Diesel

Klinkt eenvoudig (en dat is het ook): diesel tanken om te kunnen rijden. Maar er zijn een aantal dingen om op te letten.

   app    bacteriën    benzine getankt ipv diesel    bio-diesel    condens    diesel-prijzen in Europa    gtl diesel    opgelicht    stalling    v-power, Ultimate    water in de dieseltank    zomer-winter-diesel

stickers voor de brandstof

  V-power, Ultimate, XL etc.

Er zijn steeds meer soorten diesel aan de pomp te koop. Van "gewoon" tot V-power (Shell), Ultimate (BP), XL (Texaco) en er zijn er vast nog wel meer. Het gezamenlijk kenmerk van dit soort 'speciale' brandstoffen is dat ze zwavelvrij zijn en daarmee aan de EN 590 standaard voldoen. 'Beter voor het milieu' betekent meestal 'minder goed voor de camper' en dat is bij de EN 590 standaard ook het geval. Een van de nadelen van moderne brandstoffen wordt veroorzaakt door die EN 590 norm, lees dit en dit. De samenstelling van deze toevoeging(en) door de bovengenoemde fabrikanten t.o.v. de gewone diesel is bedrijfsgeheim, dus oncontroleerbaar. Ik ken geen onafhankelijke test waarin iets concreets wordt aangetoond t.o.v. gewone diesel (schonere motor is niet aantoonbaar, zuiniger rijden wel). De aanbevelingen van de desbetreffende fabrikanten voor hun speciale diesel hebben een hoog "Wij van WC-eend... adviseren WC-eend" gehalte.

  Bacteriën  /  Algen

In de dieseltank kunnen bacteriën wonen. Condens is een goede voedingsbodem daarvoor. Een dieselmotor, speciaal de commonrail, vindt dat niet lekker. BacteriënAlgen.
Google op "gbijt" en op "grotamar".

  Bio-diesel

Bio-diesel is een zoveelste poging om dieselmotoren schoner voor het milieu te laten zijn. Anno 2015 is er in en tussen landen geen duidelijkheid en uniformiteit over de hoeveelheid en soorten biologische bestanddelen in die diesel. Vraag uw dealer welke biodiesel uw camper wel en niet mag hebben. Dat voorkomt hele nare verrassingen onderweg. En het is lang niet zeker of bio-diesel wel zo goed is voor de motor.
Bij twijfel geen biodiesel tanken!

  Stalling

Als de camper voor meer dan twee weken in stalling wordt gezet is het verstandig de dieseltank helemaal vol te doen (zover als maar enigzins mogelijk is). Dan is er vrijwel geen mogelijk voor condensvorming. Condens zorgt voor roest en is een goede voedingsbodem voor bacteriën (zie elders op deze pagina).

  Opgelicht

Februari jl. ergens in Spanje aan een autoweg getankt bij een benzinepomp. Afrekening m.b.v. de bankpas. Doe u uw pas maar in deze kaartlezer meneer. Oeps, die kaartlezer doet het niet, neem dan deze maar. Thuis blijkt dat er tweemaal is afgeschreven. Ik denk dat zoiets geen toeval is. Het internationale bankwezen doet er een paar maanden over voordat het bedrag wordt teruggestort.
Voortaan voor ons contant betalen bij het tanken in het buitenland aan de grote doorgaande wegen.

  Brandstof, prijzen in Europa

link    link

  Benzine getankt i.p.v. diesel     wat nu?

Verdelerpomp   campers met een verdelerpomp-diesel zijn er bijna niet meer
Een (ouderwetse) verdelerpomp (vp) motor is hier lang niet zo gevoelig voor als een pompverstuiver (pd) en commonrail (cr) motor. Vanuit de ANWB wordt altijd het advies gegeven om de tank leeg te laten pompen, natuurlijk stukje eigen behoud en bescherming, maar ook om eventuele vervolgschade te voorkomen. De kosten en ergernis van zo'n vergissing zijn zeer waarschijnlijk voldoende om het in de toekomst te vermijden.

 • als de tank voor het grootste deel gevuld was met diesel, en de bijgevulde hoeveelheid benzine is kleiner dan de diesel die er nog in zat, dan zal de motor blijven lopen. Vul de tank 'tot aan de nok' met diesel om de benzine zoveel mogelijk te verdunnen en blijf rijden. Om de motor zoveel mogelijk te ontzien is het verstandig hogere snelheden en zware belastingen te vermijden totdat de benzine voldoende verdund is
 • als er meer benzine dan diesel in de tank zit zal de motor niet lopen. Niet starten, de tank leegpompen en opnieuw met diesel vullen. Als het vullen met benzine niet is opgemerkt dan zal de motor na verloop van tijd stoppen. Dan is het ook nodig de injectiepomp door te spoelen en het brandstoffilter te vervangen, beiden moeten worden gevuld met diesel voor ze worden teruggezet

Pompverstuiver en Commonrail   na ca. 2005 zijn alle Ducato's commonrail
Bij een pompverstuiver / commonrail motor NIET rijden, ALTIJD de tank leeg laten halen.

Als er nog niet is gereden:

 • slangen bij het brandstoffilter los
 • tank maximaal leegzuigen
 • vullen met diesel
 • paar maal op contact en de restanten opvangen en weggooien
 • slangen bij het brandstoffilter weer aansluiten
 • 3x op contact zodat ie vult en 30 seconden wachten

En als er toch gereden is (waarschijnlijk al stotterend stilgevallen):

 • slangen bij het brandstoffilter los
 • tank maximaal leegzuigen
 • vullen met diesel
 • paar maal op contact en de restanten opvangen en weggooien
 • brandstoffilter vervangen en de slangen aansluiten
 • 3x op contact zodat ie vult en 30 seconden wachten
 • starten en bidden dat er geen schade is aan de verstuivers of hogedruk brandstofpompen

  Zomerdiesel  /  Winterdiesel

De diesel de we tanken bevat heel veel (minimale) toevoegingen. Eentje daarvan is parafine. In de winter, dat wil zeggen bij temperaturen lager dan 5 graden onder nul, zorgt die parafine voor problemen omdat er vlokken ontstaan. Die vlokken doen het hele brandstofsysteem langzaam maar zeker verstoppen. De gevolgen laten zich raden.
Vroegâh, bij auto's van voor 1995, was het gebruikelijk om in de winter de dieselolie met 10% benzine te mengen om het zogenaamde ‘vlokken’ tegen te gaan. Maar hoe zit dat met moderne pompverstuivers en common-rail dieselmotoren? Zijn deze ook bestand tegen een zekere brandstofverdunning met benzine? Nee! Bij geen enkele dieselauto met een bouwjaar na 1995 mag er gereden worden met benzine in de dieselolie. Vanaf ongeveer die tijd is de inspuitdruk aanzienlijk verhoogd. Daardoor is met name de hogedrukpomp kwetsbaarder. Om preciezer te zijn: de smeerfilm wordt door het toevoegen van benzine duidelijk dunner, zo dun dat contact van metaal op metaal niet voorkomen kan worden. Ook dan laten de gevolgen zich makkelijk raden.

Winterdiesel  In alle moderne (Europese) landen doen de brandstofmaatschappijen zelf 's winters een veilige toevoeging in de diesel waardoor vlokken wordt voorkomen. Als je dus 'alleen maar' in Nederland rijdt hoef je nergens aan te denken, vlokken zal niet voorkomen. Tenzij je zodanig weinig rijd dat je in januari, bij 10 graden onder nul, in je auto stapt die je voor het laatst in oktober hebt volgetankt. Vanaf welk jaar er winterdiesel wordt geleverd is mij niet bekend. In 1985 in ieder geval wel.
Wintersport / Scandinavië  In de Alpen en in Scandinavië kan het 's winters beduidend kouder zijn dan in Nederland. De 'winterdiesel' die je in Nederland hebt getankt is misschien/waarschijnlijk niet voldoende om in de Alpen en Scandinavië vlokken te voorkomen. Het is dus niet verstandig om je tank in Nederland vol te gooien, 1000km te rijden zonder te tanken, en dan de auto ter plaats neer te zetten. Wel verstandig is het om in de buurt van dat koude gebied een keer te tanken, de diesel ter plaatse is namelijk wel voorbereid op dergelijke lage temperaturen.

Cold Filter Plugging Point (CFPP) (wiki)  Lage temperaturen kunnen leiden tot bevriezing (vlokken) van diesel met verstopping van filters als gevolg. De temperatuur waarbij dit gebeurt noem je 'cold filter plugging point' afgekort tot CFPP. Dit is de laagst toegestane temperatuur waarbij diesel nog door het brandstoffilter gaat. Diesel mag dus niet onder deze temperatuur komen.
In Nederland hanteert Shell het volgende:
  Zomer Intermediate Winter
 Periode   1/4 - 14/10   1/3-1/4 - 15/10-14/11   15/11 - 28/2 
 CFPP   +4°C / -5°C   0°C / -11°C   -7°C / -20°C 
In Duitsland doet Shell het iets anders:
 15.04. bis 30.09.   CFPP: max. 0°C   (Shell Diesel FuelSave max. -2°C) 
 01.10. bis 15.11.   CFPP: max. -10°C   (Shell Diesel FuelSave max. -13°C) 
 16.11. bis 28.02.   CFPP: max. -20°C   (Shell Diesel FuelSave max. -22°C) 
 01.03. bis 14.04.   CFPP: max. -10°C   (Shell Diesel FuelSave max. -13°C) 
Zomer- en winterdiesel in vele landen van Europa: lees hier.

  GTL diesel

Wat is het?  GTL wordt anno 2017-2018 breed gepresenteerd als hét schone alternatief voor diesel. Tegelijkertijd klinkt er ook tegengeluid. Het verbruik zou hoger zijn, het vermogen minder en er gaan zelfs verhalen de ronde over motoren die in de soep zijn gedraaid door GTL. Wat is de waarheid?
GTL is een vorm van diesel. De afkorting staat voor gas to liquids, gas naar vloeistoffen. GTL, ook wel synthetische diesel genaamd, wordt gemaakt van aardgas. Het aardgas wordt omgezet in een vloeibare brandstof, door middel van het zogeheten Fischer-Tropsch proces. De GTL in Nederland wordt geleverd door Shell en EG Fuel (voorheen Salland Olie), waarbij de laatste met name GTL langs het water levert. De GTL van Shell is af komstig uit de Pearl GTL-fabriek in Qatar.
Wat zijn de voordelen?  De lijst genoemde voordelen is groot. GTL is vrijwel geur- en kleurloos, laat geen ‘olievlekken’ achter bij eventueel morsen, laat motoren makkelijker starten en soepeler lopen, laat minder roet achter in de motor en laat uitlaatgas minder roeten en minder stinken dan gewone diesel. Bovendien zou die schonere verbranding zorgen voor een vermindering in verbrandingsgeluid van ongeveer vier decibel. Er is geen verschil tussen zomer- en winterdiesel: GTL kan 20 graden vorst aan zonder dat er vlokken in de brandstof ontstaan.
Wat zijn de nadelen?  Het belangrijkste nadeel van GTL-gebruik is het ontbreken van het seal swell-effect. In gewone diesel zorgen aromaten zoals benzeen en tolueen ervoor dat pakkingen en afdichtringen van bepaalde materialen opzwellen. “Een goed voorbeeld hiervan is de inspuitpomp,” zegt Kees Kingma. “De gewone diesel zorgt ervoor dat het rubber opzwelt totdat het aanloopt tegen de as. Het rubber en de as slijten dan, maar dichten nog steeds af. Stap je over op GTL, dan krimpt het rubber weer tot normale proporties, terwijl de slijtageplek blijft. Gevolg: de inspuitpomp gaat door de overdruk van de opvoerpomp GTL lekken naar het carter. Daardoor komt het olieniveau veel te hoog te staan en kan de zuiger zijn druk niet kwijt. Dan draait de boel in de soep.” Hetzelfde kan gebeuren met rubberen klepjes van de opvoerpomp in de motor. Ben je hier niet op tijd bij, dan ben je verder van huis. Het ontbreken van het seal swell-effect kan er voor zorgen dat slangen en aansluitingen gaan lekken. Dat is van buitenaf gemakkelijk te zien en te verhelpen: een nieuw ringetje is zo geplaatst. Lekkages aan de binnenkant van de motor echter blijven onzichtbaar, met alle gevolgen van dien. Hoe zit dat in de praktijk? Dieseldokter Fer Clerc komt wel eens lekke keer ringen tegen bij motoren die lopen op GTL. “Maar ik zie het ook regelmatig bij pompen die geen GTL hoeven te verwerken. Zo’n keerring van vijftig cent kun je gemakkelijk zelf vervangen.” Clerc werkt met name aan oudere en kleinere motoren. “Die zijn vaak veertig jaar oud. Dan lijkt het soms – en misschien is dat ook wel zo – dat GTL de keerring z’n laatste duwtje geeft. Misschien komt dat dan een jaar eerder dan dat het zonder GTL was geweest.” Clerc zegt voorstander te zijn van GTL. “Vaak is een oude motor de revisie niet meer waard. Ze starten of lopen moeilijk. Dan gooi ik GTL erin. Kan hij nog een tijdje mee.   Bron, meer info.

  Condens in de brandstoftank

Condens  Condens in de brandstoftank kan (zeker 's winters) een spelbreker zijn. Condens voorkom je door 's avonds na gebruik te tanken (dus niet 's ochtends) dan zit de tank namelijk geheel vol en er is letterlijk geen ruimte meer voor de waterdamp om gedurende de nacht als condens af te zetten.

  Water in de dieseltank

Water is zwaarder dan diesel. Dus NIET (herhaal: niet) gaan rijden, bel een garage en laat de tank helemaal leeg pompen tot op de laatste druppel.

  App om een goedkope benzinepomp op te zoeken

Er zijn meerdere apps voor dat doel. Ik gebruik Essence&Co, functioneert goed in Frankrijk en Spanje.

  Logo's voor diesel, benzine en LPG      rijksoverheid.nl
Vanaf 12 oktober 2018 moeten tankstations brandstofstickers plaatsen op hun pompen.
Benzine: Benzine waarin 5% biobrandstof is verwerkt krijgt als logo 'E5'. Benzine waarin 10% biobrandstof is verwerkt krijgt als logo 'E10'. Benzine met logo 'E85' is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor.
Let op: de sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.
Het logo is rond.
Diesel: de logo's zullen B7, B10 en XTL zijn (resp. 7%, 10% biobrandstof en synthetisch).
Het logo is vierkant.
LPG, waterstof (H2): de benamingen blijven hetzelfde. Het logo is een ruitvorm.

Laatste wijziging: 05 maart 2022. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina