daarvoor steeds meer te moeten betalen. Wij kijken toch al weinig televisie, Canal Digitaal is dus opgezegd (kostte wel drie telefoontjes, elk met keuzemenu, vijf minuten muziek en één euro extra kosten...). Het wordt hoog tijd dat er concurrentie komt, want de monopolie positie van Anaal Digitaal (pardon) is niet bevorderlijk voor hun klantvriendelijkheid (en dan zeg ik het heeeel netjes...). Wij kijken alleen nog de vrije zenders. Joyne wordt misschien het alternatief. Maar Joyne is failliet (link, wiki).

Af en toe, afhankelijk van de windrichting, hoor je de satellietschotel in ruststand een beetje klepperen, rammelen. Niet verwonderlijk als je de bevestiging / ophanging ziet. Na een mini windhoos in maart 2018 werd dat geklepper er niet minder op. Oplossing:  de schotel is eraf gehaald en ligt thuis op zolder. De kabels op dak zijn netjes weggewerkt. De satellietontvanger is uit- en afgeschakeld.
Wij kijken geen tv meer op reis.

Alles wat hieronder staat zal dus langzaam verouderen en wordt niet up-to-date gehouden.

Digitale satelliet-tv geeft beeld en geluid van DVD kwaliteit. En, anno 2012, hebt u al voor ca. € 400,= een prima werkend systeem in huis. En niet alleen in huis! De receiver loskoppelen, schoteltje mee en ook in de caravan of camper kunt u kijken zoals thuis.
Alden fr Alden de  (ik heb de Libertas HD CI+)  en Oyster zijn bekende merken satelliet-ontvangers. Let op dat er een CI-module in kan voor een smartcard.

Welke zenders  -  welk abonnement?

  • vrije zenders = free to air  Dat zijn honderden zenders die voor iedereen zonder kosten zijn te bekijken via de schotel. Uiteraard is dat een beperkt aanbod, BVN (Nederlandse en Vlaamse uitzendingen) en een aantal Duitse zenders zoals ARD, WDR, ZDF (loopt soms vast) en ARTE. De free-to-air zenders zijn te vinden op de websites van Lyngsat en Canal Digitaal.
    Let op: er zijn satellietontvangers te koop waar geen smartkaart in kan. Dan kun je alleen de free-to-air zenders ontvangen.
  • Recreatiepakket. Omdat Ned1+2+3 niet meer gratis worden uitgezonden heb ik sinds 01-aug-2014 het Recreatie pakket (NPO1+2+3, RTL4+5+7+8, SBS6, Net5, Veronica, TLC, Discovery, Nat.Geog., Fox, ComedyC, Nikelodeon, Disney, 5xMTV, 2xVH1, Hustler, TVoranje, Eurosport.) Dat abonnement is actief ingaand 21 maart tot en met 21 september, alleen die zes maanden worden er abonnementskosten in rekening gebracht.
    Omdat we ook in oktober wel op pad zijn, en ook in februari, zijn we per november 2014 overgestapt naar het:
  • Basispakket voor €15.95 per maand.

Canal Digitaal smartcard heractiveren
Krijg je op alle (!) zenders de melding "geen rechten voor deze zender" check dan eerst de juiste uitrichting van de schotel. Schakel daartoe de zender BVN (kanaal 14) in (FTA = free to air = vrije zender die altijd te ontvangen is). Is er dan  geen  beeld dan is de uitrichting van de schotel aan de beurt. Is er dan  wel  beeld dan is er waarschijnlijk minimaal twee maanden geen tv gekeken. Dan moet de smartcard worden ge-heractiveerd:
  • online
  • bel  +31 35 6 477 477 (24/7, normaal tarief), volg de aanwijzingen en binnen 30 minuten is er weer beeld
  • sms  het smartcardnummer (zonder spaties) naar +31 6 44 300 300 (24/7, normaal tarief) en er is direct beeld (10-20 sec.). U ontvangt hierna geen bevestiging of overige berichten via sms.
Na het heractiveren wordt dat (heractivatie)signaal tot middernacht meegestuurd met de zenders uit uw aanbod. De tv moet dus aan staan om dat signaal te ontvangen. Stem dan af op bv. SBS6 (kanaal 6) of Nederland 1 (kanaal 1).

Canal Digitaal  zenderlijst
Let op:  in elke satellietontvanger zit een 'eigen' zenderlijst / zendervolgorde die daar door de fabrikant / leverancier is ingezet. Bij uitgebreide ontvangers kun je die zelf wijzigen, bij eenvoudige niet. De zenderlijst van de buurman-camper kan er dus anders uitzien dan die van u.
   zenderlijst SD, Canal Digital.

   Heruitrichten schotelantenne


Satellieten     Astra-1     Hotbird     footprint     beam
Voor Nederlanders zijn Astra 19,2°O (Astra 1, Astra 19E), de Astra 23.5 de meest interessante satelliet.  Een andere favoriet is Hotbird.

De satelliet Astra 19,2°E hangt in een vaste positie t.o.v. de aarde op de 19,2 oosterlengte meridiaan, recht boven de evenaar, op ongeveer 750 km hoogte (check met dishpointer of sat-direction:  op N 0° E 19,2° is de elevatie 90°).
De exacte kompasrichting en elevatie om je satellietschotel uit te richten vind je bij  dishpointer  en  sat-direction.
Let op het verschil tussen het magnetische noorden en het geografische noorden.
Als je zelf de schotelantenne moet richten dan is de Quick Sat Finder handig.

In welke landen een satelliet te ontvangen is noemt men een "footprint". De straling van alle kanalen wordt "beam" genoemd.
Logisch dat een schotel met een grotere diameter in de randgebieden een betere ontvangst geeft.
volgens Alden
volgens Canal Digitaal
volgens Alden

Onze antenne is 80 Ø en op Astra 19E hebben we in zuid Portugal een prima ontvangst.


LNB
Low Noise Block converter. Dat is de knobbel in de schotel. Zet het door de schotel opgevangen zeer hoogfrequente signaal (12,5 GHz) om in een signaal met een lagere frequentie (950-2150 MHz), zodat het door een coaxkabel naar de ontvanger getransporteerd kan worden.
Knoei niet met de aansluiting van de coax kabel op de LNB, want verkeerde aansluitingen en kortsluiting daar heeft de satellietontvanger een hekel aan.
Misschien is het de moeite waard de LNB te vervangen (door een duo-LNB), want nieuwere exemplaren hebben een betere ontvangst. Een goede LNB kost maar een paar tientjes.


Meer weten
 satbeams.com  world of Satellites at your fingertips
 van hunen.nl  specialist in Arnhem
 van hunen.nl  woordenlijst
 satelliteshop.info  verkoopt ontvangers en CI modules
 satellitemagazine.com   voor info over satelliet-TV
 zeguers.be  uitgebreide info over Satelliet-TV
 satelliet.pagina.nl  startpagina
 duwgati.com  info van/door een hobbyist
 Free-to-Air  wiki Free-to-Air
 Basis info  goede basisinfo

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina