Legionella

Algemeen

Het klinkt misschien vreemd maar wie in een boot, caravan of camper leeft moet wel degelijk rekening houden met de risico's van legionella.
De bacterie Legionella pneumophila vindt vaak 'onderdak' in waterleidingen en vermenigvuldigt zich daar makkelijk, vooral bij wat hogere temperaturen (optimale groeitemperatuur is 37°C). De bacterie heeft wel zuurstof nodig en zal dus vrijwel niet voorkomen in waterleidingen die al maanden niet gebruikt zijn (zuurstof is opgebruikt). Legionella komt voor in waterleidingen die af en toe worden gebruikt.

Besmetting

Besmetting van mensen is via de longen. De infectie wordt waarschijnlijk overgebracht door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water die verspreid in de lucht zweven, waternevel dus. De douche is dus een potentieel gevaar. Andere besmettingsbronnen zijn bubbelbaden en airco's die water vernevelen. De bacterie kan niet van mens op mens worden over gedragen (legionella is dus niet besmettelijk) en huisdieren kunnen niet besmet raken. Het drinken van water is geen risico.
De bacterie ontwikkelt zich in stilstaand water. Een paar dagen de douche niet gebruiken is dus een potentieel gevaar. De eerste doucher krijgt dan de 'volle laag'.

Preventie

  • stook de boiler zoveel mogelijk op de maximale temperatuur
  • zet de douche kraan open met ingehouden adem, verlaat de ruimte en kom terug na een paar minuten
  • bij een temperatuur van meer dan 60°C wordt de bacterie gedood, dus laat regelmatig (1x per week) water van (meer dan) 60°C door de leidingen lopen
  • laat de waterslang van een tappunt altijd goed doorlopen voordat je de schoonwatertank vult
  • eenmaal weer thuis kom je in een huis waar een aantal weken het water in de leidingen heeft stilgestaan; dus eerst ruim doorspoelen voor gebruik

Laatste wijziging: 08 april 2019. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina