Ontstoppen  /  Ontvetten  /  Schoonmaken
Ook in een camper / caravan kunnen de leidingen voor het afvalwater verstopt raken en de gootsteen kan aanslag krijgen.

 1. advies:  ontstop met soda en heet water (zie punt 3) en niet met chemische ontstoppers, want je weet nooit wat die chemische spullen met de leidingen en vuilwatertank doen
 2. advies:  doe dit alleen als er veel liters in de afvaltank zitten, dan lost de soda op in tig liter afvalwater
 3. actie:
  1. doe een stop in de gootsteen en giet er 1-2 liter water in van max. 60 graden. (kokend water is niet goed voor de leidingen en afdichtingen in een camper / caravan
  2. los daarin soda op (maximaal een theekopje vol)
  3. stop er uit
   • eventueel:  giet er een kopje schoonmaakazijn achteraan
    pas op want het gaat bruisen, dus ga er niet met je hoofd vlak boven hangen
  4. giet er veel heet water achteraan
 4. niet geholpen:  nog een keer hetzelfde
 5. niet geholpen:  check of je de sifons makkelijk kunt loshalen, want daar zit meestal de verstopping

Baking soda, bicarbonaat en soda zijn hetzelfde.
De naam 'baking soda' wordt veel in de USA gebruikt. In Europa en Australia heet het meestal 'bicarbonaat' of 'soda'.


Douche
De afvoer in de douche loopt na verloop van tijd ook niet meer zo lekker door (zeep, shampoo, haren).
Probleem 1 is dat je onder de vloer er niet bij kunt komen (tenzij de 'halve' badkamer gedemonteerd wordt).
Probleem 2 is dat je van boven af de afdekplaatjes niet er af moet draaien, want je weet niet wat er onder dan loskomt, en dat krijgt je nooit meer vast.
Er is maar één oplossing:  zie hierboven bij 'ontstoppen / ontvetten'.


Ontkalken
Ook in een camper / caravan kunnen de zeefjes van de kranen last hebben van kalkaanslag.

Draai het eindstuk van de kraan eraf. Leg dit in een bakje met (verdund met water) schoonmaakazijn; is er veel kalkaanslag gebruik de schoonmaakazijn dan onverdund. Laat het een nacht staan.

Lukt het niet om het eindstuk eraf te halen plaats dan bovengenoemd bakje met schoonmaakazijn op een (voorraad)bus/doos/whatever in de gootsteen, zodanig dat het uiteinde van de kraan ruim in de schoonmaakazijn staat. Laat het een nacht staan.

Roveq is een goede ontkalker (maar iets duurder dan schoonmaakzazijn...).


Aanslag in de roestvrijstalen gootsteen
Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen op de markt om een roestvrijstalen gootsteen te reinigen. Die zijn soms wat prijzig en er zijn genoeg alternatieven, die u wellicht al in huis heeft ook. Grijp in elk geval niet naar een schuurspons of schuurmiddel, want dat geeft krassen en werkt dus averechts.

 • Baking soda  is een prima middel om voor de schoonmaak te gebruiken. Zo ook voor de gootsteen. Wrijf de soda daarvoor met een microvezeldoek of spons over het gehele oppervlak. Giet er vervolgens een beetje azijn over. Er ontstaat zo een bruisend schuim, wat vlekken effectief weg weekt. Laat dit een minuut of 10 inwerken en spoel daarna met water schoon.
 • Schoonmaakzaijn  in combinatie met wat afwasmiddel is zeer doeltreffend om een glanzende RVS wasbak te krijgen. Kook daarvoor wat azijn in een pannetje en wrijf dit samen met wat afwasmiddel op de oppervlakten van de gootsteen. Laat dit enkele uren drogen en spoel dan met warm water.
 • Afwasmiddel  ook zonder de combinatie met azijn werkt afwasmiddel goed. Maak er een sopje mee en neem de gootsteen daarmee met een microvezeldoek af. Het meeste vuil zal dan verdwenen zijn. Door de spoelbak vervolgens na te wrijven met wat spiritus of glansspoelmiddel glimt de gootsteen u weer tegemoet.
 • Vloeibare groene zeep  door de gootsteen in te wrijven met wat vloeibare groene zeep op een microvezeldoek zijn vlekken al snel verleden tijd.

Laatste wijziging: 23 november 2022. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina