Overspannings-beveiliging

Het stroomnet is niet overal zo betrouwbaar als we in Nederland gewend zijn. Als de stroom is uitgevallen en weer wordt ingeschakeld kunnen er spanningspieken op het netwerk ontstaan. Dit kan ook bij blikseminslag in de buurt het geval zijn. Elektrische apparatuur in de camper vindt dat niet fijn. Onderweg is het vaak lastig alles weer te laten repareren.

Een speciale spanningsbeveiliging kan in de meeste gevallen veel leed besparen. Zodra de spanning te hoog wordt, schakelt deze beveiliging vliegensvlug, voordat er schade kan ontstaan, de netspanning af. Als de situatie weer normaal wordt schakelt hij weer aan.

Campers met een elektroblock (EBL) van Schaudt zijn eenvoudig uit te breiden met een OVP01 overspanningsbeveiliging die ‘Plug & Play’ kan worden aangesloten. Door middel van het omsteken van de apparaatstekers is het makkelijk te installeren. Controleer vooraf of de geïnstalleerde EBL niet al van OVP is voorzien. Te herkennen aan de naam Overvoltage Protection, OVP of Überspannungsschutz.

Voor andere campers is er de Truma NP 3000 Net Protector, die ook eenvoudig is aan te sluiten. Ook te vinden onder de merknaam Calira NP3000.

Schaudt en Truma kosten rond de 100 euro, ex. montagekosten.

Bron: NKC.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina