Brandblussers

Het is verstandig om een brandblusser in de camper te hebben. Je kunt natuurlijk in de dichstbijzijnde grote campershop (Jasicamp, Obelink, de Wit) de goedkoopste onder de arm slaan (iets is beter dan niets), maar er zijn een paar aspecten die de moeite waard zijn om rekening mee te houden.

Poederblusser   2e keus
Prima geschikt om een (kleine) brand mee te blussen. Maar liever niet bij je eigen camper. Het stof uit de poederblusser is een soort zout. Dat vertraagt de verbranding en daar gaan de meeste vlammen van uit. Een poederblusser geeft veel nevenschade, o.a. de electronica en bedrading overleven het niet. Het poeder vormt een glazuurlaagje waar elektronica van stuk gaat, ook nog na een half jaar, als de verzekering al betaald heeft. Ook is zijn er veel schoonmaakkosten. Poederblussers zijn populair en goedkoop.

Schuimblusser   1e keus

Voor gebruik in voertuigen zeer geschikt. Het schuim dekt de brand af, waardoor er geen zuurstof bij kan. Minimum voor een camper twee liter. Groter (zes liter) is beter, maar ook weer zwaarder. En extra gewicht vindt geen enkele camperaar leuk. De meest toegepaste schuimblussers zijn de zogeheten sproeischuimblussers die door een aanpassing in de spuitmond elke druppel uitstromende vloeistof onderbreken met lucht. Hierdoor ontstaat een nevel, die niet elektrisch geleidend is. Bovendien heeft het mengen van lucht een langere blusduur als gevolg. Door de lange blusduur en de geringe nevenschade is een sproeischuimblusser uitermate geschikt voor thuis, kantoor en voertuig.
Een schuimblusser van twee liter kost ca. 50 euro op het internet, bij een professioneel bedrijf (wat nazorg en keuring kan bieden) het dubbele. Bij IKEA hebben ze soms goedkope schuimblussers van twee liter. Wat zou goedkoper zijn, elk twee jaar vervangen of jaarlijks laten controleren?

Jaarlijkse controle
Poeder- en schuimblussers moeten voor optimale inzetbaarheid regelmatig worden gecontroleerd. In het kader van lastenverlichting voor bedrijven is die 'schouw' tweejaarlijks. Voor particulieren hoeft het eigenlijk niet maar daar is de verzekering het niet mee eens.

Blusdeken
Weegt weinig, makkelijk inzetbaar. Maar alleen effectief als je 'm over de brand heen kunt leggen. Leg 'm niet als een tafelkleed over de brand want dan slaan de vlammen in je gezicht. Een branddeken is een handig ding, helemaal niks mis mee om die mee te nemen. Een vierkante meter is een beetje klein. Die is alleen te gebruiken om iemand in te wikkelen, of over een brandende pan / prullenbak te leggen.
Nadeel: je moet dichtbij de brand komen om de deken er overheen te leggen.

Gasflessen
Gasflessen en brand zijn geen goede combinatie.
LPG-flessen exploderen over het algemeen niet. Ze blazen af want ze hebben een overdrukventiel.
De 'gewone' ruil gasflessen en Camping Gaz prikblikjes (butaan) hebben geen overdrukventiel. Die kunnen dus wél exploderen, en hoe! Bij brand in de buurt van een gewone gasfles (butaan, dus geen overdrukventiel): kijken hoe het afloopt, maar wel op minimaal 200 meter afstand.
Vanwege de (relatieve) veiligheid bij brand zijn LPG-flessen aan te bevelen. Aluminium of staal, geen kunststof.

Blussen met water
Brandende olie (pan met bakolie) proberen te blussen met water is een slecht idee. Het water dat door de hitte verdampt, verspreidt de brandende vetdruppeltjes. Al snel staat dan de hele keuken in brand. Zeker als de afzuigkap aanstaat.
Water is prima als blusmiddel als er vaste stoffen in brand staan (gordijn, bankstel, barbecue, het gros van de branden).

Een paar belangrijke kleinigheden:

  • koop rookmelders, dat is belangrijker dan een blusmiddel
  • bewaar de brandblusser of blusdeken niet vlakbij de gevaarlijkste plek (keuken)
  • let op de aanduidingen op brandblussers. A blust vaste stoffen, B vloeistoffen en C gasbranden
  • een zware brandblusser van zes liter spuit niet langer dan een compacte van twee liter; hij spuit meer tegelijk

Laatste wijziging: 03 februari 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina