Onderstel

Mijn camper vind ik af en toe stug in de vering. Of hij is keihard geveerd, of de vering is zo slap dat ie op de blokken slaat.
Dus eerst maar eens uitzoeken wat er voor vering onder zit, hoe dat werkt en wat daarmee aan de hand kan zijn.

Bladveren

Swingarm

Schroefveren

Mijn camper heeft een AL-KO vaste achteras met swingarmen.
Bij zo'n vaste as zie je aan elk uiteinde een swingarm waaraan de wielnaven zijn gemonteerd. Verder zie je geen losse veren zitten, enkel een schokbreker.
In de starre as zit:

  • OF een aan de swingarm gemonteerde torsiestang, die bij het veren als een 'wokkel' wordt opgedraaid; een zogenaamde 'torsie-as'
  • OF rubbers die de draaibeweging van de swingarm moeten dempen

Een as met rubber vering is onderhoudsvrij. Een as met torsievering moet regelmatig (1-2x per jaar) van vet worden voorzien en heeft dus smeernippels.

Mijn camper heeft een torsie-as
Na navraag bij AL-KO.nl blijkt mijn camper een "staal geveerde as te hebben met 3 gekoppelde veerstaven per pakket per wiel zijde", een torsie-as dus  link.  Die as behoort 1 tot 2 maal per jaar van vet te worden voorzien. Geen idee of dat bij mijn camper de afgelopen jaren is gebeurd. Nu is die as wel (onbelast!) doorgesmeerd. Ben benieuwd of dat enig effect heeft.

Elke AL-KO achteras heeft een typeplaatje.
  (klik)


Heavy Chassis  /  Maxi Chassis  /  40H
Een heavy chassis of maxi chassis (code 40H) van Fiat herken je aan de 16"x6.5J (steek 130x5) velgen en aan een hoger dan 3500 kg technisch max. massa.
Het kan een Fiat chassis of een Alko chassis zijn. Fiat heeft starre achteras met bladveren, Alko een torsie geveerde achteras.


Grote overhang.
Veel campers hebben een grote overhang (afstand van de achterwielen tot de achterkant). Dat is dus oppassen met drempels en op- en afritten, anders schuur je achter over de grond.
Onder aan de achterkant kan een rol worden gemonteerd. Als je dan met de achterkant aan de grond komt dan vangt die rol dat op. Heb zoiets gezien bij een grotere campers, maar dat is weer 40-60 kg er bij.


Hulp Luchtvering
Als de vering erg slap is geworden dan kan hulp-luchtvering (luchtbalgen) een mogelijkheid zijn. Bijkomend voordeel is dat je, indien nodig, de achterkant, onafhankelijk links-rechts, kunt laten zakken of heffen.
Voor een achteras met bladveren is er AL-KO Air Top.
Voor een achteras met conventionele torsieveren is er AL-KO Air Plus.
Let op:

  • er zijn twee typen luchtbalgen, eentje gaat met staaf de bol in (moet je niet hebben), andere is balg die groter en kleiner wordt
  • kies altijd voor een systeem waarbij je links en rechts onafhankelijk van elkaar kunt oppompen of leeg laten lopen
  • de basis is de twee luchtbalgen met luchtaansluiting bij elk wiel
  • later sjieker maken met 2 manometers in de cabine
  • later sjieker maken met een eigen (2-cilinder) luchtcompressor (let op: een compressor bij een luchtveren-boer gaat 4x over de kop)

vb-airsuspension.nl
linn epe

Laatste wijziging: 04 oktober 2016. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina