homeCamper     informatie, ervaringen en tips

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

wensenlijst

230 volt

230 volt delen

27 mc

aansluitsnoer

aardlekschakelaar

accu

accu fit

accu lader

accu bewaker

accu monitor

accu trainer

accu lithium LifePO4

startaccu laden via hhaccu

achteruitrijcamera

aggregaat

ampère

antenne

apps

asociaal

auto(tje) mee

banden

bekeuringen

bellen

berg-passen

beveiliging

blokken

brandblussers

camperplaatsen

campers - merken

campers - soorten

campingcards

campings

checklist(s)

communicatie

coördinaten

diefstal

diesel

diesel toevoeging

diversen

doorrijhoogte

douche

ducato recall

egr

eten

etiquette

fiets

frankrijk kussen

frankrijk sociaal

gas

butaan  /  propaan

gas detector

lpg  /  fles

verbruik

gasmelder

gasklephuis

gasveren

gereedschap

gewicht

massa ledig voertuig

massa bedrijfsklaar

massa maximum

gootsteen

inbraak

internet

koelkast

koffie

krik

legen / lozen

legionella

links

luifel

luik-dak

luik-service

medisch

mifi

milieu-sticker

motoren

motorfiets

muizen

muziek

navigatie

nieuwe rijden, het

obd

omvormer

onderdelen, reserve

onderhoud

onder-tapijt

ontstoppen

onweer

overspannings-beveiliging

parkeerplaats

parkeren

paspoort

portofoon

power manager

problemen

rijbewijs

roamingkosten

routes-naar-t-zuiden

satelliet-ontvanger

schoonwatertank

schorsen

sloten

snelheid max.

stalling

stekker

stroomverbruik

tafel

telefoon

televisie

toilet

tolwegen

tol télépéage

trapje

tuning

vakantie hd/usb

veiligheid

veiligheidsgordels

verduistering

verlichting

verwarming

vignet

vocht

voorruit

vuilwatertank

wasserette

water

waterslang

weer(voorspelling)

welke camper?

wifi

winterbanden

winterstalling

zonnepanelen

inhoudsopgave

Kussen in Frankrijk

In het licht van het grote ontdekken krijgen sommige gebruiken plots een onverwachte glans. Persoonlijk vind ik de Franse zoencultuur er een goed voorbeeld van. De werkelijke French kiss is niet romantisch en er komt - als alles goed gaat - zeker geen tong aan te pas: la bise is de kus op de wang waarmee je in Frankrijk vrienden, familie en zelfs collega's kunt begroeten.

Natuurlijk, zegt u, die kennen we in Nederland ook. Maar in Frankrijk is de kus toegankelijker, alledaagser. Huisfeestje bij Franse vrienden? Niet alleen de gastheer, ook de rest van het gezelschap krijgt twee kussen. Nieuw lid bij de bootcampclub? Vanzelfsprekend welkom met twee kussen. Gezellig gekletst met de verkoper van dat leuke boetiekje? De volgende keer klinkt de begroeting als mwah-mwah (let op: het geluid vormt een onmisbaar onderdeel, leerde ik op de talloze websites die de vreemdeling graag introduceren in de kunst van het Franse kussen, maar het luistert nauw. Houdt het te allen tijde subtiel en niet te nat).

Ik ben niet altijd onverdeeld voorstander geweest van het kusfenomeen. Vroeger konden mijn zusje en ik ons gerust een middag in het toilet opsluiten om die ene oom maar niet te hoeven zoenen. En het ongemak van die eerste kantoordag van het nieuwe jaar - kussen of niet kussen - is ook mij niet vreemd. Maar van een spontane French kiss schrik ik intussen allang niet meer. Sterker, zonder voelt het soms zelfs bijna een beetje kaal.

Het Franse gebruik van de bise gaat volgens Xavier Fauche, die er een boek aan heeft gewijd (Le Baiser), terug tot de Romeinen. Die hadden zelfs een speciale term voor de begroetingskus als teken van hoffelijkheid: basium. Het Franse woord zou daarvan zijn afgeleid. En hoewel de pest in de 14de eeuw een einde maakte aan het gebruik van la bise, raakte die na de Eerste Wereldoorlog geleidelijk weer in zwang.

De etiquette rond de kus is regionaal bepaald. Wie voorstudie wil doen, kan terecht op de website Combiendebises.free.fr. Bij twijfel: in Parijs en de meerderheid van de Franse departementen zijn twee kussen de norm. Maar in het zuiden zijn dat er soms weer drie, en in de Champagne is zelfs vier niet ongebruikelijk. En hoewel men rond de Middellandse Zee en op Corsica doorgaans op rechts zou beginnen, lijkt in de rest van het land een start op links de veiligste keuze (dus op de rechterwang van de ander).

Maar inmiddels wordt de Franse kus met uitsterven bedreigd. Sinds het begin van de pandemie wordt in de media geregeld gespeculeerd over de toekomst van la bise. Volgens een recente peiling in opdracht van Radio France zegt intussen 90 procent van de Fransen voor afschaffing te zijn van de kus op het werk, en een deel ziet in de pandemie een perfecte aanleiding om er voortaan ook in de privésfeer van af te zien. Tegelijkertijd groeit het aantal voorstanders van de handdruk.

In mijn omgeving slaat de balans voorlopig nog uit in het voordeel van de kus. Tot mijn genoegen, zou ik willen zeggen. Vooropgesteld, met de bise is het net als met de croissant: die komt het best tot zijn recht in Frankrijk zelf. Maar elke keer dat ik mijn buurman tegenkom in het park of naar mijn vaste kapper terugkeer, voel ik me mede dankzij die twee kussen weer wat meer thuis in Parijs.

Bron: Eline Huisman, Volkskrant 2 december 2022.

frankrijk-blog    opvallende Franse wetten    Fransen doen sommige dingen anders    stokbrood etiquette    kaas etiquette    niet tegen een Fransman zeggen    cheaptickets do en don't

eten in Frankrijk   sociaal in Frankrijk

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina